$
סופי שולמן

האימפריה לא מכה שנית

ארה"ב תיאלץ להתמודד עם העובדה שהיא כבר לא מלכת הכיתה

סופי שולמן 07:1325.03.10
באחד הסקרים שנערכו באחרונה בארצות הברית נשאלו האזרחים איזו כלכלה גדולה יותר - האמריקאית או הסינית. הרוב המכריע של הנשאלים ענו בביטחון מלא כי סין גדולה יותר. במציאות, הכלכלה הסינית צומחת אמנם במהירות מטאורית, אך התוצר המקומי של המדינה הוא עדיין כשליש מזה של ארה"ב (כ־5
טריליון דולר לעומת כ־15 טריליון דולר).

 

אין סמל מובהק יותר לבעיותיה של ארה"ב מאשר תושביה האופטימיים בדרך כלל, שלפתע משדרים מסרים תבוסתניים ופסימיים. ומדוע יהיו שמחים? החובות שלהם תופחים, הגירעונות עצומים והמשבר הכלכלי נגס בשני הנכסים החשובים להם ביותר: ערך הבתים ותיקי ההשקעות שלהם. במקביל הרס המשבר גם את שני סמלי העוצמה האמריקאיים הגדולים - תעשיית המכוניות וכן וול סטריט על בנקי ההשקעות הזוהרים שלה.

 

המפנה: כשהדולר הפסיק להיות הגביע הקדוש

 

יהיו מי שיגידו כי תהליך הכרסום בכוחה ההגמוני של ארה"ב החל עוד במלחמת וייטנאם, והנפילה התעכבה רק בגלל התפרקות הגוש הקומוניסטי וכניסתה של יפן לקיפאון מתמשך. ואולם המפנה האמיתי במעמדה של ארה"ב התרחש כאשר הדולר האמריקאי הפסיק להיות הגביע הקדוש של העולם.

 

כאשר האיחוד האירופי, שאמנם גם לו לא חסרות בעיות, השיק את מטבע היורו ב־2002, כל מי שהעז לחזות שפעם הוא יהיה שווה לדולר או אפילו יותר נתקל בתגובות מגחכות. מאז היו לא מעט משברים, אך היום היורו, אפילו כשהוא חבוט וחלש, עדיין חזק יותר מעמיתו האמריקאי.

 

יתרה מכך, בנקים מרכזיים לא מעטים בעולם, ובהם אלה של סין ושל רוסיה, מחזיקים חלק מיתרות המט"ח שלהם ביורו ולא רק בדולרים. מצב כזה היה בלתי מתקבל על הדעת לפני חמש שנים. מה שהתחיל כמדיניות של בוש "לדבר את הדולר כלפי מטה" בשיא המשבר של 2001, יצא מכלל שליטה. היום ארה"ב כבר לא מצליחה לסגור את הגירעון המסחרי הגבוה שלה באמצעות הדולר החלש.

 

מי שעדיין חושב כי נפילת הדולר היא עניין זמני, מוזמן להסתכל על גרף המחיר של הזהב, שנחשב למפלט בתקופות שבהן הדולר חלש. גרף זה החל להמריא מאז פרוץ המשבר האחרון ומסרב לנחות, אף שלכאורה חוסר הוודאות והחרדות כבר שככו.

 

הגלובליזציה תמנע מסין את המקום הראשון

 

ואולם, האמריקאים יכולים להירגע - לא בטוח שסין תהיה המעצמה הבאה ויואן המטבע הפופולרי בעולם. על פי המחזוריות ההיסטורית, מתבקש אמנם שכפי שארה"ב לקחה את המושכות מבריטניה כמעצמה העולמית השולטת, הדבר יקרה גם לסין. אך יש לא מעט סיבות לכך שהפעם התרחיש יהיה שונה. המשבר האחרון, שהיה המשבר הגדול הראשון שלא פסח על אף מדינה בעולם, המחיש לעומק מהי מהותה של הגלובליזציה. קשה לדמיין היום מדינה שמתחזקת דרמטית דווקא בעת שמדינה אחרת נופלת, משום שקשרי המסחר ותנועות ההון החופשיות אינם מאפשרים את הניתוק הנדרש. התרחיש הסביר יותר הוא שארה"ב תיהפך ל"ראשונה בין שווים" בקרב המדינות החזקות, ותיאלץ להתמודד עם העובדה שהיא כבר לא מלכת הכיתה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x