$
שוק ההון

נקודת אור: יש קרנות שמרוויחות גם במפולת

למרות תנאי השוק הקשים, קרן מגדל דולר אגרסיבית זינקה באוקטובר ב־14% וקרן פסגות קומפס לונג שורט עלתה ב־6%

IFO 10:56 06.11.08

 

אפשר לומר הרבה דברים על המפולת של ספטמבר־אוקטובר 2008, שהבליטה עובדה חשובה לגבי ענף קרנות הנאמנות: בכל מצב שוק ובכל תחום השקעה יתגלו הבדלים גדולים בין קרנות נאמנות, בין מנהלים ובין שיטות השקעה.

סקירה זו מקיפה בהכרח רק חלק מליגות הקרנות המרכיבות את המערך של IFO, כשמתוך כל ליגה נציג רק את שלוש הקרנות המובילות בכל חטיבה. הליגות שנבחרו באוקטובר משקפות בעוצמה רבה את המציאות, שבה גם בתנאי השוק הקשים ביותר יש כמעט תמיד לפחות קרן אחת שתשיג תוצאות טובות בהרבה ממתחריה.

 

איך הקרנות האלו מצליחות לעשות את זה? בהכללה, ניתן לומר שבמקרים מסוימים מדובר במזל עיוור, הנחוץ למשקיע ובוודאי למנהל של קרן נאמנות. במקרים אחרים מדובר בלקיחת סיכונים חריגים על ידי מנהל הקרן, שבמקרה עלו יפה - וגם זה סוג של מזל.

 

אבל יש גם מקרים לא מעטים שבהם ההצטיינות אינה מקרית ואינה מעוותת, אלא נובעת מכך שמישהו עשה משהו נכון. לפעמים זו תפיסת העולם של הקרן, לפעמים זו שיטת קבלת ההחלטות של המנהל ולפעמים זהו ביטוי לניסיון רב ולתחושות בטן בריאות. אלה המקרים החשובים והמעניינים מבחינת המשקיע.

למשקיעים אסור לנקוט את הגישה האדישה לפיה כאשר יורד גשם, כולם נרטבים. זה אולי נכון בדרך כלל, אבל יש שנרטבים מכמה טיפות ויש שנרטבים עד לשד עצמותיהם, וההבדל מתבטא במה שנותר מכספי המשקיע כאשר הגשם פוסק. למי שמוכן לעשות שיעורי בית ולבחון לעומק את הקרנות בהן הוא משקיע, צפויים חיים הרבה יותר "יבשים" ובריאים.

 

הליגות של "כלכליסט" מבוססות על סיווגי קרנות נאמנות של רשות ני"ע. עונת 2008 היא שנה קלנדרית. המפתח למבנה הליגות הוא שווי הנכסים ב-31.12.2007. התוצאות בסוף כל חודש הן התשואות המצטברות שהשיגו הקרנות מתחילת השנה. קרן המשנה מהותית את מדיניות ההשקעות שלה, תוצא מהליגה עד לעונה הבאה. בחודש יולי התבצע רענון הליגות על בסיס שווי הנכסים בכל קרן ב-30 ביוני.

 

ליגת אג"ח בארץ - מט"ח דולר: ילין לפידות אג"ח כללי צנחה ב־9% באוקטובר

 

ליגת אג"ח מדינה - כללי: פרפקט אג"ח מדינה בראש הטבלה

 

ליגת אג"ח שקליות - אחר: דש שקלית עלתה ב־7.6% מתחילת השנה

 

ליגת ממונפות: המינוף הקפיץ את התשואה של תטא

 

ליגת אג"ח שקליות - כללי: המומחיות שלחה את פריזמה לראש הטבלה

 

ליגת מניות בחו"ל - כללי: פסגות מניות חו"ל ירדה ב־44% מתחילת השנה

 

ליגת גמישות: הקרנות הגמישות הפסידו 40% ב־2008

 

ליגת אג"ח בארץ - כללי: ילין לפידות אג"ח כללי צנחה ב־9% באוקטובר

x