בלעדי: לחצים לביטול המסחר בבורסת תל אביב ביום ראשון
זאת למרות הודעת הבורסה כי המסחר ייערך כרגיל; ראשי האוצר חוששים במיוחד מהמשבר בשוק ההון והשפעתו על החיסכון ארוך הטווח
למרות הצהרת הבורסה לניירות ערך כי המסחר ביום ראשון ייפתח כרגיל, נעשים מתחת לפני השטח מאמצים מצד גורמים שונים בבנקים ובשוק ההון לבטל את יום המסחר.
מאמצים אלה נעשים במקביל לדיונים בצמרת משרד האוצר, שנערכים לכל אורך היום, בהקשר לפעולות חירום אפשריות נוספות בכדי "למזער נזקים ולהציל את המשק הישראלי לפחות מחלק מההשלכות של משבר האשראי העולמי".
בין היתר נערכו התייעצויות עם בכירים ממערכת הבנקאות, שוק ההון, הביטוח, ראשי הבורסה וכן עם גורמים פוליטיים על מנת להשיג תמיכה לתכנית. באוצר מוביל את ההתדיינויות המנכ"ל ירום אריאב, לצד השר רוני בר-און. האפשרות לבטל את המסחר בבורסה בת"א ביום ראשון, נשקלת ברצינות, עם אופציה לבטל גם את שאר ימי המסחר בשבוע הבא, כלומר רביעי וחמישי.
ראשי האוצר מוטרדים במיוחד מהמשבר בשוק אגרות החוב המקומי, והשלכותיו האפשריות על אפיקי החיסכון ארוך הטווח, בהם קופות הגמל, ביטוחי המנהלים וקרנות הפנסיה. עוד נודע ל"כלכליסט" כי חברי הבורסה המרכזיים, בהם הבנקים הגדולים, חוששים כי אינם ערוכים לתנודתיות קיצונית ביום המסחר הבא. ישנן מספר אפשיויות: קריאת הודעת הרגעה של ראשי האוצר; הפסקת המסחר ביום ראשון; או תכנית מקיפה המבטיחה ביטוח פקדונות והתערבות רגולטורים בשוק האג"ח כדי לאפשר נזילות לגופים המוסדיים.
"זו שעת המבחן האמיתית של האוצר ומקבלי ההחלטות במערכת הכלכלית", אמרו גורמים בכירים בשוק ההון.
"הבנקים אינם ערוכים להגדיל את הבטחונות לשחקני המעו"ף"
לטענת המצדדים בביטול יום המסחר, קיימת בעיה בסיסית כשקיים פער של כ-20% בירידות בשווקים באירופה, אסיה וארה"ב, לבין השוק בארץ, ששבת מיום רביעי עקב יום הכיפורים וסוף השבוע. פער זה צפוי להיסגר לפחות בחלקו הגדול במסחר ביום ראשון, ולדברי המצדדים בביטול המסחר, הדבר עלול ליצור שתי בעיות עיקריות:
ראשית, הבנקים אינם ערוכים להגדיל ברמה הנדרשת את הבטחונות שאמורים לספק חלק משחקני המעו"ף, בעיקר אלה שכתבו "פוטים" (הימרו על שוק עולה) ואשר יצטרכו לשלם סכום גבוהים מאד במקרה של ירידות כה חדות. שנית, המצב שנוצר צפוי להעניק לשחקנים "מקצוענים", בעלי מערכות מסחר מתקדמות יתרון על הציבור שמזרים פקודות באמצעות הפקידים בבנקים. היתרון הוא גם טכני, אבל גם נובע מהגבלות בתנודות בפקודות שהפקידים ויועצי ההשקעות יכולים להעביר בזמן נתון.
יצויין כי עפ"י תקנות הבורסה המסחר מתערכב ב-45 דקות במידה וישנה תנודתיות של יותר מ-5% בפתיחה, ומופסק לחלוטין במקרה של תנודתיות מעל 12%. אבל המצדדים טוענים כי הבעיות קיימות גם בתנודות כאלה.
לעומת זאת, קיימת התנגדות בקרב גורמים אחרים שטוענים כי יש לתת לכוחות השוק לעשות את שלהם, וכי התערבות במסחר תהיה חזרה דרמטית של שוק ההון לאחור. בכל מקרה נראה כי אם הירידות בוול סטריט יימשכו גם הערב, הלחץ לבטל את המסחר יגבר.


