$
שוק ההון

מנכ"ל פייזר: "פייזר מחפשת לבצע רכישת ענק"

ג'ף קינדלר מסר את הדברים בראיון לפיננשל טיימס. "המטרה העיקרית שלנו היא להגדיל את ההכנסות שלנו. אנו פתוחים להזדמנויות ומחפשים לבצע הן רכישות גדולות בינוניות וקטנות"

תומר קורנפלד 13:54 05.01.09

 

האם חברת התרופות פייזר מתכננת רכישה גדולה? בראיון שנתן מנכ"ל החברה ג'ף קינדלר לפיננשל טיימס הוא אמר: "המטרה העיקרית שלנו הוא להגדיל את ההכנסות שלנו. אנו פתוחים להזדמנויות ומחפשים לבצע הן רכישות גדולות בינוניות וקטנות".

 

חברת פייזר היא היצרנית הגדולה בעולם של תרופות ומניית החברה נסחרת בבורסת ניו יורק (סימול: PFE) לפי שווי של 123 מיליארד דולר. למרות שפייזר מוכרת לציבור כ"יצרנית תרופת הויאגרה", דבריו של קינדלר כוונו בעיקר למשקיעים החוששים מפגיעה בתוצאות הכספיות לאחר שהפטנטים המגנים על תרופת הליפיטור שהיא התרופה הנמכרת ביותר בעולם פגים בשנת 2011. תרופת הליפיטור מיועדת להפחתת כולסטרול ומכירותיה השנתיות של התרופה בעולם מסתכמות ב-13 מיליארד דולר.

 

בשנים האחרונות נאלצות יצרניות תרופות המקור להתמודד עם פקיעת פטנטים על התרופות שלהן ומנגד, אינן מצליחות לצלוח את הדרך הארוכה לפיתוח תרופות מקור חדשות המוגנות בפטנטים לשנים ארוכות שיפצו על אובדן ההכנסות של תרופות המקור. זאת הסיבה, מדוע רכישה של פייזר בהיקף משמעותי תהיה רעידת אדמה לסקטור התרופות. הערכות המשקיעים הן שפייזר מעוניינת לבצע רכישה של חברת הביוטכנולוגיה Amgen הנסחרת כיום לפי שווי של 62 מיליארד דולר. רכישה שכזו, אם אכן עומדת על הפרק תכניס אותה לתחום חדש שבו אינה פעילה.

 

מזה זמן רב, מנסה פייזר לבצע רכישות גדולות. בפעם האחרונה שבו זה קרה ניסתה פייזר לרכוש את חברת התרופות ההודית רנבקסי – רכישה שאילו הייתה יוצאת לפועל, הייתה גורמת לפייזר דריסת רגל בשוק הגנריקה ההודי הצומח בקצב של 12% בשנה ומכירותיו בשנת 2010 היו מגיעות ל- 20 מיליארד דולר. לרוע מזלה, בסופו של דבר נרכשה רנבקסי על ידי חברת התרופות היפנית דאיצ'י סנקיו את רנבקסי תמורת 4.6 מיליארד דולר. אי הצלחת הרכישה גרם לפייזר, ככל הנראה, להגדיל את מאמציה ולחפש רכישות.

 

עופרה פיינמסר, מנכ"לית פייזר ישראל אומרת בתגובה לידיעה כי "אין זה סוד שמעבר לעובדה שחברת פייזר עשויה להציג במהלך 2009 כ-25 תרופות חדשות, מחזיקה החברה בקופתה מזומנים בהיקף של כ-26 מיליארד דולר שלפחות חלק נכבד מהם מיועדים להשקעה. בהקשר זה יש להניח כי במידה ובמדינת ישראל הייתה מונהגת סביבת קניין רוחני העומדת בסטנדרט המקובל בעולם המערבי, לא מן הנמנע שגם חברות ישראליות שנהנות ממוניטין חיובי ביותר בתחום הרפואי בכלל והביוטכנולוגי בפרט, היו מצטרפות לרשימת החברות שמועמדות לרכישה על ידי חברת פייזר".

x