$
גדעון בן נון

תפוח האדמה הלוהט שמחזיקה גרמניה

יוון אישרה צעדי צנע שיאפשרו לה לקבל סיוע - כעת הכדור עובר לגרמניה שצריכה לאשרו. היורו, בכל מקרה, בדרך למטה

ד"ר גדעון בן נון 17:5520.02.12

לאחר תקופה סוערת ביוון, נראה כי היוונים הגיעו להבנה כי החרב על צווארם וכי הם חייבים להגיע למצב שיאפשר להם לקבל סיוע. הדרישות של המסייעים, גרמניה בראשם, מחמירות. מדובר בהשתלטות על סדר היום הכלכלי-חברתי ביוון.נראה כי היוונים הבינו את האלטרנטיבה, הפחות טובה, וכך, לאחר

אש ברחובות, הם הגיעו להחלטות היכולות להביא לשינוי באורך חייהם - לצנע חמור.

 

כעת הכדור עובר אל גרמניה, אשר אמורה לאשר את הסיוע. מדובר בתפוח אדמה לוהט ממש. 170 מיליארד דולר הם מתנה גדולה מאוד ולפי התנהלותה עד היום, גרמניה ממש לא מעוניינת לתת את הכסף מבלי שתדע כיצד הוא חוזר אליה - ובצדק רב.

 

הדרך היחידה שיש לגרמניה בכדי להימנע משריפת הידיים, היא להניח מידיה את תפוח האדמה הלוהט הזה ולהכניס אותן לכיס. אם היא תמשיך בדרישות ובהתנהלות הקשוחה מול יוון, היא תמשיך לאחוז בתפוח האדמה הלוהט והכווייה תהיה קשה. כמו כן, לגרמניה אין לאן להעביר הנטל, כיוון שבהיעדר גוף פיננסי פעיל באירופה, היא המלווה של המפלט האחרון.

 

נראה כי הדילמה קשה. מצד אחד, די ברור לגרמניה כי היא לא תקבל את כספה בחזרה מן היוונים. מן הצד השני ברור לה כי נפילה כואבת של יוון תוביל את הנזק אל הבנקים המלווים, רבים מהם בגרמניה, ודרכם אל ציבור החוסכים הגרמני.

 

זה לא יהיה הנזק היחיד. במידה ואירופה לא תגבה את חובותיהן של המדינות בסיכון, אלו המשלבות יחדיו חוב גבוה וכלכלה חלשה, יש להניח כי תיפתח ריצה של הלווים אל המדינות החייבות ואל הבנקים המלווים, בדרישה לפרעון מיידי של החובות. המלווים השונים, מדינות ובנקים ברחבי העולם כולל הסינים יראו את המתרחש וימנעו מהלוואה למדינות הממחזרות חובות והמספרים עצומים: פורטוגל אמורה למחזר השנה כ-25 מיליארד יורו, ספרד מעל 150 מיליארד ואיטליה אמורה למחזר לא פחות מ- 340 מיליארד יורו בשנה הקרובה. צרכי המימון של המדינות הבעייתיות הם עצומים והבעיה ממש בפתח.

 

אירופה על פרשת דרכים

אם נחזור אל ההחלטה של גרמניה בשבוע הקרוב, מדובר בפרשת דרכים מאוד בעייתית: אם הסיוע יעבור, מדובר בדחיה נוספת של הקץ, למשך מספר חודשים. יוון לא תוכל להתאושש כיוון שרמת הפעילות הכלכלית בה ירודה והכסף פשוט ייגמר. דחיית הקץ הזו תוביל להתאוששות של היורו למשך זמן מה, למרות שאירופה גולשת למיתון בעוד ארה"ב מתאוששת, בצעד איטי אך מתמשך.

 

לעומת זאת, אם הסיוע לא יעבור, הכאוס יתחיל באופן מיידי. סביר שנראה ריצה אל הבנקים המלווים ודרישה של לווים לפרעון מיידי. מכיוון שאין למדינות הלוות את היכולת לפרוע, הדבר יוביל לזינוק בתשואות ולמהומת אלוהים באירופה. בתרחיש זה סביר שנראה נפילה מהירה של היורו.

 

פרשת הדרכים הזו מובילה למעשה לאותה נקודה: לנפילה של היורו, כאשר דרך אחת ארוכה יותר והשניה מיידית.

  

בתרחיש אימים שסיכוייו דומים לאלו של הטלת מטבע, אם אנו לא אוהבים את הסיכון עלינו לשבת על הגדר ולשמור על רמה נמוכה מאוד של סיכונים, בכל החזיתות. לעומת זאת, לאוהבי הסיכון, מצב זה יוצר הזדמנויות נאות.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x