$
חדשות התקשורת

ניתוח כלכליסט

פריסת הסיבים האופטיים: המבקר התריע, משרד התקשורת לא תיקן ונשאר שבוי של החברות

משרד התקשורת התגאה בהישגיו ל־2017 ובראשם הכפלת קצב הנחת הסיבים האופטיים על ידי פרטנר וסלקום. מנגד, בזק טענה כי הקצב נמוך יותר. הניסיון לברר מי צודק חשף כי המשרד נשען על דיווחים בעל פה של החברות, חרף דו"ח חמור של מבקר המדינה

אביב גוטר 06:5122.01.18

משרד התקשורת ממשיך להסתמך על דיווחים בעל פה שמוסרות לו חברות התקשורת בכל הנוגע לפריסת תשתית אופטית וכתוצאה מכך אין לו מושג כיצד היא מתקדמת, וזאת אף שדו"ח של מבקר המדינה מתח על כך ביקורת חריפה. המבקר התריע כבר לפני חצי שנה כי השיטה מונעת קבלת החלטות תקינה, אך למרות זאת המשרד טרם ערך דיון פורמלי במסקנות הדו"ח.

 

 

 

ההסתמכות על דיווחים של חברות התקשורת מעמידה את משרד התקשורת בפני סיטואציות מביכות. בתחילת ינואר הופיע מנכ"ל משרד התקשורת מימון שמילה בוועדת הכלכלה וסיכם את פעילות המשרד ב־2017. שמילה הקדיש תשומת לב מיוחדת לפרק שהציג את היקף פרסית הסיבים האופטיים בישראל. הסיבים האופטיים מאפשרים לחברות לספק ללקוחות אינטרנט מהיר במחירים נמוכים. כיום הסיבים האופטיים נפרסים בתוך הצינורות הקיימים של בזק.

 

לפי הנתונים שהוצגו, בחודשיים האחרונים של השנה פרסו סלקום ופרטנר - החברות היחידות שפורסות כיום סיבים אופטיים - 80 ק"מ של סיבים אופטיים. מדובר בהכפלה של היקף הפריסה שביצעו שתי החברות בין ספטמבר 2016 (המועד שבו נכנס לתוקף החלק ברפורמת השוק הסיטונאי שמאפשר לחברות תקשורת להניח תשתית סיבים אופטיים על גבי התשתית הקיימת של בזק) לאוקטובר 2017. בתקופה הזו הונחו סיבים אופטיים בהיקף מצרפי של 41 ק"מ. במשרד התקשורת מייחסים את ההאצה להסרת ה"חסם" - עובדי בזק, שמעכבים את קצת פריסת התשתיות של חברות אחרות. בסוף אוקטובר האחרון הורה שמילה לבזק לאפשר גישה לתשתיות שלה לצורך הנחת סיבים גם לעובדים שאינם עובדיה, וכן הורה לחברות שמעוניינות להרחיב את פריסת התשתיות להתקשר גם עם חברות ביצוע אחרות. לפי המשרד, הנחיה זו הובילה לפתיחת התחרות בשוק הנחת הסיבים. 

 

 

 

בזק עצמה פרסה 50 אלף ק"מ של סיבים אופטיים מאז 2012 ול־1.5 מיליון בתי אב יש גישה אליהם, אולם החברה טרם הדליקה אותם משום שהדבר דורש ממנה היערכות כלכלית משמעותית. לכן בזק פועלת באמצעות מערכת נחותה באיכותה שמבוססת על כבלי נחושת.

 

בניגוד לנתונים שהציג שמילה, בזק טוענת כי סלקום ופרטנר הניחו מספר נמוך יותר של סיבים אופטיים. לטענת בזק, החברות מסרו למשרד התקשורת נתונים גבוהים יותר כדי להציג אותה כמי שהעמידה בפניהם מכשולים. הניסיון לברר מי מהצדדים צודק העלה חרס, וזאת משום שמשרד התקשורת אינו מנהל מעקב אחר קצב פריסת הסיבים ונסמך על הדיווחים של החברות שנמסרים לו בעל פה בלבד. "כלכליסט" פנה למשרד ושאל האם ידוע לו מה היקף פריסת התשתיות של בזק ו־HOT ונענה כי בידי המשרד אין נתונים. בתגובה לשאלה אם ידוע למשרד לכמה משקי בית יש גישה לסיבים אופטיים, נכתב כי "ל־87 אלף משקי בית יש גישה. לא נבדקה החפיפה בין החברות, כך שיש מצב שהכמות בפועל קטנה יותר".

 

מימון שמילה, מנכ"ל משרד התקשורת מימון שמילה, מנכ"ל משרד התקשורת צילום: אוראל כהן

 

במילים אחרות, משרד התקשורת לא יודע איפה, כמה ואיך חברות התקשורת פורסות תשתית אופטית במדינה. אין לו מאגר מידע, וכתוצאה מכך הוא שבוי בידי החברות שעליהן הוא אמור לפקח.

 

הדבר משליך על קצב פריסת הסיבים באופן ישיר, וכן הופך את המשרד לטרף קל למניפולציות ופוגע בצרכן. אם למשרד אין מושג מהם הנתונים, הרי שכל אחת מהחברות יכולה להציג בפניו את הנתון שנוח לה. בזק יכולה לומר כי קצב פריסת הסיבים נמוך יותר, וכך להוכיח שהיא מעולם לא הערימה קשיים על התחרות. ואילו סלקום ופרטנר יכולות לטעון לקצב גבוה יותר כדי להציג את בזק כמי שהיוותה מכשול בפני הפריסה או לחלופין כדי לקבל ממשרד התקשורת תמריצים והקלות, שמטרתם, לעודד את התחרות בבזק שחולשת על 60% מהתשתיות.

 

התוצאה היא שלמשרד התקשורת אין יכולת לגבש אסטרטגיה לשוק הסיבים האופטיים. אין לו יכולת לקבוע אם יש לתת הקלות נוספות לפרטנר וסלקום, אם יש להקשיח עמדות מול בזק או אם יש לחפש אמצעים חדשים להגברת התחרות. הנפגע העיקרי הוא הצרכן.

 

למשרד התקשורת יש כלים לפקח על קצב הנחת הסיבים, אך הוא אינו מפעיל אותם. כך, למשל, המשרד מנהל מאגר של רשתות הסלולר הקיימות. הוא יודע היכן ממוקמות האנטנות ומה מערך החיבורים ביניהן. הדבר מאפשר לו לקבוע מדיניות ארוכת טווח שמשרתת את האינטרס הציבורי. לכן, אין סיבה שהמשרד לא יידע לנהל באותו האופן את שוק הסיבים.

 

בזק: פרטנר וסלקום פרסו 36 ק"מ בלבד

 

ענקית התקשורת הישראלית בזק יוצאת נגד מנכ"ל משרד התקשורת מימון שמילה וטוענת כי בזק וסלקום הניחו בחודשיים האחרונים של 2017 סיבים אופטיים בהיקף מצרפי של 36 ק"מ בלבד. בדיון שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת לפני שלושה שבועות, אמר שמילה כי סלקום ופרטנר הניחו בתקופה זו 80 ק"מ של סיבים אופטיים - פי שניים מכמות הסיבים האופטיים שהניחו בספטמבר 2016-אוקטובר 2017.

 

בבזק טוענים גם כי פרטנר עשתה שימוש ברשת שלה בלי לדווח ובלי לשלם, מה שלטענתה מצביע על ניפוח של המספרים.

 

ממשרד התקשורת נמסר בתגובה כי "המשרד מעדכן את הנתונים בימים אלו, אולם מעיון ראשוני ניתן לומר כי הנתונים שהצגנו די מדוייקים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x