$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

התקווה הנסתרת

תקרת החוב אינה מדאיגה את הרפובליקנים - הם מחככים ידיים לקראת ההתפתלות הצפויה של אובמה

אמיר ארגמן 10:2413.01.12

ארה"ב נמצאת במרחק מילימטר מתקרת החוב שלה. האם המשמעות היא פשיטת רגל? ודאי שלא. זו רק חוליה נוספת בפיאסקו המתמשך שהחל באמצע 2011. הנשיא ברק אובמה ביקש אמש מהקונגרס להעלות את תקרת החוב. הדיון בקונגרס אמור היה להיערך בחודש הקודם, אבל הוא נדחה מסיבות שונות ומשונות (לאו דווקא מהותיות).

 

בטח רובכם אומרים כעת לעצמכם: "אבל רגע... לא העלו כבר את תקרת החוב?".... ובכן, העלו, אבל בואו ניזכר בהיסטוריה: כאשר הקונגרס העביר את החוק הידוע באוגוסט האחרון, הוא יצר תהליך להעלאת תקרת החוב במינימום של 2.1 טריליון דולר. עד כה הועלתה התקרה ב-900 מיליארד דולר (ל-15.2 טריליון ) בשני שלבים: בתחילה הועלתה ב-400 מיליארד דולר, ולאחר מכן הועלתה בעוד חצי טריליון דולר. על פי החוק, הנשיא רשאי להעלות את תקרת החוב ב-1.2 טריליון דולר נוספים, גם אם הוועדה המשותפת של הדמוקרטים והרפובליקנים לא מצליחה להגיע להסכמות, אך באפשרותה של הוועדה לאשר העלאה נוספת של 300 מיליארד דולר. 

 

עתה, כשאנו יודעים כי הוועדה נכשלה, סך התקרה צפוי לעלות בסיכומו של דבר ב-1.2 טריליון דולר נוספים לרמה של כ- 6.4 טריליון דולר (כ-110% אחוזים מהתוצר). החלק המעניין ביותר בסיפור הוא המשמעות של אותם 300 מיליארד דולר שלא יתווספו בגלל כישלון הוועדה.

 

באוגוסט 2011 העריכו מרבית הכלכלנים כי העלאה בסך 2.1 טריליון דולר בתקרת החוב תוכל לספק כל השימושים של הממשלה עד לסוף שנת 2012, אבל עכשיו נוצרו חששות כי ייתכן שהדבר לא יספיק. משבר החובות באירופה וההתאוששות האיטית בארה"ב בהחלט שינו את המצב, ולא לטובה. אז בואו ננתח את המצב:

 

  • יש לנו תקרת חוב חדשה שתוגדל ב-1.2 טריליון דולר.

 

  • ארה"ב מייצרת הנפקות חדשות נטו בקצב של כ-100 מיליארד דולר בחודש עד להודעה חדשה.

 

  • בנובמבר 2012 יש בחירות.

 

עכשיו אנחנו מתחילים להבין מדוע הרפובליקנים שיחקו אותה “hard To Get”: הרי מה טוב יותר מנשיא מתפתל ערב בחירות, שנאבק להגדיל את תקרת החוב ולהסביר מדוע צריך להציל את ארה"ב מחדלות פירעון. נראה כמו עסקה פוליטית מוצלחת עבור הרפובליקנים, וסיטואציה מאוד לא נוחה עבור הדמוקרטים והנשיא אובמה.

 

הפן החיובי (היחידי) של המצב שנוצר - אולי סוף סוף הנשיא ישים לו מטרה ברורה שלא להגדיל את הגירעון יותר מדי, לפחות עד נובמבר 2012.

 

 

הכותב הוא אנליסט המאקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x