$
שוק ההון

אובמה לטובת טבע: מקדם תחרות בתחום הביו־גנרי

הממשל האמריקאי טוען כי גרסאות חיקוי לתרופות ביולוגיות יחסכו מיליארדים

שניר הנדלר 07:55 20.02.11

 

שתי הצעות שהועלו על ידי הממשל האמריקאי בימים האחרונים עשויות להגדיל את התחרות הגנרית בתחום התרופות הביולוגיות. כחלק מרפורמת הבריאות, שהוביל הנשיא ברק אובמה, מציע הממשל לקצר את תקופת הבלעדיות בשיווק תרופה ביולוגית - תקופה שבמהלכה נאסר על חברות לשווק תרופה ביו־גנרית - מ־12 שנה לשבע שנים בלבד. הצלחת המהלך אמורה לחסוך לממשל כ־2.3 מיליארד דולר בין 2012 ל־2021.

 

הצעה נוספת שזכתה ביום שישי האחרון לתמיכת נציבת מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), ד"ר מרגרט המבורג, מעלה את האפשרות כי חברות התרופות הגנריות ישלמו ל־FDA "דמי שימוש", במטרה לקצר את תקופת ההמתנה מרגע הגשת תיק התרופה ל־FDA ועד קבלת אישור לשיווקה - תקופה שנמשכת כשנתיים. חברות שמייצרות תרופות מקוריות משלמות ל־FDA דמי שימוש מאז 1990, מה שמאפשר אישור מזורז של עשרה חודשים.

 

בחודשים הקרובים, ציינה המבורג, בכוונת ה־FDA לדון גם באפשרות לגביית דמי שימוש מחברות שיירצו לקבל אישור לתרופות ביו־גנריות. חברת טבע שמה לה למטרה להיות מובילה עולמית לא רק בתרופות גנריות כימיות, אלא גם בתחום הביו־גנרי, שאותו כינה מנכ"ל טבע שלמה ינאי - "הגנריקה העתידית". טבע מצפה למכירות של כ־830 מיליון דולר בתחום זה ב־2015 ומעריכה שההגעה המסיבית של תרופות אלו לשוק תהיה לאחר מכן.

 

אישור שתי ההצעות עשוי להביא להצפת ערך למשקיעי טבע, וכן לדירקטורים ולעובדי טבע שהחזיקו בסוף 2010 אופציות שמימושן המלא ייצור להם רווח (לפני מס) של 150 מיליון דולר, לאחר שגרפו אשתקד רווח (לפני מס) של 198 מיליון דולר ממימוש אופציות. 

x