$
גדעון בן נון

הזדמנות בלירה

רואי השחורות חזו את נפילת הליש"ט. המציאות מראה אחרת

גדעון בן נון 11:5815.07.10

משהו קורה בלירה סטרלינג, משהו שכדאי לשים אליו לב. המטבע הבריטי מראה יציבות ואף נטיה להתחזקות, למרות שרואי השחורות חזו כי הוא יקרוס. בכלל, זהו זמנם של רואי השחורות.

 

במהלך כשנתיים הלירה איבדה קרוב ל-30% מערכה וירדה מסביבה של 2 דולר לליש"ט ערב משבר 2008, לכ-1.4
דולר. לאחר מכן התאושש המטבע והתייצב סביב 1.5 דולר ללירה אחת. כאן באו התחזיות השחורות, לאחר שהמטבע של הממלכה המאוחדת כבר נפל כתוצאה מהמשבר הפיננסי שפקד את המדינה, יחד עם המשבר בארה"ב - והעריכו כי הלירה תמשיך ליפול.

 

לפני מספר חדשים, עם התפרצות המשבר באירופה, הלירה שטרלינג אמנם איימה להעמיק את הירידות אך בעוד אירופה השכנה סבלה מנפילת המטבע האירופי האחיד אל מול הדולר, הלירה דווקא התייצבה, ואף התחזקה קלות אל מול אותו דולר בדיוק. כך, במהלך המשבר באירופה הלירה דווקא התחזקה בכ-10% אל מול היורו.

 

בריטניה טיפלה במשבר, בזמן

 

רואי השחורות העריכו כי היורו יגרור החמרה במשבר בבריטניה ויוביל לקריסת המטבע. הם ראו הורדת דירוג, קריסה תקציבית ואף חדלות פרעון. אבל ההערכות התעלמו מנקודה חשובה: בריטניה טיפלה בזמן במשבר הפיננסי, באופן דומה לטיפול של ארה"ב: בנק (משכנתאות) אחד נפל ומכאן נוצרה רשת בטחון פיננסית. המדינה העניקה עשרות מיליארדים לבנקים ומנעה את נפילתם. הדבר ייצב את הכלכלה. גם החשש מהיעדר הכרעה בבחירות וכתוצאה – קושי בייצוב מדיניות לטיפול במשבר הכלכלי ובגירעון העצום שיצר – הביאו לחשש בדבר החובות.

 

במקביל, מחירי הנדל"ן שנפלו, יחד עם הלירה שנשחקה, משכו השקעות בנדל"ן מחוץ למדינה, בעיקר ללונדון וסביבתה, אך הדבר הביא לבלימה בנפילת המחירים במדינה, לצד ביקושים לליש"ט.

 

סופלקי על התמזה

 

לעומת התחזיות, הכלכלה הולכת וצוברת אמון. תוצאות הבחירות יצרו את המומנטום, עם אמירות ברורות של רה"מ הצעיר בדבר הידוק החגורה, מדיניות אשר מתאימה לתרבות הבריטית של חסכון וצריכה בחישוב דעת.

 

בנוסף, קשה עדיין לדבר על התאוששות כלכלית אבל נוצרים סימנים, בהם הייצור התעשייתי אשר הפסיק לרדת, כפי שמעידים נתונים אחרונים ממגזר זה. השיפור הקל באווירה הולך ויוצר שיפור קל גם באווירה הצרכנית ובמחירי הנדל"ן במדינה, באיזורי הביקוש לפי שעה.

 

תופעה נוספת הפועלת לטובת הליש"ט, כמו גם לטובתה של הכלכלה בכלל, היא תנועה מאסיבית של עשירים אל לונדון. הגירת עשירים. הגירה זו נוצרת משתי סיבות: הראשונה היא שימור עושר על ידי העברת נכסים פיננסיים כמו גם רכישת נדל"ן איכותי להשקעה. הסיבה השניה היא החששות מהעלאת מסים כדי לממן את הגירעונות במדינות השונות. עשירי יוון מייצגים תופעה זו של העברת מרכז החיים ורכישת נכסים, אך היא נפוצה גם בקרב עשירי אירופה במדינות נוספות אשר נמצאות במצבה של יוון.

 

הסיכונים והסיכוי

 

ברור כי כלכלת המדינה עדיין רחוקה מעבודה במלוא הקיטור כדי לראות בהתחזקות המטבע. רחוק מכך, בהווה המנועים רק מתחילים לצאת מקיפאונם. יש שני סיכונים מערכתיים אשר יש להזכיר בהווה. האחד הוא הבלם של הבנקים, אשר עדיין משוך לאחור במלוא העצמה. הבנקים עדיין בפאניקה, דורשים התייעלות ונמנעים מלתת אשראי לעסקים קטנים ובכך הם מעכבים את חימום המנועים.

 

הסיכון השני הוא הגירעון העצום, העשוי להגיע לכ-13% תוצר. גירעון זה יביא למדיניות "הידוק החגורה" ההולכת ומתגבשת ע"י הממשלה החדשה בהובלת רה"מ קמרון.

 

לצד האמון השברירי של ציבור הצרכנים והעסקים בבריטניה, שני הנ"ל מהווים איום על הכלכלה ועל המטבע.

 

אבל, כנראה שהשלב במחזור חיי המשבר של בריטניה דווקא מהווה נקודת אור. יש די סממנים פנימיים לכך. אחד הביטויים החיצוניים לכך הוא ההתאמה וההליכה צעד אחד אחרי התהליכים בארה"ב: בריטניה פועלת ומתנהלת באופן דומה לזה של ארה"ב, בטיפול במשבר במדיניות הריבית, בפעילות הבנקאית וכן הלאה. ארה"ב מגיעה היום לתחילתו של תהליך התאוששות כלכלית ונראה שבריטניה נמצאת גם בכך, צעד אחד אחריה.

 

גם על הכלכלה הבריטית, אשר יצאה ממשברים גדולים בעבר, ניתן לסמוך ולהניח כי גם ממשבר זה היא תחלץ ותעבור לפעילות טובה המחזקת את המטבע. אם אלו הם פני הדברים, הרי שאנו יכולים לראות הזדמנות בלירה.

 

 

ד"ר גדעון בן נון הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל, המתמחה בניהול סיכונים ובניהול עושר משפחתי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x