$
יורם גבאי

ההימור של פישר

רכישות הדולרים של הנגיד מנוגדות לעקרונות השוק החופשי ונהפכות לנטל על המשק הישראלי

יורם גבאי 08:4121.11.10

התיאוריה הכלכלית רואה בייצוב פיננסי ובפתיחת שווקים מוחלטת את הבסיס לצמיחת המשק העולמי. לפי התיאוריה, יעילות וריבוי השקעות וסחר בעולם נובעים מתחרות הוגנת בין שוקי העולם. ההתנגדות לוויסות המט"ח ולהטלת מכסים מפלים נובעת בעיקר מכך שמדיניות מלאכותיות של עידוד יצוא והחמרות ביבוא מביאה למעשה ליצוא אבטלה לחו"ל. זו גורמת עם הזמן למלחמת מכסים ופיחותי מטבע, הפוגעת בפעילות הכלכלית בעולם. מדינת ישראל בלטה לרעה בתחום זה כאשר רכשה עשרות מיליארדי דולרים כדי למנוע את האצת תהליך הייסוף של השקל.

 

מדינת ישראל ושאלת ויסות שער החליפין

 

מדינת ישראל מפעילה כבר כשנתיים מדיניות של רכישות מט"ח כדי למנוע האצת תהליך הייסוף. הבעיה אף החריפה כאשר גדלו פערי הריבית בין ישראל לארה"ב ומערב אירופה, והביקוש הספקולטיבי לשקלים גדל. עם זאת, העולם לא גילה התנגדות למדיניות הוויסות של ישראל, משום שאנו שחקן קטן ונטול השפעה ממשית על היקף הסחר ותנועות ההון בעולם.

 

הדילמה הישראלית בתחום זה נגזרת מכמה תחומים: ראשית, כלל לא ברור אם ויסות המט"ח אכן מביא לפיחות יחסי של השקל לאורך זמן. פערי הריבית בין ישראל למערב, בשילוב ההערכה שלפיה הנגיד ימנע את נפילת השקל ("הבטחת מחיר"), מביאים לביקוש גדול של הזרים לשקלים וזה מקזז את הביקוש למט"ח של הנגיד. בשנה האחרונה היינו עדים לייסוף של 3.1% של השקל מול סל המטבעות, כתוצאה ישירה מעודף של כ־3.5% תוצר בחשבון השוטף של מאזן תשלומים.

 

 

ריבית ריאלית שלילית וסכנה לאינפלציה

 

בנוסף, ויסות המט"ח יוצר הזרמה מוניטרית גדולה המאלצת את בנק ישראל לנהל מדיניות מרחיבה של מכירות מק"מים, כדי לקזז את הסכנה האינפלציונית. בכל מקרה, היצע הכסף עולה מעל לאופטימום ויוצר פוטנציאל עתידי לאינפלציה.

 

יתרה מכך, מדיניות ויסות המט"ח מביאה להפסדים כספיים גדולים לישראל, וזאת משום שהריבית שמשלמת המדינה על האג"ח והמק"מ שהיא מנפיקה גדולה מההכנסות מריבית על רזרבות המט"ח שלה.

 

בנוסף, החשש מלחצי הייסוף מביא את הנגיד למדיניות של ריבית ריאלית שלילית במשק. הוא נמנע מהעלאת ריביות ולכן נאלץ לפעול נגד האינפלציה באמצעים שונים, כולל פגיעה בקבוצות רכישה והטלת מגבלות על לקיחת הלוואות למשכנתאות.

 

מדיניות ויסות המט"ח של הנגיד אולי היתה מוצדקת בטווח הקצר, אולם עם הזמן היא נהפכת לנטל על המדיניות המוניטרית, מביאה להפסדי הון למשק הלאומי ויוצרת עיוותים גדלים והולכים בשווקים השונים. ראוי לבחון מחדש את מדיניות הבנק המרכזי.

 

הכותב הוא יו"ר פעילים ניהול תיקי השקעות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x