$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: כוסית ליום ההולדת

ליקב רמת הגולן מלאו 25 שנים, והקברנה סוביניון שהושק במסגרת החגיגות מוכיח שוב למה הוא נחשב למבשר מהפכת היין בישראל

שלמה פפירבלט 12:0317.08.08

 מה היינו שותים ואיך בכלל היתה נראית סצינת היין בארץ אלמלא ביקר כאן בתחילת שנות השבעים פרופ' קורנליוס אוו? האיש, יינן וחוקר בעל שם עולמי מקליפורניה, בחן בעין מקצועית את עצי התפוח במטעי רמת הגולן, חפן באצבעותיו את הקרקע, שמע את נתוני המשקעים והטמפרטורות, וקבע נחרצות באוזני הקיבוצניקים שליוו אותו: כאן אפשר לגדל ענבי יין איכותיים. הוא צדק, כמובן. כרמים ניסיוניים קטנים ניטעו, והתוצאות היו מצוינות. התהליך אמנם היה אטי, והיין הראשון בא לעולם רק בשנת 1983, אך בימים אלה מלאו ליקב שבישר את מהפכת היין הישראלית 25 שנים. חגיגה מרגשת בעבור כל מי שאוהב יינות ישראליים.

 

מעטים זוכרים את היקב הצנוע (שמו היה חצור, והוחלף מהר מאוד), שהוקם בבית אריזה של קיבוץ מרום גולן, ואשר הפך עם הזמן להוכחה חיה ובועטת שאפשר לייצר בארץ יינות איכותיים ברמה בינלאומית. הצלחתו גררה אחריה את הענף כולו - והשאר היסטוריה. כיום יקבי רמת הגולן, מביתם המרשים באזור התעשייה של קצרין, מחזיקים בכ־20% מהשוק בארץ (40% מייצוא היין הישראלי), עם פעילות בהיקף של כ־150 מיליון שקלים וייצור של יותר מ־6 מיליון בקבוקים בשנה. היקב, על הכרמים הנרחבים השייכים לו, הוא חברה בע"מ בבעלות משותפת של ארבעה קיבוצים: אלרום, אורטל, עין זיוון וגשור, וארבעה מושבים: רמת מגשימים, יונתן, אלוני הבשן ורמות נפתלי.

 

שורת חגיגות יציינו את יום ההולדת, ואחת מהן נערכה למבקרי היין במסעדת קלואליס הרמת גנית של השף ויקטור גלוגר, שניחן בכישרון מיוחד להתאים יינות ליצירותיו הקולינריות. במרכז החגיגה הזאת עמדה השקת הבקבוק החדש של ירדן, קברנה סוביניון, כרם אל רום, בציר 2004. מדובר ביין שאין מתאים ממנו לככב באירוע, מכיוון שענביו המשובחים ביותר מגיעים מארבע חלקות כרמים קטנות, בגובה 1,100 מטר מעל פני הים, אשר ניטעו בשנים 1983–1985 - שנות הקמתו וינקותו של היקב.

קברנה סוביניון כרם אל רום 2004 קברנה סוביניון כרם אל רום 2004

 

יין שעוד יתפתח

בציר 2004 היה מצוין, ומענביו רקחו ויקטור שונפלד, היינן הראשי, וצוות הייננים שלו, משקה נהדר. 18 חודשים התיישן היין בחביות קטנות של עץ אלון צרפתי, שליש מהן ישנות והשאר חדשות. במזיגה לכוס צבעו כהה ואלגנטי, ובטעימה הראשונה הוא התגלה כארומטי, עשיר, אלכוהולי (15%), עם שילוב יוצא מן הכלל של ריחות גרגרי יער שחורים ובשלים, פטל וקסיס, תבלינים מפתים, שזיפים, ניחוח של אדמה טרייה ועישון מעץ החבית. על החך הוא מלא, מרוכז, רב רבדים ובעל סיומת ארוכה וטובה.

 

היין הזה צפוי להתפתח באופן מרשים ב־8 עד 10 שנים, לטובת מי שיצליח להמתין. הוא מסוגל לתת קונטרה למאכלי בשר עשירים ברטבים או לצלי עסיסי. השף גלוגר בישל לכבודו אוסובוקו טלה וסחט פעיות הנאה מן הנוכחים.

היין יצא במהדורה מוגבלת וממוספרת של 15 אלף בקבוקים, ומחירו המומלץ לצרכן הוא כרגע 175 שקל. כדאי למהר, כי את מהדורת 2003 של "ירדן, קברנה סוביניון, כרם אל רום", אשר נטעמה במקביל, כבר די קשה להשיג. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x