$
מוסף כלכליסט 27.1.11

אילן גרינבוים: "לא נבהלתי מהבאז סביב האייפון"

מנכ"ל חברת יורוקום המייבאת את נוקיה לישראל: "אין ספק שאפל הצליחה לעשות משהו יוצא דופן בכך שהובילה את תחום הסמארטפונים במהירות כזו. אבל זה לא סוף המשחק". ראיון עבודה מהיר

אורן הוברמן 10:4827.01.11
אילן גרינבוים, מנכ"ל חברת יורוקום, יבואנית נוקיה בישראל. בשנה האחרונה, אחרי שנים של שליטה ללא עוררין בשוק הטלפונים הסלולריים בישראל, היתה נוקיה לראשונה בעמדת נחיתות בתחום הצומח ביותר בשוק - הסמארטפונים. בקרוב תשיק שני מכשירים חדשים כדי להשיב מלחמה

 

1. במשך יותר מ־20 שנה אתה עוקב מקרוב אחרי הרגלי הקנייה של הלקוח הישראלי, ובתחום הטכנולוגיה בפרט. מה למדת עליו?

"אנשים לא מבינים עד כמה הקהל הישראלי הוא מוטה טכנולוגיה. אני מכיר היטב את השוק הגלובלי, ואני יכול להגיד לך שהישראלים הם מאמצים מוקדמים של טכנולוגיות ברמה שאין כמוה בעולם, יותר מהאמריקאים, האירופים ואפילו האסייתים. אגב, שלא תבין לא נכון, הקהל הישראלי אוהב מאוד להשוות מחירים ולחפש דילים, אבל ברגע שמגיעה החלטת הרכישה הוא לרוב קונה את המוצרים היותר יקרים ויותר מתוחכמים. את ה־N95, שהיה מאוד מתוחכם לזמנו, מכרו בישראל יותר מבכל מקום אחר בעולם בהשוואה למספר התושבים. אגב, אנחנו רואים את זה גם בתחום האפליקציות. הישראלים מוכנים לשלם כשהם מרגישים שהם מקבלים משהו טוב, יותר מהממוצע בעולם, ויש לנו נתונים השוואתיים לעומת מדינות אחרות".

 

2. בשנה האחרונה ישנה תחושה שנוקיה איבדה את עמדת ההובלה המובהקת שלה, ששוק הסמארטפונים, הדבר הכי לוהט השנה, ברח לה בין האצבעות.

"אני חייב להזכיר שנוקיה היא חברה נפרדת מיורוקום. אנחנו אמנם בקשר קרוב עם מטה נוקיה, אבל אני לא יכול להגיב בשמם. לגבי השוק בישראל, מובן שהושפענו מכניסת אפל לזירה. לאורך שנים נוקיה הובילה את הפן הטכנולוגי בעולם הטלפונים. היא היתה הטובה ביותר בלהמציא את חוקי המשחק של מה שיהיה בעוד שנתיים. בשנה האחרונה נוקיה לא הוציאה סמארטפונים חדשים, וזה השוק שהיה הפורח ביותר ב־2010. ברגע שנוקיה היא פחות טובה בתחום הצומח ביותר, התוצאות הן פחות טובות. ודאי שאתה תמיד מעדיף שיהיה לך את המוצר הכי חזק והכי לוהט, אבל לא תמיד יש לך את זה. מה שכן, החודש היה קאמבק מבחינת נוקיה גם בתחום הסמארטפונים. השקנו מכשיר חדש, ושניים נוספים בדרך. אני חושב שנחזור להיות דומיננטיים גם בתחום הזה".

  

אילן גרינבוים. "הישראלים הם מאמצים מוקדמים של טכנולוגיות" אילן גרינבוים. "הישראלים הם מאמצים מוקדמים של טכנולוגיות" צילום: אלירן אביטל

 

3. כמנכ"ל החברה שמייצגת שנים את מובילת השוק, לא נבהלת מהבאז סביב האייפון?

"לא נבהלתי. כשראינו שאין לנו כלים טובים מספיק לקרב הספציפי הזה, חיזקנו את הנישות האחרות. אתה צריך להבין שלאורך השנים נלחמנו מול לא מעט מתחרים - סמסונג, סוני אריקסון ומוטורולה, לכל אחת היתה התקופה החזקה שלה. לאורך כל הדרך הצלחנו להישאר מובילים. אין ספק שאפל הצליחה לעשות משהו יוצא דופן בכך שהובילה את תחום הסמארטפונים במהירות כזו. אבל זה לא סוף המשחק. במהלך השנים עבדתי עם לא מעט חברות רב־לאומיות בתחום הטכנולוגיה, תמיד יש שם שינויים מהירים. תראה איפה היו אפל לפני כמה שנים ואיפה הם היום. הגלגל הזה הולך מהר לכל הכיוונים".

 

4. מה לגבי חנות האפליקציות של נוקיה? גם שם היא מתקשה להחזיר מלחמה.

"חנות האפליקציות של נוקיה היתה פחות טובה, אבל השתפרה מאוד. היא הולכת וצומחת. אני חושב שבטווח זמן לא ארוך היא תדביק את המתחרים. אנחנו לא מחכים שזה יקרה לבד. אנחנו יוזמים ללא הרף אפליקציות בעברית, מאות מהן כבר בדרך. יש לי גוף שעוסק רק בזה: אנחנו פונים לחברות עסקיות ומציעים להן לפתח אפליקציות לחנות שלנו, וגם מממנים בעצמנו אפליקציות בעברית".

 

5. האם אתה עדיין מאמין שעדיף להוציא לשוק 20 מכשירים חדשים בשנה על פני מכשיר דגל אחד? שהאסטרטגיה הזו עדיין רלבנטית?

"אף טלפון לא מתאים לכולם. בישראל נמכרו השנה 2 מיליון מכשירים, ו־90% מהם התפזרו בין עשרות יצרנים שונים. אני מאמין בקטגוריות, ואני בטוח שנוקיה צודקת בכך שהיא עובדת על מכשירים רבים במקביל".

 

6. מה לגבי טאבלטים? הם יכבשו לדעתך את השוק?

"מסכי הסמארטפונים גדלים כל הזמן, ואני מאמין שהרבה אנשים יפנו לטלפונים עם המסכים הגדולים, והם ישמשו תחליף מסוים לטאבלטים. באופן אישי אני מעריך שיהיו בישראל עשרות אלפי טאבלטים. בכל מקרה, הם לא יהיו תחליף לסלולרי. טלפון צריך להיות קטן מספיק בשביל ללכת איתך לכל מקום. לגבי טאבלט של נוקיה, אני לא יכול להגיד יותר מדי - אבל אני מעריך שגם נוקיה תצא עם טאבלט משלה בעתיד הקרוב".

 

7. מה לדעתך יהיה המוטיב המשמעותי ביותר בגל הבא של הטלפונים הסלולריים?

"הגלישה באמצעות המכשיר תמשיך להיות עניין חזק מאוד. אחוזי החדירה של האינטרנט הסלולרי יעברו בתוך שנתיים את האינטרנט הנייח, וזה יעביר למעשה חלק מההתרחשות האינטרנטית לטלפונים. אפליקציות מבוססות מיקום כבר עכשיו הולכות חזק מאוד, ואני מאמין מאוד גם ב'אוגמנטד ריאליטי', טכנולוגיות שמאפשרות לך לצלם דברים ולקבל עליהם מידע בזמן אמת מהאינטרנט. אבל הדבר הגדול הבא יהיה לדעתי דווקא בעולם הרפואי. הטלפונים של העתיד הקרוב יוכלו למדוד לחץ דם ודופק ולשדר בזמן אמת אק"ג, וזה בעיניי משהו מאוד דרמטי. כולם עוסקים במה הצעירים רוצים, אבל יש הרבה יותר מבוגרים, והם באמת צריכים את זה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x