$
גילעד נס

תיאוריית הקשר: החזית לשחרור כרטיס ה-SIM

המעבר מרשת לרשת כרוך כיום בתשלום, אך משרד התקשורת מקווה לשחרר אותנו גם מהקנס הזה

גילעד נס 07:2228.07.10

לקוחות סלולר רבים מתלוננים על קנסות היציאה ותקופות ההתחייבות - אבל איכשהו, נושא חסימת הטלפונים הסלולריים לשימוש כרטיס SIM חיצוני נחשב עדיין למינורי למדי. במה דברים אמורים? כאשר לקוח רוכש מכשיר טלפון מחברת סלולר, הוא מקבל עם המכשיר גם כרטיס SIM המכיל את ההגדרות האישיות שלו ושל מספרו. לכאורה, המכשירים הסלולריים הפועלים בשיטת ה־GSM תוכננו כך שניתן יהיה להזין לתוכם כל כרטיס SIM - אבל אם הלקוח יבקש לעבור עם מכשירו לרשת אחרת, הוא יגלה כי ה־SIM מהחברה החדשה אינו ניתן לשימוש במכשיר שנרכש מהרשת הקודמת.

 

פעולת תוכנה פשוטה לשחרור

 

מניעת הכנסת SIM של חברה אחרת מתבצעת באמצעות הגדרת תוכנה המוזנת למכשיר טרם קבלתו בידי הלקוח. באותו אופן, דרושה גם פעולת תוכנה פשוטה כדי לשחררו. משרד התקשורת דרש מחברות הסלולר לאפשר ללקוחות לשחרר את מכשירם לשימוש ברשת אחרת, אך לא דרש כי הפעולה תתבצע ללא עלות. לפיכך, פרטנר גובה תמורת השירות 90 שקל, פלאפון גובה 85 שקל וסלקום גובה 73.36 שקל. גם מי שאינו מבקש לעזוב את הספקית שלו יגלה כי עבור שחרור המכשיר לשימוש בחו"ל באמצעות SIM מקומי הוא נדרש לשלם את הקנס הזה. הנושא אמור להפוך מבעיה של מעטים לבעיה של רבים לקראת כניסת המפעילים הווירטואליים לשוק בעוד כשנה, כיוון שהללו אינם מתכוונים, ברובם, להציע חבילות הכוללות מכשירים, אלא מסתמכים על אספקת כרטיס SIM בלבד.

 

קונים מכשירים. הלקוח מגלה שה-SIM לא עובד במכשיר החדש קונים מכשירים. הלקוח מגלה שה-SIM לא עובד במכשיר החדש צילום: אוראל כהן

 

הצידוק לגביית התשלום, לדברי גורמים בחברות הסלולר, הוא שהלקוח אינו משלם מחיר מלא עבור המכשיר, אלא מחיר מסובסד, ולפיכך "לא הגיוני" שהחברה תספק לו מכשיר מוזל וגם תאפשר לו להשתמש בו ברשת מתחרה בחינם. טיעון זה נכון רק בחלקו: בהקשר של שימוש זמני בחו"ל הוא אינו תקף כלל, וגם סבסוד המכשיר מונע מהרצון לכבול את הלקוח לתקופה מינימלית שבה יזרים לחברה הכנסות - ולא מטוב לבן של החברות.

 

יאושר בהצבעה על סעיפי התקציב

 

בחוק ההסדרים שאושר לפני כשבועיים בממשלה נקבע כי ספק סלולר, כמו גם יבואן מכשירים, לא יוכל "למכור ולא לספק בכל דרך אחרת ציוד קצה הכולל מניעה, הגבלה או הכבדה על היכולת להפעיל את ציוד הקצה בכל רשת רט"ן מאותו סוג". לכאורה, סוף פסוק לעניין החסימה, אך לא מיידית: יש עוד צורך לאשר סעיף זה בכנסת במסגרת ההצבעה על סעיפי התקציב, אירוע האמור להתרחש רק לקראת סוף השנה. לאחר מכן אמור לפעול שר התקשורת ליישום הכוונה ולהופכה לדרישה ברישיונות חברות הסלולר ובנוהלי יבוא המכשירים בידי חברות המשווקות טלפונים.

 

אם אכן נפגע כיסן של חברות הסלולר מהפחתת תשלום זה, הרי שהן יוסיפו אותו למחיר המכשיר בעת הרכישה - בפריסה ל־36 תשלומים הנהוגה כיום, מדובר בתוספת של 2–2.5 שקלים לחודש, לא סכום שהלקוח אמור להיות מוטרד ממנו, ובוודאי לא תהליך שמשרד התקשורת יוכל להבחין בו ולפקח עליו. הבשורה עשויה להיות רלבנטית יותר ללקוחות שכבר ישתמשו במכשירים שנרכשו מחברות הסלולר, ויוכלו, החל מרגע העברת ההחלטה, לשחרר את מכשירם לשימוש ברשת אחרת בחינם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x