$
אורי טל טנא

שורת הרווח: אי.די.בי ומגדל צפויות לחזור לת"א־100

כ־15 מניות צפויות לצאת ממדד ת"א־100, וכמחצית ממניות מדד יתר־50 צפויות לצאת מהמדד. הסיבה: אי־עמידה בקריטריון ערך השוק המינימלי של אחזקות הציבור

אורי טל-טנא 07:2529.10.08
כבר כעת ניתן לדעת שהרכב המדדים בבורסות בתל אביב צפוי לעבור שינוי מהותי בחודש ינואר הקרוב. הסיבה לשינוי היא שמספר גדול של מניות לא עומדות בקריטריון ערך השוק המינימלי של אחזקות הציבור הנדרש כדי להישאר במדד שבו הן נמצאות. כתוצאה מכך כ־15 מניות צפויות לצאת ממדד ת"א־100, וכמחצית
ממניות מדד יתר־50 צפויות לצאת מהמדד.

 

השינוי הבולט ביותר הצפוי במדדים הוא כניסתן, הצפויה, של מניות מגדל, אי.די.בי פיתוח, אי.די.בי אחזקות, מלונות דן, מבני תעשייה, בינלאומי 1, בינלאומי 5, דלק ישראל ופיבי למדד ת"א־100. נתונים אלו עלולים להפתיע אנשים רבים. הרי כל המניות ברשימה הזו לא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור הנדרש לכניסה למדד היוקרתי. אולם בעדכון הקרוב, לראשונה, כמעט בוודאות לא יהיו 100 מניות העומדות בכל הקריטריונים של מדד ת"א־100.

 

הרכב מדדי המניות בתל אביב מתעדכן פעמיים בשנה, ב־1 בינואר וב־1 ביולי. כדי שמניה תימצא במדד ת"א־100 היא צריכה לעמוד בשלושה קריטריונים: סחירות, אחזקות הציבור בשיעור של 25% ושווי שוק של אחזקות הציבור של

150 מיליון שקל לפחות.

 

עד עתה תמיד היו יותר מ־100 חברות שעמדו בקריטריונים אלו, והחלפה בין שתי מניות העומדות בכל הקריטריונים של המדד בוצעה רק כאשר ערך השוק של מניה מחוץ למדד היה גבוה ב־20% מערך השוק של מניה בתוך המדד. כעת, נכון לסוף אוקטובר, יש פחות מ־90 מניות העומדות בכל שלושת הקריטריונים. לכן, הבורסה תשלים את העדכון על ידי בחירת מניות שאינן שייכות למדד, ושערך השוק שלהן הוא הגבוה ביותר. התוצאה היא כניסה צפויה של מניות גדולות שלא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור.

 

מחסור במועמדות

 

ירידות השערים החדות בחודשים האחרונים הובילו לכך ש־15 מניות במדד ת"א־100 לא עומדות בקריטריון ערך השוק של אחזקות הציבור. ב־12 מתוך 15 המניות ערך השוק של אחזקות הציבור נמוך ביותר מ־10% מהנדרש בקריטריון. אם לא יהיה תיקון חד מאוד בשווקים - 12 מניות אלו צפויות לצאת ממדד ת"א־100 ולעבור למדדי יתר־50 ויתר־120. אם השווקים ימשיכו לרדת, מניות נוספות צפויות לצאת ממדד ת"א־100.

 

במדד 100 החברות הגדולות בבורסה נסחרות כעת ארבע מניות נוספות שלא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור. אולם, מרביתן לא צפויות לצאת מהמדד, כיוון שהן משתייכות לרשימה של מניות עם ערך השוק הגבוה ביותר. דלק רכב תישאר כמעט בוודאות במדד ת"א־100, כיוון שערך השוק שלה הוא מהגבוהים בבורסה.

 

מצבן של הפניקס ונכסים ובנין גבולי מבחינה זו, ולכן הן עלולות לצאת מהמדד. מנגד, דלק נדל"ן תצא מהמדד, אלא אם קבוצת דלק תחלק את מניות החברה כדיבידנד, ואז החברה תעמוד בקריטריון אחזקות הציבור.

 

כעת, רק שלוש מניות שלא נמצאות במדד ת"א־100 עומדות בכל הקריטריונים הנדרשים כדי להיכנס למדד, ולכן הן צפויות להיכנס אליו. המניות הן: ריט 1, אורכית ואקס.טי.אל. מניית טאואר קרובה לעמוד בקריטריון זה. יתר המניות שישלימו את מדד תל אביב־100 יהיו אלו עם ערך השוק הגבוה ביותר במדד היתר הכללי. אלו הן אותן מניות של חברות גדולות שיצאו בעבר ממדד ת"א־100 כיוון שלא עמדו בקריטריון אחזקות הציבור, כך שנראה בחזרה במדד זה את מגדל ואי.די.בי פיתוח.

 

השינויים במדדי היתר

 

הכניסה והיציאה מהמדדים ייקבעו לפי ערכי השוק שישררו במחצית הראשונה של דצמבר. ברמת התנודתיות הגבוהה של השווקים צפויים עוד שינויים רבים עד למועד זה. אולם אם לא יהיו עליות שערים חדות במהלך החודש וחצי הקרובים, התמונה הכללית לא צפויה להשתנות ואותן מניות שערך השוק שלהן עולה על מיליארד שקל ייכנסו למדד ת"א־100 אף שהן לא עומדות בקריטריון אחזקות הציבור.

 

אפקט המדד הצפוי למעבר ממדד יתר־120 למדד ת"א־100 הוא חיובי, ולכן ייתכן שמניות אלו ייהנו מביקושים במהלך דצמבר. אפקט המדד לכניסה למדד ת"א־100 ויציאה ממדדי יתר־120 ויתר־50 צפוי להיות מתון ביותר, ולא צפויה השפעה מהותית על מחירי מניות הנכנסות לת"א־100 השייכות כעת לשני מדדי היתר.

 

כבר כעת מסתמן שינוי אחד במדד ת"א־25 כאשר שופרסל צפויה להחליף את דלק רכב. היחלשות נוספת של מניות הנדל"ן עלולה להכניס את כור למדד על חשבון גזית גלוב - אך הערכות אלו הנן מוקדמות מדי.

 

יותר ממחצית ממניות יתר־50 צפויות לצאת מהמדד. מרביתן צפויות לצאת בגלל אי־עמידה בקריטריון ערך השוק של אחזקות הציבור (התנאי הוא שערך זה צריך לעמוד על 60 מיליון שקל לפחות) או בגלל אי־עמידה בקריטריון הסחירות. אף שיתר־50 יקבל מניות רבות מת"א־100, גם לגבי מדד זה צפוי להיווצר מצב שבו פחות מ־50 מניות יעמדו בסוף השנה בקריטריונים שלו. במצב זה ייכנסו ליתר־50 המניות הגדולות ביותר שלא נמצאות במדד ת"א־100.

 

המצב דומה עבור מדד יתר־120, שיכיל גם הוא מניות גדולות שלא עומדות בקריטריונים של מדד יתר־50. המועמדות המובילות להיכנס למדדי יתר־50 ויתר־120 הן סקיילקס ודלק אנרגיה (אם הן לא ייכנסו למדד ת"א־100), ומניות נוספות כגון איזיצ'יפ, סנו, אלקטרה נדל"ן, דרבן, ביג, אקסלנס, רבוע נדל"ן, ישרוטל, ישרס, אלרוב נדל"ן, דור אלון וחלל תקשורת.

 

כניסת מניות עם סחירות נמוכה מאוד כגון איזיצ'יפ, סנו, ישרוטל וישרס יכולה ליצור קשיים למנהלי תעודות הסל, כיוון שלמניות אלו צפוי להיות משקל מהותי במדדי היתר והן יקשו על ניהול הפוזיציה של מנהלי תעודות הסל — הן ברגע הכניסה למדד והן בזמנים של עודפי ביקוש או היצע בתעודות הסל שייצרו צורך בשינוי האחזקות של מנהלי תעודות הסל במניות המדד.

 

סוגרים פוזיציות

 

מאז אמצע ספטמבר התנודתיות בשערי חליפין הגיעה לשיא. התנודתיות מאופיינת בהתחזקות הדולר האמריקאי מול מרבית מטבעות העולם, בקריסה של הריאל הברזילאי והדולר האוסטרלי ובהתחזקות של הין היפני. התחזקות הדולר מגיעה בדיוק בעיצומו של המשבר, ורבים שאלו כיצד דווקא בשלב הזה הדולר האמריקאי מתחזק? ההסבר לכיוון התנועה מגיע מהשינוי במחירי הסחורות, וההסבר לעוצמה מגיע מפעולות קרנות הגידור הנאלצות לסגור

פוזיציות במהירות.

 

במקביל להפנמת השוק בעוצמת המיתון הצפוי חלה ירידה חדה במחירי הנפט ובמחירי יתר הסחורות. עבור ארצות הברית, יבואנית הנפט הגדולה בעולם, נתון זה צפוי להקטין את עודף היבוא, ולכן הדולר האמריקאי מתחזק. עבור יצואניות סחורות כגון אוסטרליה, ברזיל וקנדה אלו חדשות רעות והמטבעות שלהן נחלשים.

 

אבל ההסבר הזה לא מצליח להסביר את השינויים הכה חדים ומהירים בשערי החליפין. שינויים אלו חייבים לנבוע מתנועות הון מהירות של משקיעים.

 

המשקיעים שגורמים לשינויים החדים הם משקיעי התשואה (carry trade)שנאלצים לסגור פוזיציה במהירות תוך כדי הפסדים כבדים. כך למשל, אחת האסטרטגיות המוכרות ביותר בהשקעה במט"ח היא השקעה במטבע שמקנה ריבית גבוהה ומימון ההשקעה על ידי יצירת פוזיציית שורט במטבע המקנה ריבית נמוכה. אם שער החליפין לא ישתנה, ירוויח המשקיע את הפרש הריביות.

 

לדוגמה, השקעה של מיליון דולר אמריקאי באג"ח ממשלתיות של ברזיל, המקנות ריבית של כ־10% ומימון השקעה זו על ידי מכירה בחסר של אג"ח ממשלתיות יפניות שהריבית עליהן עומדת על כ־1%.

 

פוזיציה כושלת

 

לצורך השקעה זו נדרשות ביטחונות המהוות כ־10% מהיקף ההשקעה. לכן, אם אין שינוי בשערי החליפין, השקעה זו תניב בתוך שנה רווח של 90% (יחסית לסכום הביטחונות). אבל פיחות חד בשער החליפין של הריאל הברזילאי או ייסוף חד בשער הין היפני עלולים למחוק את כל ההשקעה ולאלץ את המשקיע לסגור במהירות את הפוזיציה שלו, כיוון שהוא כבר לא עומד בדרישות הביטחונות.

 

בשנים האחרונות בחרו קרנות גידור רבות להשקיע בצורה זו. השקעה זו היתה מהגורמים להתחזקות בשנים האחרונות של מטבעות עם ריבית גבוהה כמו הריאל הברזילאי והדולר האוסטרלי ולהיחלשות מטבעות עם ריבית נמוכה כמו היין היפני. אבל באמצע ספטמבר המציאות השתנתה. חולשה בריאל הברזילאי ובדולר האוסטרלי גרמה להפסדים לקרנות גידור המשקיעות באסטרטגיה זו, ואילצה אותן להתחיל ולסגור את הפוזיציה.

 

סגירת הפוזיציה המהירה על ידי גופים המנהלים סכומי כסף גדולים כל כך הביאה לקריסה של המטבעות עם הריבית הגבוהה ולזינוק של הין היפני.

 

ההיחלשות של הריאל הברזילאי עלולה לפגוע ברווחי מכתשים אגן במחצית השנייה של השנה, כיוון שחלק מהותי ממכירותיה במחצית זו הנו לברזיל. סיבה זו, עם הירידה במחירי הסחורות החקלאיות, תורמת לירידה החדה במחיר המניה בחודש האחרון. ההתחזקות של הין היפני צפויה לפגוע ברווח של יבואנים מיפן כדוגמת דלק רכב.

 

הכותב הוא כלכלן בחברת הייטק

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x