$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

למה חדלנו להטיל ספק?

ואיך דבקים בהיגיון, גם כשזה קשה

שיזף רפאלי 10:3430.06.11

אין ספק שהמצב רע, אמר הפוליטיקאי. אין ספק שמחר יהיה שרב, פסק החזאי. אין ספק שהתבשיל טעים, חרץ השף. אין ספק שהבורסה בעלייה, אמר האנליסט. ואני אומר שאין ספק שארבעתם טועים ומטעים. הדבר היחיד שבטוח בעולם הוא שיש ספק, שתמיד צריך להותיר מקום לשאלה וחשד. רק כך נדע מתי אנחנו יודעים.

 

ספקנות היא אחת ממשענות הביטחון החשובות של המדע והקידמה. רוב הגילויים שהביאו את העידן המודרני - ויישומיהם - התאפשרו בזכות הטלת ספק ומאמץ שאינו נגמר ואינו אפשרי להסירו. הטלת הספק בהבטחות הדת שהאיצה את התפתחות המדע היא שקידמה את הרפואה, שהולידה את האינטרנט ושמילאה אותו בכל מה שיש בו.

 

אלא שהטלת הספק היא משימה שלעולם אינה נגמרת. כדי להמשיך וליהנות מפירותיה יש להתגבר כאריות מדי יום, ולדבוק במצווה של לא לאמץ סיסמאות, דעות קדומות ותשובות מוכנות מראש, ולהמשיך לבדוק לבד. הפיתוי להפסיק לחשוב ולקבל "אמיתות" בלי להטיל בהן ספק הוא רב, ויעידו על כך שלל הדתות, הדו"חות שמונים את מספר הכתות, והעובדה שאנשים כה רבים מאמינים בקונספירציות, טענות, תרופות סבתא מסוכנות ושטויות אחרות שהופרכו מזמן. לכן, כמעט אין ספק שאני שמח לדווח על סרטון ויראלי חביב ועל ספר חדש שמצטרפים, יחד ובנפרד, לתנועת הספקנות.

  

קלפי טארוט. אתם מאמינים? קלפי טארוט. אתם מאמינים? צילום: shutterstock

 

הבלדה הג'אזית "Storm" חוברה ומבוצעת בידי טים מינצ'ין, מוזיקאי וסטנדאפיסט בריטי־אוסטרלי (הנה - אפילו בנוגע למוצאו יש שמץ של ספק). מאז שסרטון האנימציה בן עשר הדקות "Storm" עלה ליוטיוב צצו לו שפע גרסאות כיסוי ומאות אלפים הצטרפו למעריציו של מינצ'ין.

 

הבלדה היא פואמה בחרוזים שמינצ'ין מדקלם על רקע נגינת קונטרבס, תופי ג'אז ואורגן חלומי, ובחריפות משעשעת מעלה על נס את הגישה הרציונלית והספקנית: דרך שחזור של דיאלוג שערך עם בחורה יפהפייה, ספוגת רוחניות וחובבת ניו אייג', הוא מבטא באופן משעשע ועמוק כאחד את הגישה הרציונלית והסקפטית, ומשיב בזה אחר זה לטיעוניהם הנפוצים של אסטרולוגים, מתקשרים, מטפלים אלטרנטיביים, מחזירים בתשובה, טבעונים ועוד אנשים שמתבטאים בנחרצות ותוך תחושת שכנוע עצמי עמוקה, אך ללא בסיס. הקלילות המעמיקה שבה הוא משיב למתנכרים להיגיון שובה ומצחיקה, ומומלצת גם למי שאחד הפריטים ברשימה למעלה הוא פרתו הקדושה. היכולת להטיל ספק יקרה מכל אמונה. אפשר לצפות בסרטון בכתובת http://is.gd/safkan

 

 

עטיפת הספר "אמונה בבולשיט" עטיפת הספר "אמונה בבולשיט"

הגישה הספקנית היא גם תמצית ספרו החדש של המרצה לפילוסופיה מאוניברסיטת לונדון סטיבן לו, "Believing Bullshit", ובתרגום שמו המלא: "אמונה בבולשיט: איך לא להישאב לחור שחור של המחשבה". לו עושה בפרוזה סדורה את מה שמינצ'ין עשה בשירה קומית: הוא מפריך את האמונות התפלות של העולם, אבל לא דרך סתירת טיעוניהן, אלא על ידי מיקוד הזרקור שלו בכשלי החשיבה, הערפולים והשיטות השרלטניות שגורמות לאנשי הכתות והאמונות להישמע משכנעים, ומאפשרות להם להפיץ את "הידע העליון" שלהם תחת מעטה ערפל ובלי להעמידו למבחן.

הוא מזהיר, למשל, ממה שהוא מכנה "קלף המסתורין", החיבה של מיסטיקנים להזכיר ש"יש דברים שהמדע לא מצליח להסביר". התשובה הנכונה לכך היא שתמיד היו דברים שהמדע לא הצליח להסביר ותמיד יהיו, אבל בינתיים המדע מסביר בשיטתיות עוד ועוד מהם, בכל פעם מחדש מפריך את ההסברים הקסומים הישנים, ולא מפסיק להעמיד למבחן גם את הסבריו שלו. גישת המדע היא להטיל תמיד ספק. במדע, "עובדה" היא מה שעומד שוב ושוב למבחן, ועוד לא הופרך.

 

עוד טקטיקה של מקדמי תיאוריות העידן החדש היא להציג אוסף חלקי של ראיות, שיחדיו מחזקות את הטענות המוזרות, לתבל אותן באנקדוטות משכנעות, ולהפגין שכנוע עצמי רב מזה של המאזין. התרופה היחידה לכך, הוא כותב, היא בדיקת הנושא לבד, תוך שמירה תמידית על, ובכן, נחשו מה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x