$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

עולם מתפתח-מאט

על האטה בעולם המתפתח ומה חושב בכיר סיני על תמרוץ נוסף

אמיר ארגמן 17:4501.06.12

הודו

 

מן הידוע כי העולם המפותח לא נמצא בתקופה טובה, אבל נדמה כי גם העולם המתפתח, שהיה מנוע הצמיחה של העולם בשנים האחרונות, נמצא גם הוא בתקופה לא מרגשת במיוחד.

 

רק היום פורסמו נתוני הצמיחה בהודו, כאשר נרשם קצב הצמיחה הנמוך מזה 9 שנים. מקריאת הנתונים ניתן ללמוד כי הייתה ירידה חדה בייצור ובסקטור החקלאות, מה שהביא בסופו של דבר לצמיחה של 5.3% בלבד ברבעון הראשון של שנת 2012. ברבעון הראשון של שנת 2011 צמחה כלכלת הודו בקצב של 9.2%. אפילו בזמן המשבר הפיננסי של 2008 לא נפגעה הצמיחה של כלכלת הודו כפי שהיא עכשיו. המצב אליו נקלעת כלכלת הודו מטריד אף יותר לאור העובדה שהכלכלה שם סובלת עדיין משיעורי אינפלציה גבוהים (כמעט 9% בשנת 2011), ושילוב של האטה עם אינפלציה גבוהה הוא מתכון לצרות כלכליות ופוליטיות.

 

מטה גוגל בהיידרבד, הודו מטה גוגל בהיידרבד, הודו צילום: איי אף פי

 

כאשר עוברים לשלב ההאשמות אמנם ניתן למצוא את מנהיגי הודו מאשימים את המשבר האירופי במצב, אולם פרשנים רבים תולים את האשמה יותר באופן ניהול הכלכלה על ידי המנהיגים של הודו עצמה. חוסר היכולת להניע תהליכי צמיחה, אי הטיפול באינפלציה, ירידה בהשקעות ויצירת קשיים ליזמות והפגיעה המתמשכת ברופי (המטבע המקומי), כל אלה הביאו לירידה בביטחון של המשקיעים הריאליים והפיננסיים בהודו. כמו כן, חוקים שנועדו לייצר רפורמות כדוגמת מתן האפשרות להשקעות זרות בתחום ה-REATIL או הפשרת אדמות לשם פרויקטים של תשתית, תקועים כבר למעלה משנה בפרלמנט. מניסיוני האישי כאנליסט של סרגון, אני יכול לספר כי כבר יותר משנה שלא מתבצעות השקעות חדשות בתשתית הסלולר בגלל סקנדלי שחיתות בעבר וקשיים רגולטורים בהווה.

 

ברזיל

 

זוכרים שרק לפני שנה-שנתיים הייתה עסוקה ממשלת ברזיל, שכלכלתה להטה, בחקיקה שנועדה למנוע כניסת כסף זר ובמלחמת חורמה בהתחזקות הריאל? אז זהו, כבר לא.

 

אתמול חתך הבנק המרכזי בברזיל את הריבית לרמה הנמוכה היסטורית כחלק מניסיון לאושש את כלכלת ברזיל. בפועל הוריד הבנק המרכזי את הריבית בחצי אחוז לרמה של 8.5%, כשבשיא המשבר של 2009 ירדה רמת הריבית ל-8.75%. הנימוק של הבנק היה ש"כרגע יש סיכונים מועטים לאינפלציה וכי לאור המשבר הגלובלי הירידה בביקושים מחו"ל מייצרת לחץ דיס-אינפלציוני". ממשלת ברזיל נואשה כבר מהניסיונות לאושש את הכלכלה, ולכן תברך ככל הנראה על הורדת הריבית. כלכלת ברזיל, שצמחה בקצב של 7.5% בשנת 2010, עברה לצמיחה של 2.7% בלבד בשנת 2011, וכעת נמצאת בקצב צמיחה של כאחוז בלבד נכון לחודשים הראשונים של שנת 2012.

 

מטרו בסאו פאולו מטרו בסאו פאולו צילום: cc by Sheep"R"Us

 

האבסורד הוא שממשלת ברזיל פעלה די בנחישות לייצר רוח גבית לכלכלה ובייחוד לסקטור היצרני, אך היא לא מצליחה, למרות ביקושים פנימיים חזקים ושיעור אבטלה נמוך. בין יתר הצעדים ניתן לראות ניסיונות להקטין את עלות ההלוואות לצרכנים ולעסקים, החלשת הריאל ומתן תמריצים לסקטור היצרני. מנגד, נדמה כי המטבע החזק, התחרות בדמות של יבוא זול ושיעורי מס גבוהים, מונעים התאוששות ומביאים להאטה משמעותית בשיעורי הצמיחה.

 

עתה השאלה הגדולה היא האם הצעדים הללו והורדת הריבית יביאו להיפוך המגמה של הכלכלה הכה חשובה בעתיד הקרוב.

 

סין

 

באמת שאני לא יכול לגבש הערכה לגבי מה קורה בכלכלת סין, גם לאור חוסר השקיפות ויש שיאמרו האמינות של הנתונים, וגם בגלל עומק ההתערבות של הממשלה בניהול הצמיחה של מדינה זו. ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מכך שסין, שצמחה בקצב של 10.4% בשנת 2010, עברה לצמיחה של 9.2% בשנת 2011 וצפויה לצמוח בכ-8% ב-2012. מי שמסתכל על מדד הPMI של HSBC שמנסה למדוד את הפעילות היצרנית של סין, רואה כבר כמה חודשים ערך נמוך מ- 50 (התכווצות). נתוני היצוא והיבוא האחרונים היו רעים, וכתבות על בועת הנדל"ן והצטברות מלאים של חומרי גלם גם הן לא תורמות לתמונה החיובית.

 

הפגנה בסין הפגנה בסין צילום: איי פי

 

אגב, רויטרס פרסמו אתמול מלל של בכיר סיני בשם Xia Bin שהנו ראש financial institute of the State Council’s Development Research Centre. האדון הנכבד התבטא ואמר שאין עדיין מקום לתמרץ את כלכלת סין באופן מאסיבי. הוא הגדיל ואמר כי כל העולם רוצה שסין תוציא תוכנית תמרוץ כדי שהם יוכלו לבצע ספקולציות על מניות, אבל סין לא תהיה טיפשה ולא תיפול למלכודת הזו. אגב, האדון הנכבד היה חבר בוועדה המוניטרית של הבנק המרכזי בסין עד מרץ 2012. מי שירצה להרחיב יוכל לקרוא בלינק המצורף כי הוא חושב שמצבה של סין טוב בהרבה מאשר של שאר העולם, ולכן לעת עתה כל שיש לעשות זה לסייע מוניטרית קלות אבל לא נדרש תמרוץ מאסיבי.

 

לא נעים לי להודות, אבל אני יכול להבין למה הוא מתכוון...

 

בסיכומו של דבר חשוב לציין כי העולם המתפתח היה בשנים האחרונות מנוע הצמיחה של הכלכלה הגלובלית. גם היום אין ספק כי אותן מדינות יהיו אלו שייצרו את הצמיחה העולמית, אבל השאלה היא האם מדובר במנוע 2,000 או 1,400.

 

הכותב הוא אנליסט המקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x