$
פרסום ושיווק

לקראת המכרז על חנות החשמל בנתב"ג: "בתנאים האלה היא תישאר ריקה"

החנות תקטן בחצי, לא יהיה בה חלון ראווה וההוצאות יגיעו ליותר מ־30% מהמחזור. גורם בשוק החשמל: "המכרז על חנות החשמל בנתב"ג דרקוני לחלוטין"

גלי ברגר 07:19 14.05.08

 

"אם הייתי יושב שנה על אי בודד לא הייתי מצליח לתכנן חנות יותר גרועה", כך אמר ל"כלכליסט" מקור בשוק החשמל אשר התייחס לחנות החשמל בדיוטי פרי שיוצאת למכרז בימים אלה.

 

רשות שדות התעופה החליטה להקטין את החנות מ־900 מטר ל־450 מטר, החלטה שיכולה להיות בהחלט הגיונית לאור העובדה שבדיוטי פרי קונים מוצרי חשמל קטנים, כגון מחשבים, מערכות שמע ומצלמות, אשר אינם מצריכים שטחי תצוגה גדולים.

 

אך ברש"ת נראה כי מצאו דרך יצירתית במיוחד להקטין את החנות: החזית שלה תוקטן לכשישה מטרים בלבד, מה שייצור חנות אורכית בצורת נקניק, שמתעקלת פעמיים לאורכה. "הקופות אמורות לעמוד בניצב לחזית, כך שבמקרה שיעמדו 4–3 אנשים בתור הם כבר יחסמו את כל החנות, שלא לדבר על הסכנה הבטיחותית", אמר גורם בשוק. "בנוסף לא יהיה לה חלון ראווה והיא תהפוך לחנות הסודית ביותר במדינת ישראל. כשלנוסעים יש רבע שעה להספיק לעשות קניות לפני העלייה למטוס, הם לא יחפשו שום חנות".

 

עדיין לא ברור מה מתכוונת הרשות לעשות בשטח שנותר. המחשבה הראשונית היתה להקים שם רשת פארם, אך זו נראית אפשרות תמוהה. בכניסה לנתב"ג 2000, בקניון שחקים, פועל בית מרקחת, וחנות פארם לא תוכל למכור קוסמטיקה, שכן היא תתחרה בג'יימס ריצ'רדסון.

 

סולי סקאל, הבעלים של סקאל אלקטריק, עתיד להפסיק באוגוסט את הפעלת חנות החשמל בדיוטי פרי. רשות שדות התעופה הוציאה את החנות החדשה למכרז, וביום ראשון התייצבו נציגים מארבע חברות שהביעו נכונות להתמודד במכרז. החברות שהיו בסיור הן ניופאן, בסט ביי, המפעילה גם את ביג בוקס, שקם אלקטריק ובאג.

 

אולם נראה כי מבנה החנות הוא רק הסעיף הראשון במצעד האיוולת של רש"ת. גורמים בשוק סיפרו כי בעוד סקאל גלגלה מחזורים של כ־200 מיליון שקל בשנה החנות החדשה צפויה להגיע ל־70 מיליון שקל בשנה. תנאי המכרז קובעים תשלום מינימלי של 15.2 מיליון שקל או 10% מהמכירות — הגבוה מביניהם. לעלות זו יש להוסיף את התשלום עבור שטחי

האחסון, פטור ושמור, חניה לעובדים, שימוש במעליות ועוד שמסתכמים בכ־5–3 מיליון שקל נוספים בשנה.

 

 "לפי החישוב הזה עוד לפני ששילמת ארנונה וחשבון חשמל כבר הוצאת 20 מיליון שקל שהם כ־30% מהמחזור. בקמעונאות מקובל שהוצאות אלו הן 6%–8% מהמחזור. בתנאים כאלה אין טעם להתמודד במכרז, רש"ת תישאר עם חנות ריקה", אמר אחד המתמודדים. "זה שכר דירה שלא מאפשר להרוויח", הוסיף אחר.

 

כל הנתונים האלה אינם מתייחסים להצמדה לתנועת הנוסעים ולמדד המחירים לצרכן, שהיא נושא שעמד בראש המחלוקת בין רשות שדות התעופה לזכיינים בדיוטי פרי בעבר (ראו מסגרת). על כך יש להוסיף עלויות שכר עבודה, שהן גבוהות במיוחד, כיוון שהחנות פועלת 24 שעות ביממה, כולל בסופי שבוע.

 

יש לציין שהסכום שמבקשת רש"ת כעת נמוך בהרבה מזה ששילמה לה סקאל, אשר נאמד בכ־60 מיליון שקל עבור חנות של 900 מ"ר.

 

סעיף נוסף במכרז קובע כי לאחר 41 חודש תוכל רש"ת לחייב את הזכיין להמשיך ולהפעיל את החנות בתוך כך שהיא משנה את תנאי ההתקשרות. "זה מכרז דרקוני לחלוטין", אמר הגורם. נוסף על כך רש"ת אינה מבטיחה בלעדיות בתחום, כלומר אם ג'יימס ריצ'רדסון תחליט למשל למכור מצלמות בחנותה, היא תוכל לעשות זאת.

 

בנוסף לכך, יצטרכו הזוכים במכרז לשלם מהיום שסקאל יפנו את החנות, אך הם יתחילו למכור באותו יום, שכן הם צריכים לשאת בעלויות עבודות השיפוץ ובניית החנות החדשה.

 

גורם אחר בשוק נשמע קצת פחות זועם. "בסך הכל מדובר בתנאים יותר טובים מאלה שהיו לסקאל, וצריך לראות אם המכס ישנה את התקרה של 200 דולר פטור ממכס, מה שעשוי לשנות את תמהיל הקניות".

 

תנאי המכרז

 

  • תמלוגים: 15.2 מיליון שקל או 10% מההכנסות — הסכום הגבוה מביניהם
  • לאחר 41 חודש יכולה רש"ת לחייב את הזכיין להפעיל את החנות ולשנות את תנאי ההפעלה באופן חד־צדדי
  • להקטין את החנות לכ־450 מטר ובאופן ניכר את החזית
  • התחלת תשלום מרגע הפינוי של סקאל ונשיאה בעלות השיפוץ
  • לא מבטיחים בלעדיות
x