$
הוועידה הירוקה 2012

דורון כהן: "לא ראוי לבצע קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה להוזלת הדלק"

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל אמר בוועידה הלאומית לצמיחה ירוקה כי "גם אם כל אחד מ-13 אלף עובדי חברת החשמל לא יגיע לעבודה עדיין התעריף יעלה, כי עלויות השכר הן רק 18%"

ליאור גוטמן 14:1528.02.12

"שמעתי שמישהו (השר לנדאו - ל"ג) מציע הבוקר שנעשה קיצוץ רוחבי במשרדי הממשלה כדי לממן עליית מחירי בנזין. זה אומר לוותר על הכנסות המדינה ולפגוע בפרויקטים אחרים. להפחית את עלות הדלק המזהם במחיר כזה? זה לא נכון לדעתי", כך אמר מ"מ מנכ"ל משרד האוצר, דורון כהן, בפאנל בוועידה הלאומית הראשונה לצמיחה ירוקה שהתקיים בחסות "כלכליסט" והמשרד להגנת הסביבה.

 

כהן התייחס לשאלת המנחה, עורכת "כלכליסט" גלית חמי, אשר שאלה אותו האם המדינה תפחית את המס על בנזין כדי למנוע התייקרות. לדבריו, "המע"מ והבלו דווקא ירדו בשנים האחרונות ביחס לתקציב. אי אפשר סתם ככה לוותר על כסף, זה לא כסף של האוצר".

 

כהן ציין כי "בתחום תעריף החשמל - אין גז מצרי והענקנו הנחות מיסוי והלוואות לחברת החשמל כדי למנוע עליית תעריפים של 30% ל-13.4% בפרישה לשלוש שנים". כהן הזכיר שכחלק ממסקנות ועדת טרכטנברג, המדינה כבר ויתרה על הכנסות מיסוי ב-2012 בהיקף של 2.5 מיליארד שקל.

 

בפאנל "הקרב על החדשנות: הכלכלה הירוקה מול התעשייה הישנה", אמר יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל: "אני גם שמח וגם מודאג מהמציאות. מצאנו מאגרים גדולים של גז ואם נשכיל להשתמש בהם בתוך כמה שנים נוכל לייצר 80% מהאנרגיה באמצעות גז.

 

"השימוש בפחם יילך ויירד למקרי חירום. עם זאת, בגלל שהמדינה לא נערכה נכון הגז לא פה והגז המצרי לא זורם כבר מעל לשנה. אנחנו נמצאים במציאות בה למעשה כ-30% מהנדרש בגז מגיע וגם זה בירידה. המשמעות הכלכלית קשה והיא פוגעת בכל אזרח".

 

לדבריו, בשנת 2010 תכננו 9 מיליארד שקל לאנרגיה. ב-2012 התקציב עלה ל-18 רק כי אין גז וכבר היום אנחנו נדרש לעוד 3 מיליארד כי מאגר הגז היחיד ים תטיס לא עומד בעומס. שנית, גם אם כל אחד מ-13 אלף עובדי חברת החשמל לא יגיע לעבודה עדיין התעריף יעלה, כי עלויות השכר הן רק 18%.

 

משתתפי הפאנל: גלית חמי, דורון כהן, יפתח רון טל,  הלל מילוא, רמי רונן, עמית שגב ועמית ברכה משתתפי הפאנל: גלית חמי, דורון כהן, יפתח רון טל, הלל מילוא, רמי רונן, עמית שגב ועמית ברכה צילום: מיקי אלון

 

"הממשלה סגרה דיל עלוב עם משרדי ים המלח"

 

מנכ" ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, תקף את הממשלה שלא משקיעה די בצמיחה ירוקה. "מדינת ישראל עומדת כבר היום בהפרת חוק. המדינה לא מקימה תחנת כוח דו פחמית חדשה באשקלון כי האוצר לא רוצה להשקיע בכסף. הקמתה תחסוך כסף וזיהום אוויר. גם יוג'ין קנדל דיבר על צמיחה אבל אם זה בסדר העדיפויות למה לא משקיעים שם כסף? הממשלה סגרה דיל עלוב עם משרדי ים המלח על התמלוגים שהם משלמים שם, זאת למרות שרה"מ מתהדר בהסכמות שם". לדבריו, ארגונים ירוקים מגישים יד לארגונים אבל הרגולטור לא מגיש יש לחברות. "קחו את הרפורמה בתכנון ובנייה - הרפורמה שהממשלה מובילה תוביל לביטול כל ההגנות על שטחים ירוקים ולא תוביל לצמיחה ירוקה".

 

גלית חמי: איך המשקיעים מתעשיית הקלינטק יכולים לתרום לנושא?

 

הלל מילוא, מנהל שותף ב-AQUAARGO: "לפני 18 שנה הקמנו קרן הון סיכון כדי לתת דריסת רגל לתעשייה. נכון להיום יש רק 3 קרנות הון סיכון והשורנה התחתונה היא שחסר הון כדי לפתח את התעשיות הצעירות ולכן לא נגיע להיות תעשיית קלינטק. צריך לעבור למתכונת של הגנה על מוסדיים בהיקף של כמיליארד וחצי שקל כדי לייצר עשר קרנות בשנים הקרובות".

 

לדברי מילוא מדובר בקרנות של כ-100 מיליון דולר עם הגנות רגולטוריות. "אנחנו מדברים כבר המון זמן עם משרדי ממשלה ותוך כמה שנים אפשר להגיע לעשרות אלפי מקומות עבודה. "השווקים מאוד שמרניים באימוץ טכנולוגיות חדשות. אם יש יכולת להוריד את עלות התפלת המים בחצי אז יש לך בעיה - חייבים עזרה ממשלתית בנושא", סיכם מילוא.

 

המשנה למנכ"ל שיכון ובינוי, עמית שגב, סיפר על יכולת החברה העסקית לאמץ חשיבה ירוקה. "אנחנו בונים בניינים עם חומרים אחרים וחשיבה ירוקה. גם את כביש 6, שכולם זוכרים את המאבק להקים אותו, מעניק יכול חסכון באנרגיה שרואים בשורת הרווח. גם אחזקת כבישים מתבצעת תוך מחזור חומרים ושימוש בגלם ירוק יותר לתחזוקת דרכים ראשיות"

 

רמי רונן, מנכ"ל שטראוס מים, הסכים עם שגב ואמר שהנושא הירוק תופס יותר מודעות בחשיבת הצרכנים. "אני רוצתה לקרוא לממשלת ישראל ולאוצר ולומר שללא עידוד לא תצמח פה תעשיית קלינטק. אנשים לא מבינים שזה יכול להיות עסק ענק. זה חייב להיות מאמץ משולב בין היזמים למדינה", אמר.

 

כהן סיכם את הדברים ואמר שטכנולוגיות ירוקות קיבלו יתרון יחסי בישראל בעיקר בגלל מצוקות מים וחקלאות. "בימים אלו נמצא שר האוצר בסין שם הוא יחתום על הסכם שת"פ עם חברות שם בהיקף של 400 מיליון שקל. זה גם עידוד לתעשייה אבל צריך לזכור שהמדינה לא יכולה להוביל את הסקטור העסקי הוא היזמים. המדינה לא יכולה לעשות את זה לבד".

 

כהן הזכיר שהמדינה מסבסדת אנרגיות ירוקות (סולאריות) שעולות למדינה ולציבור בעלייה של כמה אחוזים בתעריף החשמל. "נוביל לצמיחה בתחום הרכב באמצעות אנרגיות חדשות (גז טבעי - ל"ג)", הבטיח.

 

בהתייחסו לחובות חברת החשמל (63 מיליארד שקל) אמר כהן שחברת החשמל צריכה למכור חלק מתחנות הכוח שלה לחברות אחרות כדי להכניס אליה מזומנים. רון טל ענה לכהן שחברת החשמל נכנסת לתהליך התייעלות שיצור חברה תחרותית יותר. "התעריף עולה לא בגלל הסכם סודי עם המצרים. מדינת ישראל חתמה עם מצרים ואין דלקים זולים. עוד שנה וחצי כשיגיע הגז הישראלי זה ישתנה. חברת החשמל מחויבת להזרים חשמל לכל בית", סיכם. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x