$
דני רובינשטיין

הכלכלה הפלסטינית: ספרים, רבותיי, ספרים

בלי הוצאות ספרים מקומיות, שוק הספרים הפלסטיני מתבסס בעיקר על יבוא פיראטי ממצרים או מירדן

דני רובינשטיין 09:1603.05.10

באופן מקרי למדי מתקיים השבוע מפגש סופרים בינלאומי במשכנות שאננים במערב ירושלים, ובמקביל מתקיימים מפגשי ספרות ותיאטרון בערים הפלסטיניות שכם, ג'נין, חברון וכן במזרח ירושלים. בכך מסתיים הדמיון בין עסקי הספרים בחברה ובכלכלה הישראלית ובין עסקי הספרים בשטחים הפלסטיניים. לא קיים אצל הפלסטינים שבוע הספר במתכונת ובהיקף שאצלנו, אין רשתות שיווק מתחרות כמו סטימצקי וצומת הספרים, אין מו"לים גדולים נוסח ידיעות ספרים וכנרת זמורה־ביתן.

 

בעצם אין בכלל הוצאות ספרים פלסטיניות. הסיבה פשוטה: שוק הספרים הישראלי פונה לקהל קבוע בן כ־7 מיליון איש, שקצת יותר ממחציתם קוראים עברית. לעומת זאת, שוק הספרים הפלסטיני הוא קטע זעיר משוק אדיר של מאות מיליוני קוראי ערבית במזרח התיכון ומחוצה לו.

 

35 שקל לספר, אין 4 ב-100

 

כדי להוצאי ספר בשטחים הפלסטיניים, הסופר יכול לפנות להוצאות ספרים או למכוני מחקר במדינות השכנות, בעיקר במצרים ובלבנון. אפשרות נוספת היא לקחת את כתב היד לאחד מבתי הדפוס בעיר מגוריו בגדה או בעזה ולהדפיס אותו שם. אחרי שהגיע להסדר כספי עם בעל הדפוס, ייקחו שניהם את הספר לכמה חנויות ספרים גדולות, כמו שלוש החנויות של משפחת דנדיס בחברון או דאר אל־שורוק ברמאללה, והם ימכרו את הספר במחיר ממוצע של כ־35 שקל.

 

חנות ספרים במזרח העיר. ממתינים לתרגום של "סיפור על אהבה וחושך" חנות ספרים במזרח העיר. ממתינים לתרגום של "סיפור על אהבה וחושך"

 

קיים עוד הבדל עקרוני בין מסחר הספרים הערבי והישראלי. בעולם הערבי לא מכבדים זכויות סופרים. לפיכך, סוחרי ספרים פלסטינים וערבים ישראלים נוסעים בעיקר למצרים או לירדן, קונים שם בשווקים כמה עותקי ספרים, מביאים אותם לישראל (ספרים בערבית חייבים בצנזורה), ואז סורקים אותם במחשב ומדפיסים כאן 500־1,000 עותקים, ומוכרים אותם ב־30 שקל ולפעמים במעט יותר.

 

החידוש של החודשים האחרונים הוא "חנות הספרים החינוכית" ברחוב סלאח א־דין במזרח ירושלים, שכוללת גם בית קפה ואולם אירועים קטן. מתכונת זו המוכרת בעולם כולו אומצה על ידי רשתות הספרים הגדולות, גם בארץ, והחנות הפלסטינית במזרח ירושלים היא במתכונת דומה לחנות "תולעת ספרים" בכיכר רבין בתל אביב. מתקיימים בה גם אירועים של השקת הספרים.

 

עמוס עוז במזרח העיר

 

בעל המקום עימאד מונא (46) ירש חנות ספרים קטנה, ששימשה כנהוג בשטחים גם חנות למכשירי כתיבה, מאביו שהיה מורה ותיק וידוע. האב החל למכור בשעות אחר הצהריים ספרי לימוד, ובנו הרחיב לפני כ־25 שנים את החנות הקטנה והוסיף לה ספרים בכל התחומים, בערבית ובאנגלית.

 

עימאד מונא השאיר את השם "חנות הספרים החינוכית", ופתח מעברו השני של הכביש חנות חדשה, מודרנית, עם בית קפה ואולם אירועים. רוב באי החנות החדשה הם זרים: דיפלומטים, עיתונאים, תיירים ועובדי מוסדות בינלאומיים, שנמשכים למבחר הגדול של ספרים באנגלית, הנוגעים למזרח התיכון ולסכסוך. בחנות יש גם ספרים של סופרים ישראלים, רובם ביקורתיים לישראל, אבל גם מספרי עמוס עוז, א"ב יהושע ודויד גרוסמן.

 

מונא ממתין בימים אלה לספרו של עמוס עוז בערבית, "סיפור על אהבה וחושך", שתורגם בתרומה כספית של עו"ד אליאס חורי ונהפך לרב מכר בכמה מדינות ערביות. הצצה בחלונות הראווה של חנויות הספרים הקטנות בערים כמו חברון, בית לחם ושכם מלמדת שיש בהם מעט ספרות יפה וכן ספרוני שירה, אולם רוב הספרים המוצגים שם הם ספרים על דת האסלאם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x