$
חדשות התקשורת

ההסתדרות מציגה: תוכנית התייעלות רגולטורית למשבר שוק הסלולר

במקביל למו"מ מול ועדי העובדים, ההסתדרות תפרסם בקרוב תוכנית הכוללת בין היתר, הפחתה באגרות התדרים, השתת עלויות על מפעילים וירטואליים והפרדת פלאפון ו-HOT מובייל מחברות האם

אביאור אבו 20:2023.10.19

במחלקת המחקר בהסתדרות מכינים תוכנית התייעלות שנוגעת דווקא לצד הרגולטורי במשבר שוק הסלולר, זאת במקביל לשיחות המתקיימות מול ועדי העובדים בנוגע לפיטורים.

 

 

 

"קלטנו שיש פה הרעה מערכתית. זה יכול להיגרם מכמה סיבות אבל בשוק עתיר רגולציה סביר להניח שזה מגיע משם", אומר מוביל התוכנית, שיר בירן, סמנכ"ל כלכלה בהסתדרות. "אם היה מדובר בחברה בודדת מילא, אבל שולי הרווח בענף בהרעה דרמטית בכל החברות וזה מגיע מעיוותי רגולציה. הרצפה עקומה ויש ליישר את מגרש המשחקים".

 

בהסתדרות מצביעים על שלושה פרמטרים מרכזיים המשקפים נכות טכנולוגית בישראל לעומת מדינות העולם. ראשית אומרים בהסתדרות, כי מהירות ההורדה בישראל מפגרת וזהה למדינות עולם שלישי, כאשר אנו נמצאים בין בחריין לחוף השנהב. שנית, זמינות הדור ה-4 בישראל היא קצת מעל ה-70%, מצב הדומה למדינות ערב, כאשר אנחנו נמצאים מתחת לדרום אפריקה. שלישית, הדור ה-5 שהמכרז שלו טרם הושלם ויצא אל הפועל, בזמן שמדינות מסוימות כבר החלו בפריסתו.

 

 

מימין: מנכ”ל סלקום ניר שטרן ומנכ”לית HOT טל גרנות גולדשטיין מימין: מנכ”ל סלקום ניר שטרן ומנכ”לית HOT טל גרנות גולדשטיין צילום: אלכס קולומויסקי, אוראל כהן

 

בעקבות כך, מציעים בהסתדרות מספר צעדי ריפוי, אותם הם מתכוונים להגיש למשרד התקשורת בימים הקרובים. עם זאת, אין בתוכנית הצעה חדשה שלא עלתה בעבר בצורה זו או אחרת.

 

 

להפריד את פלאפון מבזק ואת HOT מובייל מ-HOT

 

ראשית, מציעים בהסתדרות להפחית את אגרות התדרים. בתחילת הדרך האגרות עמדו על 210 מיליון שקל לשנה עבור כלל החברות ועתה הן עומדות סביב ה-300 מיליון שקל. עם זאת, כיום האגרות גבוהות פי כמה מהרווח בשוק. על כן, טוענים בהסתדרות כי האגרות צריכות להיות פונקציה של הרווחיות בענף.

 

הצעה נוספת היא השתה של עלויות התשתית גם על מפעילים וירטואליים. בזמנו, היו שלוש חברות בלבד שהשקיעו במערך אנטנות: סלקום, פלאפון ופרטנר. עם הרפורמה בסלולר, מצא משרד התקשורת דרכים יצירתיות להכניס שחקנים חדשים על מנת להתגבר על מכשול המחסור בתדרים. כך, ישנם כיום שני מפעילים וירטואליים אשר רוכבים על התשתית של החברות הוותיקות אך לא משתתפים באחזקה והשקעה בתשתית: רמי לוי וטלזר 019. מצב זה של חוסר תמריץ להשקעה מאפשר להן להציע מחירים נמוכים ובכך למשוך את מחירי הסלולר מטה.

 

עוד מציעים בהסתדרות, כי יש לרופף את ניתוק הזיקה בין חבילה למכשיר שהייתה נהוגה בעבר. עתה, כאשר ישנם שיעורי ניידות גבוהים בשוק, שכרוכים בהוצאות כלכליות גבוהות, טוענים בהסתדרות יש לבטל את האיסור הגורף הזה משום שהתחרות בתחום ציוד הקצה כבר השיגה את מטרתה.

 

בהסתדרות מציעים גם לקיים שוק סיטונאי בתחום הסיבים האופטיים ולאפשר לבזק להפעיל את רשת הסיבים שלה, אמנם צעד זה כבר קרוב לסיומו ומתקיים משא ומתן בין משרד התקשורת לבזק בעניין.

 

 

יו"ר ההסתדרות ארנון בן דוד בדיון חירום בנושא המשבר בענף הסלולר יו"ר ההסתדרות ארנון בן דוד בדיון חירום בנושא המשבר בענף הסלולר צילום: באדיבות דוברות ההסתדרות

 

הצעה נוספת שנשמעת מעט קונספרטיבית, היא להפריד את פלאפון מקבוצת בזק ואת HOT מובייל מקבוצת HOT. בהסתדרות טוענים, ללא יכולת הוכחה, כי יש חשש שקבוצות אלה מובילות מחירים נמוכים בסלולר על מנת למנוע ממתחרותיהן לייצר רווחים שיוכלו לפגוע בעסקי הליבה שלהן המצריכים השקעות עתק: אינטרנט וטלוויזיה. הסיכוי כי צעד כזה יעלה על שולחן הדיונים – נמוך מאוד.

 

בהסתדרות מוסיפים כי אם משרד התקשורת לא מתכוון לתקן את הרגולציה, אז לכל הפחות הוא נדרש לתקן את האכיפה הסלקטיבית ולהעניק הקלות גם בסלולר, ובכך הם מתכוונים להטבות הכלכליות שקיבלה HOT בפריסת התשתית שלה ביישובי הפריפריה.

 

המשבר בשוק הסלולר

 

התוכנית של ההסתדרות מגיעה על רקע משבר בשוק הסלולר שהחל לפני החגים. סלקום הודיעה כי היא צפויה לפטר בין 500 ל-1,000 עובדים במסגרת תוכנית התייעלות מקיפה שנחשפה ב"כלכליסט", וזאת מתוך מצבה של כ־4,000 איש. המהלך אמור לצמצם את ההוצאות השנתיות של החברה בכ־150 מיליון שקל. בתגובה להודעתו של ניר שטרן, מנכ"ל החברה, עצרו עובדי סלקום את עבודתם וההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה. לאחר מכן הודיעו הצדדים כי העיצומים הוקפאו וכי המשא ומתן יחל אחרי החגים, כמתוכנן.

 

בפלאפון מנהלים הוועד וההנהלה מזה תקופה ארוכה משא ומתן בנוגע לחידוש ההסכם הקיבוצי המסתיים בסוף השנה, כאשר ברקע מרחפת הסדרת הסינרגיה מול שאר החברות הבנות בקבוצת בזק: בזק בינלאומי ו-yes. על רקע דרישות ההנהלה לפטר כ-300 עובדים על-פני 3 שנים, מתוך 2,500, ולסגור יחידות בחברה, פתח הועד בחודש שעבר בעיצומים שכללו שביתת אזהרה כללית בת יום אחד והפגנה מול בית המנכ"ל, רן גוראון. לאחר מכן הודיעו הצדדים כי נרשמה פריצת דרך במשא ומתן וכי הגיעו להבנות עקרוניות ולמתווה שיהוו בסיס להסכם. לפיכך, שבו העובדים לעבודה סדירה והמגעים צפויים להמשיך תוך התחייבות הדדית של הצדדים להימנע מצעדים חד-צדדיים.

 

בתוך כך, בפרטנר מחכים לבעל בית חדש לאחר שבחודש שעבר הודיע חיים סבן, בעל השליטה בחברה, כי הוא יאפשר להאצ'יסון, המייסדת של פרטנר, לממש את השעבוד על מניותיו (30%). זאת, לאחר שהמשא ומתן למחזור ההלוואה על סך 300 מיליון דולר שלקח סבן מהאצי'סון, לא הניב תוצאות. נציגי החברה מהונג-קונג הגיעו בתחילת החודש לארץ על-מנת לבדוק קבלת היתר שליטה בחברה ממשרד התקשורת, מהלך שצפוי להיות מורכב עקב החמרת יחסי הסחר בין ארה"ב לסין.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x