$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: רוצים איחוד? תשלמו

בעקבות הפיוס בין פתח לחמאס, המנגנון הפלסטיני, המנופח גם כך, יצטרך לקלוט עוד 45 אלף אנשי חמאס

דני רובינשטיין 07:4016.05.11

אתמול ציינו עובדי הממשלה הפלסטינית יום נכבה עצוב. אף שחלפו שבועיים מתחילת מאי, 155 אלף עובדי המשרדים הממשלתיים טרם קיבלו את משכורות אפריל. מדובר בעובדים (כשליש מהם בעזה) הכוללים בעיקר מורים, ועובדים של מנגוני הביטחון.

 

הסיבה הרשמית לאי־תשלום המשכורות היא הפסקת העברת תשלומי המסים שגובה ישראל עבור הרשות. על פי הסכמי אוסלו, קיימת לישראל ולשטחים מעטפת מכס משותפת. האוצר הישראלי גובה את המכס על כל היבוא - ומעביר את המכס שנגבה עבור תושבי השטחים לאוצר הפלסטיני. מדובר בסכומים המהווים יותר מחצי מתקציב הממשלה הפלסטינית. את שאר התקציב מממנים הפלסטינים ממסים שהם גובים ומתרומות מחו"ל.

 

כבר ארבע שנים ישראל מעבירה את הכסף חלק

 

בעבר עיכבה ישראל כמה פעמים את העברת הכסף, אולם בשנים האחרונות, על רקע שיתוף פעולה מוצלח עם רמאללה, הכסף עבר כשורה. עכשיו, טוען שר האוצר יובל שטייניץ, שבגלל הסכם הפיוס יש חשש שהכסף יגיע גם לחמאס ולכן הוא לא מועבר. הפלסטינים כמובן כועסים. יאסר עבד רבו, מזכ"ל אש"ף, אמר שהישראלים נוהגים כפיראטים כיוון שמדובר בכסף פלסטיני. רה"מ סלאם פיאד הפנה קריאות עזרה למדינות ערב. בינתיים הודיע האיחוד האירופי שהוא נותן לפלסטינים 85 מיליון יורו.

 

אבו מאזן והנייה אבו מאזן והנייה צילום: אי פי

 

חשוב לומר שברחוב הפלסטיני לא מאמינים לממשלה ברמאללה שאין לה כסף למשכורות, שכן על פי הפרסומים האחרונים מצבה הכספי של הרשות לא רע. בחודש שעבר, למשל, דיווחו הבנק העולמי וקרן המטבע על שיעורי צמיחה נאים של המשק הפלסטיני, ושיבחו את הממשלה הפלסטינית על צעדים נכונים שעשתה להקטנה הגירעון בתקציבה מ־26% לפני שנתיים, ל־16% בשנה שעברה. עוד דווח שהפלסטינים מצליחים לצמצם את תלותם במדינות התורמות. כל זאת כיוון שהממשלה ברמאללה מייעלת את מנגנוני השלטון ומצליחה לגבות יותר מסים, וכן כיוון שהכלכלה הפלסטינית משתפרת אחרי שמערכת הביטחון הישראלית הסירה כמה ממגבלות התנועה בגדה.

 

אלפי עובדים יושבים בבית, אבל מקבלים משכורת

 

אם יש לה כסף, למה הממשלה ברמאללה לא משלמת משכורות? הסיבה כנראה פוליטית, ניסיון לזרז את הקמת ממשלת המומחים החדשה וכמובן ללחוץ על ישראל.

 

אבל ההסכם בין פתח לחמאס יצר לרשות בעיה שעלולה לקלקל את כל השיפורים בתקציב: הממשלה ברמאללה משלמת, כאמור, את משכורתם של כמה עשרות אלפי עובדי המדינה בעזה. חלק ניכר מהם, ברובם אנשי מנגנוני הביטחון, סולקו מתפקידם עם הקמת ממשלת חמאס לפני ארבע שנים. הם יושבים בבית, אבל ממשיכים לקבל משכורת מרמאללה. חמאס גייס כ־30 אלף אנשי ביטחון משלו, והכניס למשרדים הממשלתיים כ־15 אלף אנשים משלו. הם קיבלו עד כה את השכר החודשי מכסף שגייס חמאס.

 

עכשיו, אם תקום הממשלה החדשה, יצטרכו לשלב אנשי חמאס במשרדי הממשלה הפלסטינית ולשלם להם משכורות. במילים אחרות, המנגנון הממשלתי הפלסטיני, המנופח גם כך, יצטרך לגדול מ־155 אלף עובדים לקרוב ל־200 אלף. זו משימה תקציבית בלתי אפשרית, אומרים בממשלה ברמאללה. להסכם האיחוד הפלסטיני - יש אפוא מחיר כלכלי כבד.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x