$
חדר מחשבים

עתיד התעסוקה בבינה המלאכותית ובמציאות המדומה

טכנולוגיות כבר משפיעות כיום על אופי התעסוקה כמו בתחום ההסעות המשותפות. בהמשך שינויים אלה יחלחלו לתחומים נוספים עם כניסת ה-VR וה-AI

שלומי ליברמן 13:3423.04.18
הקצב המהיר של ההתפתחות הטכנולוגית מכריח ארגונים רבים להיאבק על מנת לעמוד בשינויים המשמעותיים המתרחשים בסביבת העבודה שלנו. אוטומציה, טכנולוגיות מציאות מדומה ומציאות רבודה ועוד שינויים בתחומי המדע, הטכנולוגיה והתקשורת, מובילים אותנו למהפכה תעשייתית חדשה, אשר תשפיע משמעותית על מקומות עבודה, בכל מגזרי התעשייה.

חמישה שינויים מרכזיים לפחות,עשויים להשפיע על עתיד עולם התעסוקה המוכר לנו כיום. השינוי הראשון הוא שיתוף פעולה בין רובוטים לבני אדם שצפוי להתגבר. פעולות ייצור שבני אדם לא יכולים או לא רוצים לבצע,מבוצעות על ידי רובוטים כבר כמה עשורים. כשמדובר בעבודות מונוטוניות ובעבודות אשר אינן מצריכות יכולות קוגניטיביות מורכבות או אינטליגנציה רגשית, החלפת האדם במכונה מתקדמת, עשויה לחסוך לארגונים עד כ-90% מעלויות כוח העבודה.

 

לפי PwC, רובוטים עשויים להחליף כ-38% ממקומות העבודה בארה"ב ב-15 השנים הקרובות. מעבר לחשש זה, יישומי למידת מכונה, בינה מלאכותית ואוטומציה, צפויים לשפר את התאמת המשאבים לדרישה בפועל, מה שיוביל לטלטול מסגרת העבודה כפי שאנו מכירים כיום. מכונות מבוססות בינה מלאכותית, משפרות את היכולת לקבל החלטות בסיסיות ואף מסוגלות ללמוד מניסיון העבר ולשתף ידע נרכש עם מכונות חכמות אחרות. לכן, ארגונים יכולים להסתמך על מכונות באופן מקיף יותר ובכך לייעל ולשפר את המשימות היומיות. צריך לזכור כי בניגוד לבני אדם, רובוטים לא ניחנים באינטליגנציה רגשית ולכן אנשים תמיד יהוו שותף מרכזי בעבודה לצד אלגוריתמים מתקדמים.

התכוננו לביאת הרובוטים למשרד התכוננו לביאת הרובוטים למשרד צילום: שאטרסטוק

 

"כלכלת ה-gig" הוא שינוי מרכזי שני. עובדי קבלן, פרילנסרים, נהגים בתחבורה שיתופית ועוד סידורי עבודה אלטרנטיביים – מהווים חלק משמעותי בגידול היקף התעסוקה בארה"ב בעשור האחרון. אולם, בעוד כלכלת ה-gig מתפשטת, טכנולוגיות ישנו את אופיה, לדוגמא בתעשיית הרכב האוטונומי, כאשר חברת שיתוף נסיעות כמו Uber משקיעה בצורה מאסיבית בפיתוח מכוניות ללא נהג. זה רק עניין של זמן עד שמכונות יחליפו את הנהגים השיתופיים אשר ייאלצו להתמודד עם ההשלכות על עתידם המקצועי. ואולם, עם שינויים גדולים מגיעות הזדמנויות גדולות, כאשר לפי מחקר של 'המכון לעבודות עתידניות' האמריקאי, 85% מהעבודות שיהיו זמינות בשנת 2030 עדיין לא הומצאו, כך שיש מקום לתקווה.

 

טשטוש גבולות בין העולם האמיתי לווירטואלי הוא השינוי השלישי. עסקים שונים רואים בטכנולוגיות מציאות רבודה ומציאות מדומה (AR ו- VR) כלים טובים לשיפור מיומנויות,קידום שיתופי פעולה מקצועיים ועוד. גישה למשאבי מציאות רבודה לפי דרישה, תאפשר לשפר את הפרקטיקות הקיימות כיום בסביבת העבודה ותהליך קבלת החלטות בזמן אמת יגובה בגישה מהירה ונוחה יותר למידע. נראה יותר שיתופי פעולה בין תאגידי ענק אשר יובילו להשקעות גדולות בחדשנות סביב יצירת תוכן, צריכת תוכן, גיימינג, בידור, עבודה, שירותים ותמיכה.

 

הענן הוא גורם משפיע רביעי על השינוי הצפוי. בין אם ציבורי, פרטי או היברידי (שילוב של פרטי וציבורי), יותר ארגונים מסתמכים כיום על יכולות הענן ומגמה זו צפויה עוד לגדול. הענן הוא למעשה הדרך הזריזה ביותר עבור ארגונים לשפר רווחיות ויעילות, וזה נכון גם לגבי משתמשי הקצה. ארגונים חייבים לאמן את עובדיהם בסביבת ענן ובכך לחסוך זמן, לפשט את העבודה ולרכז מאמצים בנקודות אסטרטגיות על מנת למקסם רווחים.

 

השינוי החמישי והאחרון נוגע למחיקת סטריאוטיפים, תוצאה של השותפות בין אדם למכונה. שותפות זו תאפשר לאנשים לפעול בעזרת מידע, ללא השלכות רגשיות או עירוב אינטרסים שונים. למידת מכונה תאפשר לשפר את יכולת המעסיק להעריך את כישורי עובדיו, לזהות כישרונות, להבין את יכולת העובד ללמוד דברים חדשים, או לרכוש כישורים חדשים וכל זה ללא ההסתה הכרוכה בשיפוט האנושי. גם תהליך הגיוס וגם המשימות היומיות יחוו שיפורים משמעותיים כאשר עובדים יבחנו באופן בלעדי לפי כישוריהם/ יכולותיהם, ללא השפעה של אינטרסים זרים.

 

מעקב אחר השינויים הללו, יאפשר לעובד ולמעסיק להיות מוכנים יותר ל-15 השנים הקרובות, ומעבר להן. אתגרים ומשוכות יצוצו באופן טבעי, אולם אנו חייבים לפעול כבר היום בהתאם ההשפעה שיש לטכנולוגיה על עתידנו.

 

הכותב הינו סמנכ"ל תפעול של Dell EMC ישראל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x