$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

האם אהבת אם מנצחת מחלות?

לאדם לא נמצא תורם בכל המאגר העולמי הממוחשב של תורמי מח עצם - בדיוק כפי שקרה לפני שנתיים לילדה עמית קדוש. אלא שהוריו של אדם חשבו על פתרון אחר

שרון מועלם 10:5009.12.10

מה אתם מוכנים לעשות כדי להציל חיים – את אלה של ילדכם, למשל? אל תשיבו מיד. חשבו על כך בעודכם קוראים את הסיפור הבא.

 

אדם הוא ילד שסובל ממחלת דם תורשתית נדירה, וכדי לשרוד בשלום את ילדותו הוא זקוק להשתלת מח עצם. השתלת מח עצם היא טיפול מסובך שיכול להביס יותר ממאה מחלות נוראות כגון לויקמיה ולימפומה, וכשלים במערכת החיסונית. ניתוח השתלת מח עצם שנערך בחולה איידס בסוף 2008 נקשר עם הצלחה לבלום את התקדמות מחלתו.

מה כל כך מיוחד במח עצם? ברקמה הספוגית הזאת, שנמצאת בתוככי העצמות שלנו ומהווה כמעט 4% ממשקל הגוף, ישנם תאים שנקראים "תאי גזע" שיכולים להיהפך למגוון של סוגי תאים אחרים. מח העצם, בין היתר, אחראי לאספקת דם חדש ונקי בגופנו.

 

יש לזכור שדם אינו עשוי רק מהכדוריות האדומות, אותם תאים דמויי דיסקית שמכילים את ההמוגלובין שמסיע ברחבי הגוף את החמצן שאנחנו נושמים. יותר ממחצית מהדם הוא נוזל שמעביר בגוף סוכרים ושומנים להאכיל בהם את תאינו הרעבים, ובמקביל מאתר פסולת, ומנטרל אותה או מפריש אותה מהגוף. דרך אגב, סרטני ים מעבירים את החמצן בגופם באמצעות חלבון אחר מהמוגלובין, ולכן נוזל החיים שלהם אינו דם אדום. וישנם גם חרקים כגון יתושים שפשוט נותנים לחמצן להתפשט בגופם הקטנטן ומסתדרים ללא נוזל חיים. לכן, הדם שאתם רואים כאשר אתם הורגים יתוש בחבטה הוא כנראה שלכם.

 

מה תהיו מוכנים לעשות כדי לתת לילדכם סיכוי לחיות? מה תהיו מוכנים לעשות כדי לתת לילדכם סיכוי לחיות? צילום: shutterstock

 

אבל בגופו של אדם הקטן זרם דם, ודמו היה נגוע במחלה, והוא נזקק למח עצם חדש שייצר רכיבי דם בריאים שיחליפו בהדרגה את דמו החולה. כאשר משתילים מח עצם, צריכה להיות התאמה גנטית בין התורם לבין החולה, אחרת הגוף "דוחה" את ההשתלה והורג את התאים המושתלים. ולאדם לא נמצא תורם בכל המאגר העולמי הממוחשב של תורמי מח עצם. זה קורה לא מעט. גם לילדה עמית קדוש לא נמצא בשעתו תורם, לא במאגר הממוחשב ולא בכ־80 אלף דגימות הדם שנאספו מהציבור בישראל.

 

ברגעים כאלה, ההורים מבינים שהם צריכים לפתור את הבעיה בעצמם. וכאן אנחנו גם חוזרים לשאלה: מה תהיו מוכנים לעשות כדי לתת לילדכם סיכוי לחיות?

 

הוריו של אדם החליטו להוליד לו תורם. הם החליטו להיכנס להיריון, בתקווה שהתינוק שייוולד יתגלה כתורם מתאים לאחיו החולה. הסיכוי להתאמה גנטית במח העצם של שני אחים הוא 1 ל־4. אלא שמההתחלה הם הבהירו לצוות הרפואי שטיפל בהם את כוונותיהם המלאות. הם רצו את הילד רק אם יידעו מראש שהוא תורם מתאים. אם העובר שהאם נשאה בבטנה לא יהיה תורם מתאים לאדם, הם יפסיקו את ההיריון.

 

ברפואה לרוב ברור מה הדבר המוסרי לעשות. אבל זו דוגמה להחלטה שיש בה דילמה מוסרית מורכבת. היריון תועלתני שמטרתו כריית מח עצם מהיילוד הוא דבר מזעזע. הסירוב של אם להיכנע לעולם ללא סיכויים ולהוליד בעצמה את הסיכוי של בנה לחיים הוא אחד הדברים המופלאים בעולם. ושאלות על זכות האשה על גופה, זכות העובר לחיים והנסיבות לכאן ולכאן מתערבבות לאחת הדילמות האתיות המורכבות שנתקלתי בהן.

 

הדילמה נפתרה באחת, בפיסת מידע שהגיעה מהמעבדה. תוצאות הבדיקה הגנטית גילו שלא זאת בלבד שתאי הגזע של העובר אינם מתאימים לאלה של אדם, אלא שהאח הצעיר שעוד לא נולד סובל מאותה מחלת דם תורשתית נדירה. ההורים החליטו להפסיק את ההיריון. לרוע המזל, כך מסתיים הסיפור. זה נהדר כשאהבת הורים מנצחת את הגורל. לא תמיד זה מצליח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x