$
עסקים וקהילה

דב לאוטמן: "הפער החברתי מסוכן יותר מהאיום האיראני"

"ההשתייכות ל-OECD היא חובה מבחינת מדינת ישראל", אומר התעשיין הוותיק שעומד מאחורי קואליציית מעסיקים לקידום המגזר הערבי . "ללא צמצום הפערים החברתיים, אנחנו מתקדמים בצעדי ענק לעולם השלישי"

דו"ח ארגון המדינות המפותחות (OECD) שפורסם בשבוע שעבר קובע שישראל היא מדינה ענייה ולא שוויונית. מהדו"ח עולה כי 20% מאזרחי ישראל עניים - פי שניים מיתר המדינות החברות בארגון. מרבית העניים הם ערבים וחרדים, שתי קבוצות שמתגוררות בבידוד ומופלות לרעה בשוק התעסוקה, כך לפי מחברי הדו"ח.

 

מכון ון ליר מצא שסיכוייו של אקדמאי ערבי להתקבל למשרה נמוכים פי חמישה מאלה של אקדמאי יהודי. נתוני הלמ"ס מאשרים את הדברים: שיעור ההעסקה של ערבים בהייטק עומד על פחות מ־4%, אף שהם 20% מאוכלוסיית אזרחי ישראל.

 

"קו משווה", קואליציית מעסיקים לשוויון לאקדמאים ערבים שהוקמה לפני שנתיים על ידי דב לאוטמן, חרתה על דגלה ליצור סביבה עסקית שוויונית יותר. "ההשתייכות ל־OECD היא חובה, מבחינתנו", מכריז לאוטמן. "אני לא מכיר חברה או ארגון שאינם רוצים לשאוף קדימה ולהיות בראש הסולם. זה גם ארגון שמאפשר למדינות החברות בו למדוד את עצמן, וכמנהל אני סבור שאין טעם לעשות דבר שאי אפשר למדוד. העובדה שאנחנו במקום אחרון במדד העוני תדרבן מנהיגים לפעול, והדרך היחידה היא לטפל בשכבות החלשות. בינתיים אנחנו מתקדמים בצעדי ענק לעולם השלישי.

 

לאוטמן. "גם מי שלא איכפת לו מהמגזר הערבי צריך להבין שהאפליה מסוכנת" לאוטמן. "גם מי שלא איכפת לו מהמגזר הערבי צריך להבין שהאפליה מסוכנת" צילום: יובל חן

 

"בישראל יש היום אפליה נוראית בקבלת ערבים אקדמאים לתעשייה, לעומת הצלחה כבירה שלהם במערכת הרפואית. זה נובע מחוסר מודעות ומפני שהמנהלים בשטח חושבים שערבי פחות טוב מיהודי. עשינו ניסיון וכתבנו קורות חיים זהים עם שמות יהודיים וערביים: כל היהודים הוזמנו לפגישת ראיון, ואף ערבי לא. 'קו משווה' עובד עם יותר מ־200 מנהלי משאבי אנוש, כדי להפריך את הדעה הקדומה הזו".

 

חינוך חרדי שחור

 

הארגון פועל לשנות את מבחני המיון ואת ראיונות המיון כך שיתאימו גם לאוכלוסייה לא יהודית. מועמדים מהמגזר מקבלים הכוונה וייעוץ, ובימים אלו מפותחת תוכנית הכוונה תעסוקתית לתלמידי תיכון ערבים.

 

"עבדתי 45 שנה עם ערביי הגליל, ובמשך השנים הם הגיעו לדרגות גבוהות", אומר לאוטמן, שמשמש גם יו"ר הוועדה המייעצת לרשות להשקעות במגזר הערבי. "אפשר ליצור פה שינוי, ואני מאמין שראש הממשלה יודע שמהלך כזה ייתן לו יתרונות פוליטיים. זה לא יפתור את כל בעיית המגזר, אבל זה חשוב. אני גם לוחץ שיורידו את רף הפסיכומטרי לערבים בקבלה לאוניברסיטאות ויבצעו את המיון במהלך הלימודים".

 

"למערכת החינוך יש תפקיד לא רק לצמצם פערים אלא גם לקדם את השלום. גם מי שלא אכפת לו מקידום המגזר חייב להבין שמיעוט מופלה לרעה מסכן את הקיום היהודי כאן. זה לא עניין פוליטי אלא של כלל האוכלוסייה: הפערים המתרחבים בחברה הישראלית הם סכנה גדולה יותר מהאיראנים ומהחיזבאללה. זו בושה שהידרדנו למקום ה־42 בלימודי מתמטיקה, ולא יעזרו כל חתני פרס נובל שהוצאנו. לא יעלה על הדעת שנממן חינוך ללא פיקוח לילדים חרדים, שמגיעים לגיל 18 ואינם יודעים אנגלית וחשבון, ושבילד ברעננה ישקיעו פי שניים בחינוך מאשר בילד בשדרות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x