$
מה יש בפנים

מה יש בפנים: נורת פלורסצנט חסכונית של יונדאי

לכדור הארץ צפויה הפתעה: בנורה הידידותית לסביבה יש אמלגם - נתך שפולט אדי כספית - מתכת רעילה שדי בקמצוץ ממנה כדי לגרום נזק בלתי הפיך למערכת העצבים, וגם ציפוי זרחני שלא קולט את כל הקרינה האולטרה-סגולה המסרטנת

גדי גיא 11:0604.03.10

סטארטר אלקטרוני

 

על מנורות הניאון הישנות היה מורכב "סטארטר", רכיב שהופך את החשמל שמזין את הנורה למטח אלקטרונים שגורם לאדי הכספית להפיץ את הקרינה האולטרה־סגולה. בנורות החדשות הסטארטר שופר, ולכן הן אינן מהבהבות כשמדליקים אותן, אינן מרצדות, ותוחלת חייהן ארוכה בהרבה.

נורת פלורסצנט חסכונית של יונדאי נורת פלורסצנט חסכונית של יונדאי צילום: דנה כהן

 

אמלגם

 

אמלגם הוא נתך של כספית שאחראי לאור שמפיצה הנורה. בעת חימום, האמלגם פולט אדי כספית שבתהליך מיוחד מתחילים לפלוט קרינה אולטרה־סגולה. ציפוי הנורה הופך את הקרינה לאור. הבעיה היא שהכספית היא מתכת רעילה שדי בקמצוץ ממנה כדי לגרום נזק בלתי הפיך למערכת העצבים. וכך, כשהנורות מגיעות למזבלה ונשברות, הכספית מחלחלת לאדמה ומרעילה את דגי הים, עופות השמים ובסופו של דבר אותנו. לכן כתוב על אריזות הנורות שאסור לזורקן לפח. מה שלא כתוב זה איפה כן לזרוק אותן.

 

ציפוי זרחני

 

חומר שמגע עם הקרינה האולטרה־סגולה שבנורה גורם לו לפלוט אור. בעבר זה היה אור ירקרק או סגלגל שגרם לטינאייג'ריות לרוץ בצרחות לקוסמטיקאית, אך כיום מייצרים גם ציפויים זרחניים שפולטים אור צהבהב כשל נורות ליבון. הבעיה היא שהציפוי לא סופג את כל הקרינה האולטרה־סגולה המסרטנת, וחלקה נפלט החוצה. משרד הבריאות הבריטי אף המליץ לא לבלות יותר משעה במרחק של 30 ס"מ או פחות ממנורת פלורסצנט, המלצה שאומצה גם בישראל. החדשות הטובות הן שהקרינה תגרום לצמחי הבית לצמוח מהר יותר.

 

בורג אדיסון

 

הבורג המוכר שבתחתית הנורה הוא אותו מתקן שתומס אדיסון המציא ב־1909 עבור נורת הליבון. כעת, אחרי יותר מ־100 שנה, הנורה של אדיסון עומדת להיכחד, והנורה הפלורסצנטית עומדת לרשת את מקומה ואת הבורג האופייני שלה. מעניין מה היה חושב על זה אדיסון.

 

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x