$
בלדד השוחי

מה גורם להודעת SMS להגיע כמה פעמים ברצף?

המסרונים מבוססים על טכנולוגיה מיושנת ומקרטעת שמעודדת כפילויות ועיכובים. הספקים לא משדרגים את הטכנולוגיה והמנויים משלמים

בלדד השוחי 13:0114.01.10
מה גורם להודעת SMS להגיע כמה פעמים ברצף?

שחף, קיבוץ נחשונים

 

שחף היקרה,

התופעה שאת מתארת יכולה לנבוע מטעות אנוש. לפעמים אנשים שולחים הודעה פעמיים. לפעמים הם נשבעים שהם שלחו הודעה לפני שבוע כשבעצם הם שלחו אותה לפני עשר דקות. שליחה כפולה ומשולשת נפוצה במיוחד בהודעות לרשימת תפוצה, ואז יכול להיות שהמספר שלך פשוט מופיע ברשימה יותר מפעם אחת. אבל לא בכל התקלות אפשר להאשים את השולח. חלקן נובע מכך שהודעות הטקסט הפופולאריות כל כך, הקרויות בלשון הקודש "מסרונים", מבוססות על טכנולוגיה מיושנת ומקרטעת שמעודדת כפילויות, עיכובים ואפילו הודעות שלעולם לא מגיעות ליעדן. וזו התשובה הקצרה והעגומה לשאלה שלך: ספקי הטלפוניה מסרבים לשדרג טכנולוגיה בת רבע מאה, והמנויים משלמים.

 

כשמנוי שולח לך הודעה, הוא בעצם שולח אותה לשרת הודעות מיוחד. השרת הזה מנסה להעביר את ההודעה למכשיר שלך וממתין לקבלת אישור שאמור להישלח באופן אוטומטי. אם המכשיר שלך מקבל את ההודעה ושולח את האישור, אבל השרת לא מצליח לקלוט אותו, השרת מניח שההודעה לא התקבלה ורושם לעצמו לנסות שוב מאוחר יותר. ואם בניסיון השני זה קורה שוב - אולי כי את עדיין נמצאת במקום ללא קליטה - ההודעה תישלח ותיקלט גם בשלישית. שימי לב שכאשר את מגיבה להודעה, הסיכויים שהשרת יבין שקיבלת אותה עולים פלאים.

 

אם, לעומת זאת, השליחה באמת נכשלת שוב ושוב, ההודעה יכולה להידחק למקום נידח בתור ההודעות־שלא־התקבלו ולהמתין בו שבוע. או לנצח. וכשהשולח והמקבל נמצאים ברשתות שונות, מסלול השליחות והאישורים מוכפל, ואיתו הסיכויים שתתרחש תקלה. אני חושב שהשאלה האמיתית היא: איך הגיעו הדברים לידי כך? איך זה שבתחילת העשור השני של האלף השלישי שרת ההודעות הארור עדיין לא מצליח לחלץ מהמכשיר שלך תשובה חד משמעית? התשובה היא שספקי הטלפוניה הניידת לא רוצים שהוא יצליח. אין להם תמריץ כלכלי לכך. מבחינתם, הודעות הטקסט הקטנות והפרימיטיביות שלנו הן יופי של עסק. גם כשהן לא עובדות כל כך טוב.

 

 צילום: shutterstock

 

ספקי הטלפוניה מספקים שירותי העברת מידע. את מייצרת במכשיר שלך מידע, והם מעבירים אותו למכשיר אחר תמורת תשלום. ככל שצריך להעביר יותר מידע, הספק צריך להשקיע יותר כסף בתשתית, ולכן הדעת נותנת שמחירי שינוע המידע יעמדו ביחס ישר לכמות המשונעת. רוצה להעביר את קולך למישהו? שלמי כך וכך. רוצה להעביר אליו גם את קלסתרונך בשיחת וידיאו? שלמי יותר. זה הגיוני. עד שמגיעים להודעות הטקסט. חבר הסב את תשומת לבי לאיזו סטטיסטיקה מופרכת למשמע, כאילו משלוח הודעת טקסט עולה יותר מהתקשורת עם טלסקופ החלל האבל. אני אדם פשוט, וטרם יצא לי לשלוח הודעות לטלסקופ החלל, אבל לעשות חשבון פשוט אני יודע. מידע מודדים בביטים, והודעת טקסט מכילה עד 1,120 ביטים שמגבילים אותנו ל־70 תווים בעברית. 1,120 ביטים זה כסף קטן. בגיגה־בייט יש כ־8 מיליארד ביטים, שזה קצת יותר מ־7 מיליון הודעות טקסט. אם את משלמת על הודעת טקסט 39 אגורות, הספק גובה ממך 2.73 מיליון שקל עבור כל גיגה של מידע שהוא מעביר. קשה לי להאמין שהתקשורת עם האבל עולה יותר.

עבור 39 אגורות את יכולה לנהל - לפי התעריף מקובל - כמעט דקה של שיחה קולית שבה תעבירי כמות עצומה של מידע: הטעמה והגייה, מבטא וטון דיבור, אמבולנס שעובר ברחוב ואפילו אם את מצוננת או לא. הספקים יעבדו קשה בשביל להעביר את כל המידע הזה, ותמורת פחות כסף.

 

הודעות הטקסט משתלמות לספקים הרבה יותר, ובחינה מחודשת של הטכנולוגיה עלולה להוליד שאלות מטרידות, כגון איך זה שהספקים גובים מחיר אסטרונומי עבור שירות שלא עולה להם כמעט כלום. אז לספקים משתלם לחכות, ולתת לנו לשלם על זה. באמת חדשות מרעישות.

 

לכתבות נוספות במוסף "כלכליסט" לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x