$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

לאיזה תחביב לכוון את הילד?

בננו בן ה־11 אוהב מוזיקה ומחשבים. כל היום הוא בגיטרה או באינטרנט. סבתו מעודדת אותו להתמקד במוזיקה, אבל אנחנו יודעים שקשה להתפרנס מזה, ומעדיפים שילמד מחשבים. מה עדיף? להמר על הסיכוי שיהיה מוזיקאי מחונן, או לשכנע אותו ללכת על בטוח?

דן אריאלי 09:2011.03.10

בננו בן ה־11 אוהב מוזיקה ומחשבים. כל היום הוא בגיטרה או באינטרנט. סבתו מעודדת אותו להתמקד במוזיקה, אבל אנחנו יודעים שקשה להתפרנס מזה, ומעדיפים שילמד מחשבים. מה עדיף? להמר על הסיכוי שיהיה מוזיקאי מחונן, או לשכנע אותו ללכת על בטוח?

משפחת כפרי

 

משפחת כפרי היקרה,

 

לצערי, תשובה חד־משמעית אין לי. אני כן מוצא לנכון לציין שעם כל הכבוד, מדובר בילד בן 11. אם הוא היה בגילי הייתי קצת יותר מודאג, אבל כרגע אין שום בעיה שינגן ויגלוש כל היום, בלי להתחייב לקריירה. דרך אגב, מחשבים ומוזיקה גם משתלבים זה בזה, ויש להם הרבה במשותף. בקיצור, לא להחליט עכשיו זה פתרון טוב.

 

רק מוזיקה בראש שלו רק מוזיקה בראש שלו צילום: גבי קסלר

יש גם שני היבטים מהפסיכולוגיה שיעזרו לכם עם הדילמה הזאת בעתיד. האחד הוא תופעה אנושית שנקראת "עקרון ההתרגלות". לפני הרבה שנים נפצעתי קשה, ואחרי הפציעה לא ידעתי מה אעשה עם חיי. אבל מהר משחשבתי התרגלתי למציאות החדשה, ומצאתי משהו שאני אוהב ועוסק בו עד היום. אני כמובן לא ממליץ לאיש להיפצע. אני רק רוצה לומר שכשמשהו אהוב נלקח מאיתנו, אנחנו מתקשים לדמיין את חיינו בלעדיו או לקבל משהו אחר במקומו. אבל הקושי הזה, שבהתחלה נראה נורא, נעלם מהר. זה נכון לעבודה, לבני זוג ולתחביבים. כרגע נראה שהבן שלכם אוהב רק מוזיקה, או רק מוזיקה ומחשבים. אבל אם הוא יעבור למשהו אחר, הוא כנראה יסתגל אליו מהר מכפי שאתם, וסבתא, מעריכים.

  

ההיבט השני נוגע לאופן שבו נוצרת אהבה לתחום כלשהו. רבים חושבים שאנחנו נולדים עם "נטייה טבעית", אך למעשה העניין שלנו בדברים ובאנשים משתנה לאורך החיים, ונובע בעיקר מההשקעה האישית שלנו. במחקר שערכנו פעם הראינו שכשאנשים בונים דברים, למשל מלגו, הם תמיד חושבים שמה שבנו יותר יפה ממה שהזולת בנה. אנשים מתאהבים במעשי ידיהם. גם ההשקעה של בנכם בנגינה גורמת לו לאהוב מוזיקה יותר, ואם אתם רוצים שיאהב עוד דברים, מצאו דרך לגרום לו להשקיע בהם יותר מזמנו וממרצו.

 

אז אם בנכם הוא כישרון עילאי במוזיקה, יתכן שיש לו סיכוי לקריירה מעניינת בתחום. אבל לא יזיק לעודד אותו להשקיע בעוד דברים. נשיקות לסבתא.

 

פרופ' אריאלי הוא חוקר כלכלה התנהגותית ומחבר רב המכר "לא רציונלי ולא במקרה".

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x