$
סטארט-אפים והון סיכון

"זה תענוג גדול לסגור עסקה עם גוגל"

ירון קרני, האיש שמכר את לאבפיקסיז לגוגל, הופך את שדרות רוטשילד לחממה של סטארט־אפים קטנים וחכמים - בלי עזרה מקרנות ההון סיכון ובלי יחסי ציבור: "סטארט־אפים גדולים אני משאיר לקרנות"

אסף גלעד 14:3603.05.10

יומיים אחרי שמכר את לאבפיקסיז לגוגל, וכאילו שום דבר לא השתנה אצל ירון קרני: את הראיון הוא פותח במקום הקבוע שלו, עמדת הסנדביצ'ים בשדרות רוטשילד, ומזמין את המנה הרגילה שלו. "אני לא טיפוס של מסעדות פאר", הוא אומר בראיון ראשון ל"כלכליסט". אחר כך אנחנו הולכים לאורך השדרה, קרני מצביע על כמה בנייני באוהאוס מזדמנים: בכמה מהם יושבות חברות שבהן הוא משקיע. בכל כמה מטרים עוצר את קרני מכר וטופח לו על השכם.

 

קרני נהנה מכל רגע: זה היה השבוע שלו, וזו היתה גם השנה שלו. "בשנה האחרונה התחתנתי ועשיתי את האקזיט הראשון שלי", הוא אומר, ומתכוון למכירת הסטארט־אפ הזעיר לאבפיקסיז (LabPixies) לגוגל ישראל בשבוע שעבר בעסקה שמוערכת ב־15–25 מיליון דולר.

 

בשנתיים האחרונות הפכו שדרות רוטשילד לביתו השני של קרני ולהרצליה פיתוח בזעיר־אנפין. מרבית החברות הן סטארט־אפים קטנים שמעסיקים לא יותר מעשרה אנשים ואינם מוכרים לציבור. גם שמה של לאבפיקסיז לא היה מוכר - עד המכירה לגוגל. "זה האקזיט הראשון מהרחוב שלנו, אתה יודע?", שואל קרני.

 

איך זה לסגור עסקה עם גוגל?

"תענוג גדול. הם לא ניסו להוציא מאיתנו יותר, וכולם שם היו מאוד ישרים ומאוד מקצועיים. התהליך היה מובנה ומסודר, החל מאנשי המוצר, דרך אנשי הרכישות ועד אנשי משאבי האנוש שקלטו את עובדי החברה. ללא ספק, הכוח של גוגל והמוצרים שלה נשענים על תרבות ארגונית חזקה".

  

קרני. "אין ספק, הכוח של גוגל והמוצרים שלה נשענים על תרבות ארגונית חזקה" קרני. "אין ספק, הכוח של גוגל והמוצרים שלה נשענים על תרבות ארגונית חזקה" צילום: עמית שעל

 

"התאהבתי במוצר, בחזון ובצוות"

 

האקזיט של לאבפיקסיז לא הפך את קרני למולטי־מיליונר: הוא מחזיק רק 2% מהחברה, מה שמעניק לו סכום שמוערך ב־300–500 אלף דולר. לפי רשם החברות, כל קבוצת האנג'לים (משקיעים פרטיים) של קרני, הכוללת 17 חברים, מחזיקה לא יותר מ־20% מהחברה. בעלי המניות הגדולים בה הם המיליונרים האמריקאים דייוויד שומן (4.3%), מארק גרשון (4%) ופבריס גרינדה (3.7%). המרוויחים העיקריים ממכירת לאבפיקסיז הם ארבעת המייסדים: רן בן־יאיר, עודד פונטש, אודי גרף וניר צמח - כל אחד מהם מחזיק 20% מהחברה, וכל אחד גרף, לפיכך, סכום המוערך ב־3–5 מיליון דולר.

 

עבור קרני מכירת לאבפיקסיז מסמנת קודם כל חוויה מתקנת. לפני כשנה הוא נאלץ להקפיא את פעילותה של חברת הסטארט־אפ Zshow, שפיתחה אלבום תמונות מקוון, אבל לא הצליחה לייצר הכנסות. הוא רואה בלאבפיקסיז את ציון הדרך המשמעותי שלו. "זו פעם ראשונה שהמותג המוביל בעולם, גוגל, בוחר לרכוש חברה ישראלית", הוא אומר.

 

ללאבפיקסיז, ולא במקרה: אחד המייסדים, עודד פונטש, היה חברו לספסל הלימודים בתוכנית Zell ליזמות במרכז הבינתחומי. "התאהבתי במוצר, בוויוראליות שלו, ובצוות - הם עבדו אז רק ארבעת המייסדים", מספר קרני.

 

מוקדם ב־2008 נסע קרני עם מייסדי לאבפיקסיז והציג אותם בפני קבוצת האנג'לים שגיבש סביבו. "בלי להיות בומבסטי, אהבתי מאוד את החזון שלהם לפתח בישראל מוצר שיהיה בשימוש מיליוני אנשים, כל יום, בכל העולם, וכל זה ברמה הכי גבוהה של השפה התקשורתית".

 

בארוחת ערב גורלית אחת בחורף 2008 בניו יורק החליטה קבוצת המיליונרים האמריקאית לסמוך על קרני, ולהשקיע בחברה כמיליון דולר. פבריס גרינדה, אחד האנג'לים המובילים בקבוצה של קרני, סיפר בבלוג שלו: "כשנכנסנו להשקעה היה ללאבפיקסיז טראפיק יפה של כמעט מיליארד דפים בחודש במדינות הנכונות, והמשתמשים אהבו אותם. הם אמנם ייצרו מעט מאוד הכנסות, אבל בנו את הווידג'טים הפופולריים ביותר עבור iGoogle. אחר כך הם עשו את המעבר הנכון ליישומים חברתיים יותר לאייפון ולאנדרואיד, ובנו כמה מאפליקציות האנדרואיד הפופולריות ביותר".

 

"לא מערבים קרנות"

 

גוגל גילתה עניין ראשון בלאבפיקסיז אחרי שקרני אירח בישראל את רוברט סוורלינג, מנהל פיתוח עסקי בגוגל אנגליה, שפרש להקמת סטארט־אפ משלו. סוורלינג סיפר על החברה הישראלית למנהל iGoogle וסגן נשיא בגוגל, ניל נוהן, ולדון לוב, מנהל בכיר בצוות iGoogle - ובשנה שעברה שיגרו השניים אימייל ללאבפיקסיז, שמציע לחברה "לעשות משהו מעניין שישתלב ביחד". השיחות הראשוניות הפכו במהרה להצעת רכישה. את המשא ומתן, שארך כמה חודשים, ניהל מצד לאבפיקסיז המנכ"ל, רן בן־יאיר. בשבוע שעבר החוזה נחתם סופית בקליפורניה. כשאני שואל אם היו הצעות נוספות, קרני מחייך ומסרב להשיב.

 

אתה מדבר הרבה על ציונות, אבל בפועל לקחתם חברה רווחית וצומחת ומכרתם אותה בתוך שנתיים בלבד ובהיקף נמוך. אפילו גרינדה, השותף שלך, כתב בבלוג שלו שהוא מצטער שמכרתם בשלב כה מוקדם. לא היה כדאי להמתין עוד קצת?

"ההחזר היה פנטסטי, וביצועי החברה היו מצוינים. גם המשקיעים מבסוטים. זו לא עסקה טובה? אם מכרנו ברווח נאה תוך תקופה קצרה, זו עסקה מצוינת. אני לא רואה פסול בלמכור חברה בזמן קצר, כשזה בא בשיתוף פעולה עם היזמים. את הטריטוריה של חברות סטארט־אפ גדולות נשאיר לניסיונותיהן של הקרנות".

 

יכול להיות שאנג'לים לא מסוגלים לבנות חברה גדולה?

"ממש לא. זו היתה החלטה משותפת של כל המשקיעים והיזמים; אני לא מאמין בלכפות משהו על מישהו. היחס שלנו ליזמים הביא לנו גם השקעות אחרות: בזכות ההיכרות שלהם עם רשת של בוגרי יחידת 8200 השקענו גם בחברות וולטיב וקונטקסט־אין. אנחנו רוצים להיות בית ליזמים שמעוניינים לעבוד ללא סיוע של קרנות הון סיכון, ולעזור להם לבנות חברה".

 

המכירה של לאבפיקסיז היא אקזיט נוסף שנעשה ללא מעורבות של קרנות הון סיכון. היו ניסיונות להצטרף להשקעה מצד הקרנות הישראליות?

"קיבלתי הרבה פניות, כולל אחת ממש לפני חודש, אבל הגענו להחלטה שאנחנו לא זקוקים להון מגורמים נוספים; אם היה באמת צורך, היינו מגייסים מתוך הקבוצה.

"גם בהשקעות האחרות אנחנו לא מערבים קרנות בינתיים, אבל אם קרן תרצה להשקיע באחת החברות האחרות שלנו, היא תצטרך לרכוש חלק מהמניות שלנו ומניות היזמים בהערכת השווי החדשה. אנחנו כבר עובדים עם כמה קרנות אמריקאיות על כך, מהלך שבהתחלה התנגדנו לו".

 

קבוצת האנג'לים שהשקיעו בחברה מורכבת מדן סינור, מחבר הספר Start-up Nation (ראו מסגרת); מארק ג'ייקובסטיין, מנכ"ל iSkoot הישראלית; פבריס גרינדה, יזם צרפתי-אמריקאי ממייסדי מרכז eBay באירופה, שהקים את חברת תוכני הסלולר Zingy שנמכרה ב-80 מיליון דולר; מרק גרסון, ממייסדיה חברת הייעוץ הפיננסית ב "גרסון-לרמן גרופ"; ג'ו זיגלמן, שמכר את חברת הייעוץ OfficeTiger ב-250 מיליון דולר לחברת המדיה RR Donnelley; ודיוויד שומן, שותף מנהל בקרן ההשקעות Northwoods. אל הקבוצה הצטרף גם אחיו של ירון, גלעד קרני, שמאחוריו אקזיט של כמה מיליוני דולרים ממכירת פורטל הפרסום האמריקאי GC marketing services.

 

"חוק המו"פ מרתיע את המשקיעים מחו"ל"

 

עד לאחרונה שקל קרני להקים חממה בחסות המדען הראשי, ולרכז את כל השקעות הקבוצה תחתיה. בחודשים האחרונים הוא חזר בו. "מרבית היזמים שאנו עובדים איתם מגיעים מתל אביב, וקשה לקבל תמיכה שלא מחוצה לעיר - ואין לי שום בעיה עם זה. הסיבה השנייה שוויתרנו היא חוק המו"פ, שהבעיה העיקרית בו היא קנס פיננסי שמוטל על חברה בינלאומית שמעוניינת לרכוש את הנכסים ולהוציאם מישראל. זה עשוי להדאיג חברות לגבי רכישה כאן. היו אצלנו משקיעים שחששו ממכשולים עתידיים כאלה".

 

עד עכשיו עסקת בחשיפת סטארט־אפים ישראליים לאנג'לים מחו"ל. אתה מעוניין לנהל קרן משל עצמך?

"אני מאוד נהנה ממה שאני עושה. אני קם בכל בוקר עם חיוך. אני נחשף למאות יזמים ישראלים וחושף אותם למשקיעים בחו"ל, והאפשרות לחבר בין יזמים לכסף ולפיתוח עסקי היא דבר שגורם לי הרבה סיפוק. לנהל קרן משל עצמי? אני לא מאמין בקרנות. אנחנו מחפשים חברות מבטיחות בצורה לא־יומרנית, אנחנו לא מחפשים להקים את נוקיה הבאה".

   

 

ירון קרני (30) - תעודת זהות

  • פעילות: יזם ומשקיע בחברות אינטרנט, משמש גם כמנהל פיתוח עסקי בקונטקסט-אין
  • מצב משפחתי: נשוי לגבריאלה
  • מגורים: תל אביב
  • השכלה: תואר ראשון במינהל עסקים, תוכנית המצטיינים על שם Zell במרכז הבינתוחומי בהרצליה; תואר שני במשפטים, אוני' בר אילן
  • עוד משהו: חבר בהנהלת ארגון "הצלה", המספק עזרה ראשונה בהתנדבות. חלק מקבוצת האנג'לים שריכז תרמה לארגון את רווחיהם מהעסקה עם גוגל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x