$
גדעון בן נון

מלחמת המטבעות: סיבוב 2

האמריקאים שינו טקטיקה אבל הסינים לא קופאים על השמרים

גדעון בן נון 08:1716.11.10

מלחמת המטבעות הגלובלית, שנראה היה כי דעכה, חוזרת בימים האחרונים. במסגרת מלחמה זו, כולם מאשימים את כולם בנוגע לניהול מכוון של שערי המטבע, ויסות והכוונה של שער החליפין של המדינה. בסיבוב הראשון ראינו את ארה"ב הולכת ונחלשת עקב התבטאויות חמורות של הסינים כלפי הדולר. הם ראו

בדולר כמטבע חלש ומאויים ואף טרחו לומר זאת לפני כחודשיים, דבר שהביא לנפילת הדולר. למרות היותה 'צד נפגע' במערכה האחרונה, ארה"ב לא עשתה דבר כדי להביא להתחזקות הדולר, ההיפך הוא הנכון. צעדיה של ארה"ב החמירו את מצבו של הדולר, כאשר הם המשיכו במדיניות המרחיבה. תכנית ההרחבה הכמותית האחרונה, שנודעה בכינוי QE2 – Quantitative Easing 2 – היתה צעד בדיוק באותו כיוון: הגדלת הנזילות שמשמעותה הורדה של התשואות ואיתה את האטרקטיביות של אגרות החוב האמריקאיות.

 

הפעם – הסינים עם הדולר

 

בשונה ממלחמת המטבעות הקודמת, בסיבוב הנוכחי הסינים לא רק מדברים אלא גם עושים. המטבע הסיני התחזק בימים האחרונים שקדמו לועידת ה- G20 בקוריאה, בהחלטת הבנק המרכזי של סין.

 

לפעולה של הסינים יש כיוון ברור: חיזוק של היואן. חיזוק זה מתבקש מתוך התחזקות הכלכלה הסינית, הנמשכת מזה עשור. הלחצים של העולם על סין גברו לאחרונה בכדי שזו תפעל משמעותית בכיוון זה, אבל לסינים יש סדר יום משלהם והם זזים בקצב הרצוי להם.

 

הפעם הכיוון הרצוי להם הוא חיזוק הדולר. במהלך הקודם, הסינים הביאו להתחזקותו של היורו ולחולשת הדולר, כדי לאותת כי הדולר חלש עקב סיכוניו וכי היורו – עדיף. בסיבוב הנוכחי, אנו רואים כי הדולר זוכה לעדנה ולכן התחזקותו של היואן הסיני נוצרת דווקא מול היורו, בשיעור של כ-4% בשבועיים האחרונים, מול 1% של הדולר. תיקון דומה נרשם גם בערכו של הין היפני מול היואן הסיני, מטבע נוסף אשר משתתף במשחק של הסינים בעולם המטבעות.

 

כנראה שלשינוי במדיניות הסינית יש סיבה: קיים בסין חשש כי ארה"ב תזרים יתרות דולרים אל סין ותמכור אותם בכמויות גדולות כדי להחליש את הדולר ולחזק את היואן. כמו בסיבוב הקודם, גם בנוכחי אחד מ'יועצי הבנק' הסיני המרכזי הוציא נייר עמדה המציג כלים להתמודדות עם מתקפה אמריקאית. כן, אתם קוראים נכון: על פי החשש הסיני האמריקאים יכנסו לשלב אקטיבי במלחמת המטבעות ולכן הם פועלים כך.

 

כלכלת ארה"ב יוצרת את המצב

 

לכאורה, הסינים פועלים ומטים את יתרות המט"ח שלהם על פי שיקולים כלכליים ודבר לא נעלם מעיניהם, גם לא נתוני הכלכלה בשני הגושים הגדולים. הם רואים מצד אחד את ארה"ב צומחת תוך הגדלת הנזילות ועידוד הצרכנים, עליה במדדי האמון הצרכני, במדדי מנהלי הרכש, ניצנים ראשונים לשינוי בשוק העבודה והתחלה של התעניינות במחירי הנדל"ן.

 

מהצד השני של האוקיינוס הם רואים את אירופה ממשיכה לפעולה ככלכלה דואלית, בה גרמניה מייצאת וכל השאר מדשדשות. במונחי סחר החוץ שלהם, זהו המהלך הרצוי לסינים: הם רוכשים מאירופה ולכן טוב יותר יורו חלש, והם מוכרים לארה"ב ולכן רצוי דולר חזק. הכל מחושב אצל הסינים.

 

במצב עניינים זה הם מעדיפים את הדולר על פני היורו. הם גם מעדיפים לנהל את המערכה הנוכחית במלחמת המטבעות – מול האירופים, לאחר שבסיבוב הקודם היו אלה האמריקאים בקו האש מולם. כאשר ארה"ב נוקטת עמדות ברורות ונוקשות, וגם מראה סימנים מאקרו כלכליים חיוביים יותר משל אירופה, לא פלא שהסינים בחרו הפעם קורבן חלש יותר, היורו.

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x