$
עידן גרינבאום

כל אנשי המט"ח: סטנלי עושה שוק

העמימות סביב רכישות הדולרים של בנק ישראל יוצרת את התגובה המקווה ומדליקה את מדורת העליות. השאלה היא כמה זמן בדיוק תחזיק מעמד מדיניות העמימות

עידן גרינבאום 07:0406.08.09

1. ספקולנטים

 

הפעילים בשוק המט"ח הופתעו אתמול לקרוא את הכותרת ב"כלכליסט" שלפיה בממשלה שוקלים להטיל מס על ספקולנטים. הרעיון להטלת המס החדש הונח בפתחו של משרד האוצר על ידי שניים: אישיות בכירה באקדמיה ואישיות בכירה ביותר במשק הישראלי, שטענו כי זו הדרך היחידה

למנוע קריסה מוחלטת של הדולר.

 

הדברים, מתברר, מצאו אוזן קשבת, והרעיון עבר משלב המחשבות וההצעות לפסים מעשיים קצת יותר. בכירים ברשות המסים התבקשו בימים האחרונים לבדוק כיצד ניתן יהיה, אם בכלל, ליישם החלטה על הטלת מס מסוג זה. במקביל בוחנים היועצים המשפטיים של משרד האוצר אם לאור תוכניותיה של ישראל להשתלב בארגון ה־OECD ניתן בכלל להטיל מס על תנועות הון לזמן קצר.

 

גם אם ייפתרו כל המכשלות הללו, אומרים גורמים הבקיאים בנושא, קשה להאמין שראש הממשלה יסכים לחתום על מס מסוג זה, העומד בניגוד גמור לתפיסותיו הכלכליות. נתניהו, מסבירים, כמי שמציג עצמו כאבי הליברליזציה בשוק המט"ח, לא ירצה להיות האיש שיסובב את הספינה לאחור.

 

2. שטייניץ

 

ההודעה של נגיד בנק ישראל ביום שני על שינוי אופי התערבותו בשוק המט"ח לא הפתיעה איש במשרד האוצר. בכירי המשרד, בראשות החשב הכללי שוקי אורן, התבטאו בשורה של הזדמנויות נגד המדיניות הנוכחית של רכישות יומיות קבועות. שר האוצר יובל שטייניץ תמך גם הוא בשינוי המדיניות, ואף דיבר על כך לא מעט בדיונים הפנימיים שערכו במשרד בתקופה האחרונה.

 

אלא שמרבית הדברים נשארו הפעם בתוך האוצר. אחרי העימותים המתוקשרים שהיו בין האוצר לבנק ישראל, ביקש שטייניץ, כך נראה, למנוע התלקחות מחודשת של האש ונמנע מלהעביר ביקורת פומבית. השר ובכיריו יודעים היטב שלאוצר אין למעשה כלים להשפיע על שער הדולר, ולכן לא נותר להם אלא להמתין בסבלנות ולחייך עכשיו בסיפוק כשפישר שינה את עמדתו, גם אם כמה חודשים מאוחר מדי.

 

3. פישר

 

בכירי בנק ישראל צמודים בימים האחרונים למסכי המחשב, ומתעדכנים מסביב לשעון על המתרחש בשוק. בינתיים הכל עובד מבחינתם כמו שצריך. מדיניות העמימות שהנהיגו בבנק סביב שאלת רכישות הדולרים עובדת. אף אחד לא יודע כמה דולרים בדיוק רכשו שם בימים האחרונים, וכמעט כל מספר זוכה: 200, 300 או 600 מיליון.

 

זו בדיוק היתה הכוונה. כל טלפון של בנק ישראל לאחד מחדרי המסחר במט"ח בבנקים יוצר את תגובת השרשרת המקווה. השמועה שהבנק קונה וקונה עוברת כמו אש בשדה קוצים, ומדליקה את מדורת העליות. אף אחד, חוץ מבכירי הבנק, לא יודע את המספרים המדויקים, שייוודעו לאשורם רק בראשית ספטמבר. עד אז, כל דולר שמוציא בנק ישראל שווה שלושה בשוק העצבני של אמצע הקיץ.

 

השאלה היא כמה זמן בדיוק תחזיק מעמד מדיניות העמימות. בקרוב הפעילים בשוק יגלו שסטנלי פישר אינו מתכוון להיות הכספומט של שוק המט"ח. כשזה יקרה, עלולה שנתו של הנגיד להתחיל לנדוד מחדש.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x