$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: בועות

אמנם אסור לקרוא להם שמפניה, אך לשלושה יקבים מקומיים אין מה להתבייש ביינות המבעבעים שהשיקו לאחרונה

שלמה פפירבלט 10:0713.07.08

שמפניה יש רק מחבל שמפניה, המחוז הצרפתי שעושה בלעדית את היין החגיגי הזה. אבל יקבים רבים בעולם, ובצדק, מנסים לעשות יינות בשיטת שמפנואז, כלומר, בדרך שגיבש ושכלל בסביבות שנת 1688 דום פריניון — מי שנחשב לאבי השמפניה המודרנית, איש המנזר הבנדיקטיני של סן־פייר ד'הוטווילר. בבסיס הגישה הזאת יש תסיסה שנייה של היין, באמצעות תוספות מעוררות כמו סוכר ושמרים, המתרחשת בתוך הבקבוק.

 

גמלא ברוט NV, יקב רמת הגולן

בימים אלה ירדו אנשי היקב לחוף גורדון בתל אביב, על מנת להשיק במסעדת לה לה לנד את

גמלא ברוט גמלא ברוט צילום: גלעד וגיא צלמים

היין המבעבע העשוי חצי וחצי מענבי פינו נואר ושרדונה (שהם גם שניים מהזנים שמהם עושים את השמפניה האמיתית), אשר מקורם בכרמים בגליל וברמת הגולן, בעיקר מבציר 2006. תהליך העשייה היה על פי המסורת הצרפתית: סחיטת אשכולות שלמים, תסיסה שנייה בבקבוק והתיישנות של שנה לפחות על משקעי השמרים.

 

לצד מנות ים קטנות כמו מיקרו־שיפודי סלמון, חסילונים וסביצ'ה - אגב, טובים מאוד - הראה המבעבע הישראלי עד כמה הוא שותף מתאים לסוג כזה של אוכל. הוא צונן, בעל גוון מעודן של קש חיוור, מתקצף בכוס, ובועותיו עולות זו אחרי זו ומתפצחות על החך בתחושת פריכות מהנה. לאף הוא מביא ניחוחות עדינים של פרי הדר, אגס לבן, תפוח ירוק ורמזי פרי שחור. זה יין שמתאים מאוד גם לסושי, או כאפריטיף לכל ארוחה. מחיר מומלץ: 70 שקל.

 

Brut בסדרת Private Collection, יקבי כרמל

מבעבע נוסף שפירוש שמו בשפת היין - יבש. הוא עשוי בשיטה אחרת, צרפתית גם היא, ושמה שארמה (Charmat). אוז'ן שארמה היה יינן בעל ידע בהנדסת מכונות, שבשנת 1910 פיתח דרך לעשיית יין מבעבע להמונים - כלומר, בכמויות, מהר וזול יותר - אך תוך שמירת איכויות הפרי. ביקבי כרמל ערבבו יינות מענבי קולומבר (50%), שרדונה (40%) וויונייה (10%), מבציר 2007, מכרמים באזור זכרון יעקב והרי יהודה. רוב היין תסס במכלי נירוסטה גדולים, ומיעוטו בחביות עץ אלון צרפתי. לצורך התסיסה השנייה הועבר היין למכל לחץ סגור ומיוחד, שלכד ושמר את הגז שנוצר בעת התסיסה. התהליך הזה נמשך כחודשיים, ובסופו מבוקבק היין.

 

התוצאה מוצלחת מאוד. הברוט של כרמל הוא מבעבע רענן, עם ניחוחות תפוחים וליים ירוק, עם רמזי עישון עדינים ביותר, ומגע נעים ולא מורכב מדי על הלשון. מחיר מומלץ: 59 שקל.

 

 

תבור פנינים, יקב תבור

שחקן נוסף בענף המבעבע, אם כי בפינה אחרת של המגרש. היקב השיק בימים אלה יין אדום בעל מתיקות גבוהה יחסית (חצי מתוק, בהגדרתו המקצועית), מבעבע קלות. היין עשוי על טהרת ענבי זן המרלו, שגדלו בכרמי היקב למרגלות הר תבור.

 

הכנתו מתבססת על תסיסה קרה ושמירה במשך כל התהליך על טמפרטורות נמוכות מאוד במכלים, מה שמביא ליצירת בועות קלילות ועדינות ביין. זהו לא יין מבעבע במלוא מובן המילה, אך הוא נעים ביותר ומזכיר את יינות הקיץ התוססים של איטליה. הוא כהה עמוק בכוס, שופע ארומות נעימות של שזיף בשל וגרגרי יער, ונגיעתו בחך מלבבת.

 

יין כיפי בהחלט, שראוי לשתותו צונן, למשל כליווי לאבטיח וגבינה בולגרית בסוף יום לוהט. מחיר מומלץ: 45 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x