$
בלדד השוחי

לאן נעלם החשמל שלא נעשה בו שימוש?

חברת החשמל לא יודעת מראש בכמה אנרגיה תשתמש, אז בימים כתיקונם היא שורפת קצת יותר ממה שצריך, ליתר ביטחון, והאנרגיה העודפת דולפת לאטה. ופעם בשנה, כשכל תושבי ישראל מתחילים באופן מפתיע להפעיל מזגנים, ההשערות מתרסקות על המציאות הלחה

בלדד השוחי 10:3326.05.11

לאן נעלם החשמל שלא נעשה בו שימוש?

תום

 

תום היקר,

אנרגיה לא נעלמת. היא רק משנה צורה ומיקום. בתחנת הכח של חברת החשמל שורפים דלק מאובנים, תהליך שמשחרר כמויות גדולות של חום. חברת החשמל מצליחה להפוך חלק גדול מהחום הזה לזרם חשמלי בחוטים, אבל בין אם אתה משתמש בזרם הזה ובין אם לאו, הדלק כבר נשרף. האנרגיה השתחררה.

 

אם אף אחד לא ישתמש בה היא תדלוף לאטה מהמערכת בשלל צורות. זה יקרה בתחנת הכח עצמה וגם בדרך אליך הביתה, בתחנות הממסר ולאורך החוטים. חלק ממנה יהפוך לחום שיתפזר בסביבה. חלקה יוקרן כגלי רדיו לחלל. חלקה יהפוך לרעשים, מרעש המנוע בתחנה ועד לזמזומים המעצבנים שנשמעים ליד חוטי מתח גבוה, שאינם אלא גלי הדף שמזיזים לך את עור התוף בתדירות מרגיזה.

 

המטען החשמלי כבר נמצא בתוך החוטים המטען החשמלי כבר נמצא בתוך החוטים צילום: בלומברג

 

מה שמבלבל זה שאנחנו רגילים לחשוב על חשמל כעל מוצר שקונים ומנצלים, אבל האמת היא שהמטען החשמלי כבר נמצא בתוך החוטים. אנחנו משלמים לחברת החשמל עבור עבודה שנעשית בין אם אנחנו מנצלים אותה ובין אם לאו, והעבודה הזו היא הזזת אלקטרונים.

 

חברת החשמל מותחת בין תחנת הכח לבין ארון החשמל שלך חוט מוליך, שזה פשוט חוט שהאלקטרונים שלו מסוגלים לנוע בחופשיות, מעין צינור של אלקטרונים. בתחנת הכח יש מגנט גדול שמזיז את האלקטרונים בקצה הצינור עד שהם דוחפים את האלקטרונים שלידם, ואלה דוחפים את האלקטרונים שלידם, וכך עד שהדחיפה מגיעה לביתך. וכאן נמצאת הבחנה חשובה: אתה לא משלם על אלקטרונים, אתה משלם על הדחיפה.

 

כמעט כל תחנות הכח מספקות זרם חילופין, הן דוחפות ומושכות את האלקטרונים לסירוגין (בארץ זה קורה בערך 50 פעמים בשנייה), אז האלקטרונים מתחנת הכח לעולם לא מגיעים אליך הביתה. במקום צינור חשוב על מקל ארוך. תחנת הכח מזיזה את הקצה שלה קדימה ואחורה ולכן גם הקצה שאצלך זז באותה דרך.

 

כשאתה מפעיל מכשיר חשמלי אתה מלביש אותו על המקל הזה. כשחברת החשמל מזיזה את המקל היא נאלצת להזיז יחד איתו גם את המכשיר שלך ולספק לו אנרגיה. ככל שהמכשיר שלך "כבד" יותר, כלומר משתמש ביותר אנרגיה, כך צריכה תחנת הכח להתאמץ יותר כדי להזיז את קצה המקל שלה.

 

אבל חברת החשמל לא יודעת מראש בכמה אנרגיה תשתמש, אז בימים כתיקונם היא שורפת קצת יותר ממה שצריך, ליתר ביטחון, והאנרגיה העודפת דולפת לאטה. ופעם בשנה, כשכל תושבי ישראל מתחילים באופן מפתיע להפעיל מזגנים, ההשערות מתרסקות על המציאות הלחה, המקל נעשה כבד מדי וחברת החשמל מתחילה להוריד שאלטרים, כלומר לנסר חתיכות מהמקל שעליו כולנו יושבים.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x