$
גדעון בן נון

הפוגה במשבר באירופה

המשבר בגוש היורו רחוק מלהסתיים. התפרצות מחודשת של משבר החוב בתודעת העולם, תחמיר עד מאוד את המצב והפעם, לתקופה ארוכה

ד"ר גדעון בן נון 07:3526.03.12

כרגע אנחנו נמצאים בתקופה אופטימית באירופה אחרי ההסדר של יוון, אבל לפנינו, בהמשך הדרך יש בעיות קשות מאוד: חובות בהיקף עצום שעל איטליה וספרד למחזר בשנה הקרובה, צמיחה שלילית של התוצר כלומר - התכווצות של הכלכלה, מחסור בנזילות במערכות הפיננסיות, קושי בתיאום הכלכלי בין מדינות

הגוש וחוסר בהירות לגבי יישום האמנה הפיסקאלית. המשבר של אירופה פרץ אל תודעת העולם עם יוון, אולם הבעיה היא רחבה יותר, של כלל אירופה.

 

מדובר בבעיות מערכתיות אשר יכולות להחזיר את המשבר ביתר שאת במחצית השניה של 2012, ולדרדר את השווקים שוב אל המדרון החלקלק בו הם היו במחצית השניה של שנת 2011.

 

מה מצב המשבר באירופה ומה צפוי בקרוב?

תמונת המצב של המשבר באירופה מראה כי הוא רחוק מלהסתיים, באופן לא מפתיע. כל עוד לא בוצעה מחיקת חובות בהיקף משמעותי, החובות עדיין קיימים ויש קושי ממשי בפרעונם. מחיקת החוב של יוון היתה צעד חשוב בכיוון הנכון אולם הצעדים הבאים באותו כיוון צריכים להיות גדולים בהרבה. צרכי מיחזור החוב של מדינות כגון איטליה וספרד הם עצומים. כבר בשנה הקרובה לבדה, חמשת מדינות הפריפריה של אירופה אמורות למחזר חוב בהיקף עצום של כ- 573 מיליארד יורו, כ-60% מתוכם באיטליה וכ-26% בספרד מוכת האבטלה.

 

קשה לראות כיצד חוב בהיקף כה גדול ממוחזר ללא מעורבות כבדה של קרן הייצוב (ESA, EFSF), ללא מחיקת חובות חלקית וללא סין. ואפרופו סין, ברור כי ללא מעורבות כבדה שלה באירופה, על אף הצהרותיה כי היא לא מהווה מפלט לבעיות היבשת, המצב שם היה חמור בהרבה.

 

מעורבותה של סין מסייעת להרגעת הרוחות במידת מה גם בשוקי האג"ח של אירופה והיא מושכת משקיעים גדולים. תשואות האג"ח הגבוהות על אגרות החוב של מדינות באירופה מהווה גורם משיכה למשקיעים אלה המעדיפים להנות מהתשואות הגבוהות, המלוות את הסיכון הגבוה של אירופה. כתוצאה מכך התשואות ל-10 שנים של איטליה ירדו מ- 7% לכ-5% והן נמוכות במעט מאלו של ספרד, אשר תשואותיה במגמת עליה. לפי אמדן התשואות, פורטוגל מוערכת בסיכון גבוה עם תשואות של כ-12.5%. למעשה, למרות הרגיעה הזמנית, המצב לא השתנה באופן ממשי, אלא רק האווירה ולחצים המוקרנים מהשווקים.

 

אם במישור הפיננסי מצבה של אירופה עדיין לא השתנה, הרי שבמישור המאקרו כלכלי הוא דווקא הורע. הצמיחה באירופה הפכה להיות שלילית, 0.3% ברבעון האחרון של 2011, הצרכן האירופאי בקיפאון ושיעור האבטלה ממשיך לטפס. המדינות בעלות החוב העצום סובלות מאבטלה בשיעור דו-סיפרתי והתכווצות בתוצר.

 

על רקע זה, גרמניה דרשה מדיניות של צנע, כתנאי לסיוע. במצב של צנע, קשה לראות את מדינות אירופה מתאוששות וצומחות באופן שיאפשר להן לפרוע את חובותיהן, אלא להיפך. נראה כי המשבר רחוק מלהסתיים וכי בסיבוב הפרעונות המשמעותי הבא, הוא יצוף שוב.

 

השלכות המשבר

השלכות המשבר עד כה ברורות וחדות. במחצית השניה של 2011 הוא שלח את השווקים ואת הכלכלות לחורף כלכלי, אשר צינן קלות גם את כלכלתה המתחממת של ארה"ב כמו גם את ישראל ואפילו סין החזקה והצומחת, האטה את פעילותה.

 

בישראל, הנגיד פישר מדבר על כך באופן מתמשך ומזה שנה הוא מכין את המשק באמצעות הריבית, ואת דעת הקהל מעל כל במה כולל בועדות בכנסת, להשלכות השליליות של משבר אירופה, המהווה יעד לכשליש מהיצוא של ישראל. בארה"ב, הנגיד ברננקי שב השבוע והסביר את ההשלכות במסגרת עדותו החצי שנתית בפני בית הנבחרים, עם ההשפעה השלילית על הייצוא האמריקאי לאירופה, המהווה יעד לכחמישית מהייצוא. כאמור, גם סין האטה את צמיחתה באופן משמעותי ואף עברה לעודף בייבוא על הייצוא, בין היתר כתוצאה מהמשבר באירופה. את הפגיעה בשוקי ההון ובאמון המשקיעים בעולם, מיותר להזכיר.

 

אם תתרחש התפרצות מחודשת של משבר החוב בתודעת העולם, היא תחמיר עד מאוד את המצב והפעם, לתקופה ארוכה. אם בעדותו של הנגיד ברננקי, כמו גם בעמדותיו של הנגיד פישר, מדובר על שיפור קל בחששות העולים ממשבר אירופה, בתהליך מסויים של שיקום האמון ביכולת לצאת ממנו, הרי שהתפרצות מחודשת של המשבר תוביל את הכלכלות והשווקים שוב אל תהומות הפחד, שיהיו אולי, עמוקים מבעבר. למרבה הצער, מדובר בתרחיש בעל סבירות בלתי מבוטלת.

 

המסלול היחיד לפיתרון

אכן, לאור המתואר למעלה בנוגע לחובות הכבדים לצד פעילות כלכלית ירודה וצמיחה איטית, המצב באירופה עדיין חמור. מזה זמן רב אני טוען כי לאירופה יש רק מוצא אחד: מחיקת חובות ושכל עוד היא נמנעת ממהלך כואב שכזה, הבעיות תמשכנה ואף תסתבכנה.

 

מכאן חשיבותן הרבה של קרנות הייצוב, אשר יכולות לסייע באמצעות ספיגת החובות האבודים ומחיקתם למעשה. גם המהלך של יוון מהווה איתות חיובי, מעין הכרה של אירופה במצב ובכיוון הפתרון הנדרש. אכן, נוצרו תקוות לכך שהסיכון התמתן במעט כפי שאומרים הנגידים, אך עם זאת שניהם מצביעים על הצורך לנהל מדיניות שלוקחת בחשבון את האפשרות לחזרתו של המשבר: נזילות גבוהה, ריבית נמוכה, שמירה על יציבות הבנקים.

 

בין השורות, נראה כי הנגידים רואים בהפוגה הנוכחית במשבר אירופה, הזדמנות להתכונן לסיבוב המשבר הבא.

 

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x