$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: מחירי שחיטה

עליית מחירי הבשר מעיבה על חג הקורבן המוסלמי: רבים לא עומדים במחירים ומוותרים על מצוות השחיטה

דני רובינשטיין 07:0122.11.10

כ־70 אלף בהמות נשחטו ונאכלו בשטחים הפלסטיניים במהלך חג הקורבן (עיד אל־אדחא), שצוין בסוף השבוע האחרון. על פי אומדני הרשות הפלסטינית, מדובר בכ־50 אלף כבשים, שבשרן הוא הפופולרי ביותר בקרב הציבור הערבי, וכן בעוד כ־20 אלף עגלים וגמלים, הנאכלים בעיקר על ידי שבטי הבדואים ותושבי נפת חברון.

 

חג הקורבן, המכונה גם "החג הגדול", מציין את סיום העלייה לרגל למכה (החאג'), ובעולם המוסלמי עורכים טקסיים משפחתיים המחקים את הנהוג בעיר הקדושה, ועיקרם הקרבת קורבן והכנת הבשר למאכל בסעודת החג. במסורת המוסלמית נקשר החג לסיפור עקדת ישמעאל, בנו של אברהם אבינו. הפרשה מקבילה לסיפור עקדת יצחק: האל, שראה את אברהם מוכן להקריב את בנו, שלח לו במקומו כבש לעולה.

 

רוב הבשר ניתן לעניים

 

עד היום נהוגה המסורת שלפיה בעל משפחה רוכש כבש בערב החג ושוחט אותו בחצר הבית. כשליש מבשר הכבש משמש להכנת מאכלים למשפחה בארבעת ימי החג - בעיקר כבש ממולא, או נתחי בשר כבש בלבנה או באורז. את שאר הבשר נותנים לעניים, שידם לא משגת לקנות את הקורבן.

 

35 שקל לק"ג כבש חי, לפני שחיטה, ניקוי והכנה למאכל 35 שקל לק"ג כבש חי, לפני שחיטה, ניקוי והכנה למאכל צילום: שאול גולן

 

השנה היו רבים בגדה ובעזה שלא יכלו לעמוד בעליית מחירי הבשר. לפני שנה עמד מחירו של כבש חי על 25 שקל לק"ג, והשנה זינק המחיר ל־35 שקל לק"ג. כאשר משקלו של כבש חי עומד על כ־40–50 ק"ג ואף יותר, מחירו יכול להגיע לכדי 1,800 שקל. לכך יש להוסיף את דמי השחיטה, הניקוי והכנת הבשר למאכל. בסופו של דבר הגיע השנה מחירו של ק"ג בשר כבש טרי לכ־80 שקל.

 

מוותרים על שחיטה ביתית

 

במקומות רבים בעולם המוסלמי ניסו להגביל את השחיטה הביתית מטעמי היגיינה, אך לרוב ללא הצלחה. עד היום מובלים לשחיטה בחג בחצרות בתי המוסלמים מיליונים רבים של בהמות. עם זאת, יותר ויותר מוסלמים, בעיקר בקרב האוכלוסייה העירונית, חשים לא בנוח לשחוט את הבהמה במו ידיהם; אלה הולכים לקצב השכונתי והוא שוחט את הכבש בתשלום עבור המשפחה. במזרח ירושלים, שם החוק אוסר על שחיטה ביתית, רואים רבים צובאים על דלתות האטליזים. החוק אוסר על הקצבים לערוך שחיטה פרטית, אך נראה שרבים מהם עוברים עליו. זאת מאחר שהמסורת דורשת מראש המשפחה, מקריב הקורבן, להיות נוכח בזמן השחיטה ולומר פסוקי תפילה.

 

מוסלמים רבים שאינם מקפידים על מצוות השחיטה פשוט רוכשים בשר כבש אצל הקצב, ונוסף על מחיר הבשר מעבירים תרומות כספיות לעניים באמצעות ועדות הצדקה (זכאת) של מוסדות ההקדש המוסלמי. בנפות הכפריות אפשר למצוא חמולות שקונות במשותף עגלים ולעתים אף גמלים, וחולקות את הבשר. במזרח ירושלים ראיתי קבוצות של נשים מתנדבות שאספו כסף מבעלי יכולת, כדי לחלקו לנזקקים למטרת רכישת בשר לחג.

 

לפי נתונים שאסף השנה גם משרד החקלאות הישראלי, בימי החג חלה עלייה של קרוב ל־50% בצריכת הבשר בשטחים הפלסטיניים. בשנה האחרונה עברו דרך ישראל לשטחי הגדה ועזה כ־36 אלף בהמות, כמעט כולן צאן ועגלים. בנוסף הועברו כ־70 אלף טונות של מוצרי בשר ועופות. כמו לישראל, חלק גדול ממוצרי הבשר והבהמות מגיע לשטחים הפלסטיניים מחו"ל. ערב החג הודיע הממשל הישראלי על שורת הקלות במעברים מהגדה לישראל, ונראה שעשרות אלפי ערבים אזרחי ישראל ניצלו זאת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x