$
שרון מועלם
צילום: תומס אולסון
ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות ד"ר מועלם הוא מומחה לביולוגיה אבולוציונית ומחבר רב-המכר "דווקא החלשים שורדים" לכל הטורים של ד"ר שרון מועלם מוסף עצמאות

מתי אספירין ואקמול מזיקים?

להחלפת תרופות מסורתיות בפלא כימי יש מחיר. לפעמים עדיף לסבול קצת כאב במקום לבלוע כדור או שניים

שרון מועלם 08:5519.08.10

מלבד הפתגם "דבר ראשון אל תזיקו" שמיוחס לאבי הרפואה היפוקרטס, המשפט המוכר ביותר כיום בתחום הרפואה הוא "קח שני אספירין וצלצל אליי בבוקר". אספירין הוא אחת התרופות הפופולריות בעולם, יש האומרים שהוא ההמצאה הרפואית החשובה ביותר במאה האחרונה, ויש האומרים שהוא המצאה חשובה ועתיקה בהרבה.

 

לפני שלקחו שני אספירין והתקשרו לרופא בבוקר, אנשים שסבלו מחום וכאבים עשו תה. אבל לא את התה שאנחנו חולטים מעליו המיובשים והארוזים בשקית של צמח הקמליה הסינית. לאורך רוב ההסטוריה האנושית, אנשים הורידו חום ושיככו כאבים בעזרת משקה שנחלט מקליפתו המרה של עץ הערבה. הסברה היא שכבר לפני 5,000 שנה אנשים הכירו את סגולותיהם הרפואיות של צמחים בעלי ריכוז גבוה של חומצה סליצילית – הורמון צמחי בעל טעם נורא וסגולות רפואיות רבות עוצמה. החומר עצמו קרוי על שם עץ הערבה, Salix בלטינית, שבו החומצה נמצאת בשפע. מגוון השימושים של החומר לאורך ההיסטוריה אינו ידוע, אבל בספר הרפואה המצרי בן 3,500 השנים פפירוס אברס הוא מוזכר בהרחבה.

 

האספירין הוא הגרסה התעשייתית של חומצת עץ הערבה. הוא הומצא בתקופת המהפכה הכימית של המאה ה־19, וזיקוקו הוליד תרופה שמצד אחד לוותה בפחות כאבי בטן ותופעות לוואי דומות שהיו מזוהות עם החומר, ומצד שני נדמתה לתרופת פלא. להורדת החום ושיכוך הכאבים נוספו עוד ועוד מחלות שהתברר כי האספירין יכול לסייע בהן, לרבות טיפול בדלקות, ובשנים האחרונות גם מניעת סיבוכים במחלות לב: באחרונה התגלה ששימוש באספירין מונע מטסיות דם להתגבש, וכך מוריד את הסיכוי להיווצרות גושים וקרישים בכלי הדם.

 

אספירין הוא אחת התרופות הפופולריות בעולם אספירין הוא אחת התרופות הפופולריות בעולם צילום: shutterstock

 

אבל אף על פי שהאספירין הוא כוכב ברוב ענפי רפואת המבוגרים, רופאי ילדים מתרחקים ממנו. סיבה אחת לכך היא תסמונת ריי, שקרויה על שם ד"ר דאגלס ריי שגילה אותה בשנות השישים. מתברר שכאשר רושמים אספירין לילד בגיל צעיר שסובל ממחלה נגיפית, עלולות להיות לכך תוצאות קשות בהרבה מאלה שהמחלה המקורית היתה גורמת. התפרצות של תסמונת ריי יכולה להתבטא בכשל חמור בכבד ואף בנזק מוחי. ואף על פי שילדים קטנים שחולים במחלה נגיפית יכולים ללקות בתסמונת ריי גם ללא אספירין, תרופת הפלא הזאת מעלה משמעותית את הסיכון עבורם. המרדף המדעי להפסקת הסבל יצר - באופן אירוני ועדיין ללא הסבר - סכנות חדשות.

 

התסמונת הזאת היא אחת הסיבות לעלייתו המזהירה של משכך הכאבים המתחרה באספירין, פאראצטאמול, הידוע יותר בשמו המסחרי אקמול. שיווק הפאראצטאמול החל בשנות החמישים, וקיבל תאוצה בשנות השמונים כאשר הורים גילו שאקמול מוריד את החום שיש לפעמים לילדים שמקבלים חיסון. אלא שבעוד שהבעייתיות במתן אספירין לילדים כבר היתה ידועה, איש לא תיאר לעצמו שפאראצטאמול מחולל בעיות משלו.

 

הבעיות האלה נחשפו לפני כשנה. מאמר בכתב העת הרפואי "דה לאנסט" גילה ששימוש בפאראצטאמול אחרי מתן חיסון פוגע ביעילות של החיסון. מתן פאראצטאמול לקבוצת נבדקים שקיבלו חיסונים הביא לכך שגופם החל לייצר הרבה פחות נוגדנים. אמנם הדבר לא הביא לביטול השפעת החיסון, אבל המשמעויות ברורות: הגנה פחות טובה לגוף ורמה קשה יותר של המחלה מרגע שנדבקת. וכאשר מדובר בנוהג נפוץ, מדובר בפגיעה ברמת ההגנה של האוכלוסייה כולה.

 

אז עצה קטנה להורים: אם יש לכם ילד קטן מאוד שעומד לקבל חיסון, דברו עם הרופא לפני שאתם נותנים לו אספירין או אקמול כדי להקל על החום שאחרי. לפעמים קצת כאב הוא השקעה טובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x