$
שאול אמסטרדמסקי

איזה כיף להיות ניר גלעד

מנכ"ל החברה לישראל קיבל חבילת אופציות שמנמנה בשווי 42.24 מיליון שקל. ומה הוא עשה בשבילה? לא הרבה, מתברר

שאול אמסטרדמסקי 07:2702.09.10

איזה כיף להיות ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראלשל סמי עופר. שלשום (ג') החליט דירקטוריון החברה שגלעד יקבל אופציות בשווי 18.44 מיליון שקל בשל "מגוון התחומים הרחב שבהם עוסקת החברה והמורכבות הגיאוגרפית שלה". יש עוד כל מיני נימוקים, אבל זה לא באמת משנה.

 

סיפור האופציות של גלעד לא נגמר כאן. החברה לישראל מחזיקה בחברה־הבת כימיקלים לישראל (כיל), שם משמש גלעד כיו"ר וזוכה לחבילת אופציות נאה נוספת בשווי 14.8 מיליון שקל. וזה עוד לא הכל, כי גלעד מחזיק באופציות נוספות של החברה לישראל בשווי של 9 מיליון שקל שטרם מימש. בשורה התחתונה, מדובר ב־42.24 מיליון שקל.

 

כדי להבין עד כמה הסכום הזה בלתי נתפס, צריך להבין תחילה כיצד עובדת החברה לישראל. החברה לישראל היא חברת אחזקות. מנוע הרווח העיקרי שלה (281 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2010) הוא כיל, שלה נתנה המדינה את האפשרות לחלוב את ים המלח עד כלות תמורת שיעור תמלוגים מגוחך של 5% מההכנסות בשנה.

 

רוכבים על שוק קרטליסטי

 

המשאב העיקרי שמפיקה החברה מים המלח הוא אשלג, המשמש לתעשיית הדשנים העולמית. ומה עשה גלעד בשנה החולפת בתחום האשלג שהצדיק את מתן האופציות השמנות שקיבל? לא הרבה. שוק האשלג העולמי הוא שוק קרטליסטי בעיקרו. במילים פשוטות זה אומר כך: הביקוש לאשלג נובע מהביקוש העולמי למזון, ומי שקובעת את המחיר העולמי של האשלג היא חברת פוטאש הקנדית, שמווסתת את כמויות הייצור שלה בהתאם לתנאי השוק. כיל, שחקנית האשלג השישית במספר בעולם, היא רק price taker. כלומר, היא רוכבת על המחיר שקובעת פוטאש. זהו, זו פחות או יותר כל התורה כולה. כלומר, צריכת המזון בהודו ובסין עולה, פוטאש קובעת מחיר שוק גבוה יותר לאשלג, כיל ממשיכה לייבש את ים המלח, וניר גלעד מקבל 42.24 מיליון שקל באופציות. דיל נאה לכל הדעות.

 

בחברה לישראל יטענו בוודאי כי התפקיד של ניר גלעד הוא לא רק כיל. נכון, לחברה לישראל יש אחזקות נוספות: בזןלמשל, שהרוויחה 11 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2010.

 

לכל דבר יש מחיר

 

ואולי באמת יש מן הצדק הפואטי בכך שניר גלעד יקבל כל כך הרבה אופציות, אחרי ככלות הכל הוא שחתום על ההסכם השערורייתי שבמסגרתו קנתה המדינה מהאחים עופר את חלקם בבזן (26%) תמורת הרבה מאוד כסף במקום לקבל אותו כדין בחינם, רק כדי למכור בהמשך את החברה לאחים עופר בחזרה. אכן, במקרה הזה האופציות הן כמעט בגדר צדק היסטורי.

 

ולבסוף, אסור לשכוח חברה נוספת של החברה לישראל, ענקית הספנות צים. חברה שנאלצה להגיע להסדר חובות, קרי לא היתה מסוגלת להחזיר את חובותיה במועד שהתחייבה לו - רק לפני עשרה חודשים. גם על כך כנראה חושב הדירקטוריון שצריך לשבח את ניר גלעד. לכן אין ספק, כיף להיות ניר גלעד. ואולי לא. כי אם להודות על האמת, הסיבה האמיתית שניר גלעד מקבל כל כך הרבה כסף היא שהוא מוכן לעבוד עם משפחת עופר. ואת זה אני לא בטוח שהייתי עושה גם תמורת 42 מיליון שקל באופציות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x