$
שוק ההון

לאומי: מכירות מק"מ של זרים יאיצו את התחזקות הדולר

כלכלני לאומי מציינים כי בחודש נובמבר לבדו מכרו תושבי חוץ מק"מ ב-2 מיליארד דולר בשל הטלת חובת דיווח מצד בנק ישראל

שהם לוי 14:21 05.01.12

 

בחודש נובמבר נמשכה מגמת המימושים במק"מ, בקרב תושבי חוץ. בחודש זה בלבד, היקף המימושים הסתכם ב-2 מיליארד דולר, כאשר היקף המימושים המצטבר מאז חודש מאי הסתכם ב-7.9 מיליארד דולר, כך עולה מהסקירה השבועית של בנק לאומי.

 

מנגד המשקיעים המקומיים הם אלה שספגו את היצעי המק"מ של המשקיעים הזרים בחודשים האחרונים על רקע המגמה השלילית בבורסה והחששות ממשבר החובות באירופה. 

 

"במקביל, המעבר של תושבי חוץ לאג"ח ממשלתיות הלך ופחת. בחודשים מאי-נובמבר, היקף ההשקעות המצטבר באג"ח ממשלתיות (נטו), הסתכם ב-4 מיליארד דולר, ובחודש נובמבר היקף ההשקעות נטו היה זניח יחסית והסתכם ב-70 מיליון דולר בלבד", כותבים בבנק לאומי.

 

"התפתחות זו באה לידי ביטוי,, בירידת משקלם של תושבי החוץ, בשוק המק"מ, משיעור שיא של 36% ל-21% (כשהנתונים האחרונים הם לאוקטובר). במקביל, חלה גם ירידה של ההון הרשום בהיקף של יותר מ-4 מיליארד דולר (בדומה להיקף המימושים במק"מ שלא הוסטו לאג"ח הממשלתיות)", הסבירו עוד בבנק לאומי.

 

השקעותיהם הפיננסיות לטווח קצר, של תושבי חוץ, מסבירה את הייסוף שחל במהלך 2010 ואת הפיחות, שנרשם בחודשים האחרונים במדד שער החליפין האפקטיבי הנומינלי. מדד זה משקלל את שערי החליפין של שותפות הסחר העיקריות של ישראל, לפי משקלן בסחר. משקלו של הדולר במדד הנו כרבע, ומשקל היורו עומד על כשליש. אנו מעריכים כי מגמה זו תימשך בחודשים הקרובים, ותתרום לכוחות הפועלים להחלשת שער החליפין של השקל (פיחות) בטווח הקצר.

 

המשך עלייה בהשקעות הישירות הנכנסות לישראל

 

תנועות ההון הפיננסיות הנכנסות לישראל (FDI) הסתכמו בחודשים ינואר-נובמבר, במימושים נטו בהיקף של כ-4.3 מיליארד דולר. מימושים אלו, נובעים בעיקר ממימושים בשוק המק"מ. בנוסף, נרשמה בחודש אוקטובר, העברה רישומית טכנית, של השקעה פיננסית להשקעה ישירה, בהיקף של כ-1.4 מיליארד דולר, בעקבות עסקת הרכישה של מכתשים אגן תעשיות.

 

"בנטרול עסקת מכתשים אגן, היקף ההשקעה החודשי הממוצע של תושבי חוץ במניות ישראליות בבורסה בת"א, עומד בחודשים ינואר - נובמבר על כ-213 מיליון דולר. בחודש נובמבר, נרשמו מימושים נטו בהיקף זניח של 6 מיליון דולר", מציינים בבנק לאומי.

 

ההשקעות הישירות של תושבי חוץ בישראל עלו בחודש נובמבר בהיקף של 230 מיליון דולר והתרכזו בענפי הטכנולוגיה העילית. ההשקעות הישירות בחודשים ינואר-נובמבר הסתכמו ב-6.7 מיליארד דולר. בנטרול עסקת הרכישה של מכתשים אגן, מדובר בהיקף השקעה חודשי ממוצע גבוה של כ-490 מיליון דולר.

 

"תושבי ישראל, מימשו את השקעותיהם הישירות בחו"ל בחודש נובמבר. מימושים אלו נרשמו בעיקר בענף הפרמצבטיקה. בהשקעות הפיננסיות נרשמה בחודש נובמבר מגמה מעורבת. באג"ח נרשמו מימושים נטו בהיקף של כמעט חצי מיליארד דולר, ובמניות השקעות נטו בהיקף כפול. ייתכן והדבר נובע, מהשונות בין שוק ההון האמריקאי והאירופי, המהווים את שוקי ההשקעה הפיננסית העיקריים של תושבי ישראל. בעוד אירופה מתמודדת עם משבר החובות, שוק ההון האמריקאי השתפר, הן מבחינת רמת הסיכון שירדה בו והן מבחינת השיפור בשערי המניות", כותבים עוד בבנק לאומי.

x