$
רונן אביגדור

פישר ימצמץ ראשון

נגיד בנק ישראל טעה במדיניותו בחודשים הקודמים, עכשיו זמן התיקון

רונן אביגדור 10:0518.05.08

האם התדהמה שאחזה בבכירי המשק ובכלכלנים בעקבות מדד אפריל מוצדקת? הרי בחודשים האחרונים מיטב התחזיות מתנפצות אל מול הלחצים האינפלציוניים הגואים, ואף שכל החזאים מעדכנים את תחזיות האינפלציה שלהם כלפי מעלה, מדד אפריל מסמל את קריסת הקונספציה של בנק ישראל.

 

הקונספציה

השגויה הזו היא שהובילה אותו בחודשים האחרונים לנקוט מדיניות שניתן להגדיר בו זמנית כאמיצה אך שגויה. המשמעות המעשית של מדיניות זו הובילה לכך שהריבית הריאלית בישראל כיום היא שלילית: ריבית מוניטרית של 3.25%, בעת שקצב האינפלציה השנתי עולה על 4.5%.

 

לפי התרחיש המרכזי שבו דוגל הנגיד סטנלי פישר, ההאטה בארצות הברית תתגבר ותפגע בצריכה הפרטית, ולפיכך אינה יוצרת סביבה מתאימה להתפרצות אינפלציונית בארה"ב. המשק הישראלי, לפי פישר, ירגיש גם הוא בהאטה הגלובלית. לפיכך, למרות העלייה הזמנית במחירי הסחורות והאנרגיה, לא מתקיימים התנאים בישראל להתפרצות אינפלציונית אמיתית ובת קיימא. כל זה הוביל את פישר לתת עדיפות למאמץ לאושש את היצוא והצמיחה באמצעות שמירת ריבית מוניטרית נמוכה מדי.

 

אם בנק ישראל צודק, אין להתרגש גם ממדד אפריל, ואפילו ממדד מאי הצפוי לעלות כמעט ב־0.8%, ויש להשאיר את הריבית על כנה. אבל ההפתעה של מדד אפריל מביאה למסקנה כי הנגיד מנהל דו־קרב צמוד עם האינפלציה, ובקרב הזה הוא צפוי למצמץ ראשון ולהעלות את הריבית בסוף החודש בשיעור של עד 0.5%.

 

מדוע הוא עדיין מתלבט? ראשית, כי הוא מאמין שבתוך כמה חודשים נרגיש גם אצלנו את ההאטה בארה"ב והאינפלציה תחזור לקצב של כ־3%. שנית, כי לא ברור עד כמה העלאת הריבית אצלנו תסייע במיגור האינפלציה, שמרביתה נובעה מעליות מחירים עולמיות. המלכוד שבו נתון בנק ישראל ברור: עליו להעלות את הריבית כדי להילחם באינפלציה. אולם העלאת הריבית תמשיך ותחזק את השקל אל מול הדולר.

 

אז מה צפוי בבורסה בימים הקרובים? איננו צופים קטסטרופה, למרות הקונצנזוס שלפיו העלאת הריבית היא עובדה מוגמרת. מדוע? בראש ובראשונה כיוון שגם אם הריבית תעלה היא תיוותר נמוכה מזו שאליה הורגלנו בשנים האחרונות, ומשום שהיא עדיין מהווה כר נוח לצמיחה בפעילות העסקית ובצריכה הפרטית במשק.

 

שנית, כי קיים סיכוי שיתרחש התרחיש המרכזי שבו מחזיק פישר, ולפיכך העלאת הריבית הצפויה בסוף החודש אינה מהווה בהכרח תחילתה של מגמה. שוק המניות צפוי להגיב בירידות שערים בתחילת השבוע, על רקע הציפיות להעלאת הריבית ולגידול בהוצאות המימון של החברות במשק.

 

לפגיעה האפשרית באמינות הבנק המרכזי עלולה להיות גם השפעה שלילית על המשקיעים הזרים, המחזיקים באחוזים משמעותיים מהסחורה הצפה במניות החברות המובילות במדד ת"א 25. כאמור, המצב מורכב ויש לקוות כי בנק ישראל לא יחזור על הטעויות שהביאונו עד הלום.

 

הכותב הוא מנכ"ל קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x