סגור
מוסף כלכליסט
10.4.2025

האקס פקטור של צ׳ק פוינט: האם נדב צפריר יעיר את הענקית המנומנמת

הקריירה של נדב צפריר כוללת פיקוד על 8200, אך הוא מעולם לא עשה קורס קצינים. כשקיבל את ניהול צ'ק פוינט הורמו גבות, כי אין לו ידע טכנולוגי ומעולם לא סגר עסקת מכירה. אך בתעשיית הסייבר הישראלית בונים על המשהו המיוחד שיש לו, שיוביל להצלחה שהוא הגדיר: "אם לא הייתי חושב שצ'ק פוינט יכולה לסגור את הפער מול פאלו אלטו, לא הייתי לוקח את התפקיד"
נדב צפרירנדב צפריר(צילום: נדב נויהאוז)
נדב צפריר תמיד היה המינוי הלא צפוי לתפקיד. המנכ"ל הטרי של צ'ק פוינט, שנכנס לתפקידו לפני כחצי שנה, לא היה האופציה הראשונה שעלתה בראש כאשר גיל שויד — המנכ"ל הנצחי של חברת הסייבר — הודיע על פרישתו.
5 צפייה בגלריה
אינפו תעודת זהות נדב צפריר
אינפו תעודת זהות נדב צפריר
אינפו תעודת זהות נדב צפריר
אבל צפריר רגיל לכך. בגיל 30 בלבד הוא הוצנח לתפקיד סגן מפקד 81, היחידה הטכנולוגית היוקרתית של חיל המודיעין, היישר מתפקיד קצין שטח בסיירת מטכ"ל. בדרך הוא עקף רבים וטובים שראו את עצמם מועמדים לתפקיד. חמש שנים לאחר מכן הוא עשה זאת שוב, כאשר הוקפץ מ־81 לתפקיד סגן מפקד 8200, ובתוך ארבע שנים מונה למפקד היחידה.
בדרך שכחו לו אפילו פרט "קטן" ברזומה — צפריר מעולם לא עשה קורס קצינים. האגדה האורבנית, שבמקרה זה כנראה נכונה, מספרת שבוגי יעלון, שהיה אז מפקד סיירת מטכ"ל, זימן יום אחד את צפריר בעת שירותו בסיירת לישיבה בהשתתפות דרגים בכירים, וכאשר דרש שיתלבש תקני כולל דרגות לרגל הישיבה החשובה, גילה לתדהמתו ולגמרי במקרה שצפריר הוא מה שנקרא "חפ"ש" ולא קצין. בהחלטה מהירה הוענקו לו דרגות קצונה. כעבור שני עשורים הוא השתחרר מצה"ל בדרגת תת אלוף — והשאר היסטוריה.
המשקיעים בצ'ק פוינט הופתעו בתחילה, אבל התעשתו מהר מאוד ודווקא אימצו את המינוי בהתלהבות. לפני מפולת המכסים של טראמפ מניית ענקית הסייבר הישראלית נהנתה מעליות נאות, שהתבססו בעיקר על המוניטין של צפריר ועל האמונה שהוא בדיוק מה שחברה שמרנית בת 30, שנוהלה מיומה הראשון ועד עתה בידי אותו מנכ"ל שהוא גם אחד המייסדים, צריכה. מההודעה על המינוי ביולי ועד כניסת צפריר ללשכת המנכ״ל בדצמבר עלתה המניה ב־12%, ומשם המשיכה לעלות עד שכיום עלתה בסה״כ 22% מאז נודע דבר מינויו, ושווי השוק של החברה עומד על 22.5 מיליארד דולר, מעט נמוך מהשיא של 25 מיליארד דולר שרשמה בחודש שעבר, טרם אפקט טראמפ שטלטל את השווקים.
5 צפייה בגלריה
מימין: מנכ"ל צ'ק פוינט העתידי נדב צפריר והמנכ"ל המייסד גיל שויד
מימין: מנכ"ל צ'ק פוינט העתידי נדב צפריר והמנכ"ל המייסד גיל שויד
מימין: נדב צפריר וגיל שויד, המייסד ויו"ר צ'ק פוינט. שויד לא הבחין בזמן במעבר הארגונים לענן
(צילום: צ'ק פוינט)
אז מיהו האיש שלקח את מושכות הניהול של אחת החברות הישראליות הגדולות ביותר ואוחזת בנתונים המתאימים ביותר להפוך, בניהול נכון, לחברה של 100 מיליארד דולר.
סביר להניח שאם מישהו היה כותב פרומפט "צור לי תמונה של איש סייבר ישראלי קלאסי", קרוב לוודאי שכל האפליקציות היו מספקות דמות של מישהו שנראה כמו צפריר. זו גם הסיבה להתלהבות המשקיעים. קצת כמו עם קורס הקצינים שהוא לא עשה מעולם, שוכחים בדרך כי האיש שמונה להוביל חברה שמוכרת בקצב שנתי של יותר מ־2.5 מיליארד דולר מעולם לא סגר ולו עסקת מכירה אחת. אפשר היה "לסלוח" לצפריר על כך לו היה גאון טכנולוגי ששמו הולך לפניו, אבל הוא גם נעדר השכלה טכנולוגית ואינו מתכנת.
ובכל זאת, קשה למצוא באקו סיסטם המקומי מישהו שחושב שהמינוי יוצא הדופן שלו למנכ"ל צ'ק פוינט הוא טעות. משיחות עם דמויות בכירות רבות בתעשיית ההייטק המקומית ועם מי ששירתו עם צפריר בצה"ל עולה תמונה ברורה — על חוסרים בידע או ניסיון רלבנטי הוא מפצה בכריזמה וביחסי אנוש יוצאי דופן. "יש לו את האקס פקטור" הוא הביטוי שחוזר לגביו בתדירות הגבוהה ביותר.

יתרות מזומנים של 3 מיליארד דולר בקופה

"צפריר מביא קומבינציה נדירה של איש סופר־חכם וגם סופר־נחמד, המון אנשים אוהבים אותו, למרות שהוא ישיר ואומר את הדברים כמו שהם — גם כשהם לא נעימים", אומר מנכ"ל אחת מחברות ההייטק הישראליות שמכיר אותו מקרוב. בתעשייה גם מעריכים את צפריר על עצם ההחלטה לקבל על עצמו את התפקיד: "המינוי שלו הפתיע את כולם, והדיבור הוא שזה יהיה טר"ש או צל״ש", אומר בכיר בחברת סייבר, "צ׳ק פוינט היא חברה מורכבת, חברה עם בעיית חדשנות, אין לה היום את האנשים הטובים ביותר בשוק, אבל מצד שני יש הרבה מזומן בקופה", הוא מוסיף ומתכוון ליתרות מזומנים של 3 מיליארד דולר בקופת החברה.
"אני וכל התעשייה מעריכים את את נדב על כך שלקח את התפקיד, כי אחרי הכל צ'ק פוינט לא בדיוק במצב טוב. יש שם יו"ר פעיל ודומיננטי מאוד (הכוונה לשויד שעבר לכהן בתפקיד זה — ס"ש). צריך לעשות שם מהפך, ואלה יהיו כמה שנים של עבודה קשה מאוד. הוא בכלל כבר לא היה צריך את זה — לא בהיבט הכלכלי, כמי יש לו גם פנסיה צבאית וגם עשה אקזיטים בקרן TEAM8 שהקים וניהל, וגם לא בהיבט של הרזומה, שגם הוא כבר מלא", אומר שותף בקרן הון סיכון, "מאוד לא מובן מאליו שהוא הלך על זה, והסיפור המרכזי יהיה מפגש האגואים בינו לבין שויד".
צירוף המלים "מפגש האגואים" חוזר על עצמו בכל שיחה על הצטרפות צפריר לצ'ק פוינט. שויד, שהקים ב־1993 את החברה שבמידה רבה ייסדה את שוק הסייבר, יחד עם שלמה קרמר ומריוס נכט, ניהל אותה שלושה עשורים — ובצורה שמרנית מאוד. מצד אחד, היא החברה הרווחית ביותר בין חברות הסייבר, אך מנגד היא צומחת לאט, וזה מתבטא בשווי השוק ובמכפילים הנמוכים לעומת המתחרות. השווי של פאלו אלטו, שהוקמה הרבה אחריה, כבר חצה את רף ה־100 מיליארד דולר, וגם עסקת המכירה של WIZ לגוגל ב־32 מיליארד דולר הופכת את הסטארט־אפ בן החמש לחברה בשווי גבוה יותר.
צ'ק פוינט הביאה לאוויר העולם את הפיירוול — מוצר שמאפשר התחברות מאובטחת מרחוק לרשת הארגונית — שהיה פורץ דרך בסוף שנות התשעים ובעשור הראשון של 2000, אך עם השנים החל להתיישן. בעשור האחרון צ'ק פוינט כמעט לא צמחה, ורק בשנים האחרונות החלה להתאושש עם קצב צמיחה חד־ספרתי, לאחר ביקורת מהמשקיעים וקיפאון מתמשך במניה, דווקא בזמן שכל שוק הסייבר העולמי התפוצץ ונהנה מעליות חדות ברמות השווי וגם בביקושים לפתרונות חדשניים.
הפספוס הגדול של צ'ק פוינט נוגע ישירות להצלחה של WIZ, שכן שויד לא הבחין בזמן במעבר הארגונים לענן ובצורך להתאים את פתרונות האבטחה למציאות החדשה. פאלו אלטו סגרה את הפער באמצעות סדרת רכישות גדולות, שויד, שתמיד העדיף לא להתפרע, ניסה להסתפק ברכישות קטנות מאוד, שבדיעבד לא סיפקו את הסחורה. באופן אירוני, שבועות ספורים לפני ההכרזה על עסקת גוגל־WIZ, וכמהלך המשמעותי הראשון של צפריר, חתמה צ'ק פוינט על הסכם שיתוף פעולה עם WIZ. בהסכם זה הודתה החברה הוותיקה, הלכה למעשה, כי לא הצליחה לפתח את קטגוריית מוצרי האבטחה לענן, וכי היא עוברת להציע ללקוחותיה את מוצרי WIZ כמעין באנדל. כעת לא ברור מה יעלה בגורל שיתוף הפעולה לכשתושלם הרכישה, וייתכן שצפריר יצטרך לחשוב על פתרון יצירתי לבעיה המרכזית של צ'ק פוינט כיום.
צפריר בא מעולמות הפוכים לאלה של שויד, שידו היתה תמיד על השאלטר — או צה"ל עתיר המשאבים מתקציב הביטחון או קרן הון סיכון שמעודדת חברות לצמוח ולא להסתכל על שורת הרווח. שויד הוא בראש ובראשונה טכנולוג, ואילו צפריר הוא איש עסקים. "לשניהם יש אגו גדול מאוד, אבל אצל גנרלים יש יכולות שמזכירות יותר פוליטיקאים, יותר גמישות", מרגיע בכיר בתעשיית הסייבר המקומית, שמכיר מקרוב הן את צפריר והן את שויד, "נדב רוצה מאוד להצליח, ולכן שם לעצמו מטרה לא להיכנס להתנגשות עם גיל. מי שיכול לקלקל את זה הוא דווקא גיל, אם ירגיש שהורסים לו את הבייבי שבנה, ושהוא עדיין מחזיק ב־25% מהמניות שלו, באופן מאוד חריג בוול סטריט".

לא מתבייש לשאול על פרטים טכנולוגיים

שויד הוא אכן בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט, עם החזקה ששווה כיום מיליארדי דולרים, שאת צמיחתה בשנה האחרונה הוא חייב בעיקר לצפריר. צפריר מבין את גבולות הגזרה בשלב זה, ומי שביקר בצ'ק פוינט יודע לספר כי לשכתו היא בעצם חדר ישיבות רחב ידיים שבו הוא מקיים ישיבות בלתי פוסקות עם עובדים ועובדות ממחלקות החברה. בחדר, כך מספרים, אין לו כלל שולחן עבודה, אלא רק שולחן ישיבות ארוך בצד אחד וספה ממול.
לא רחוק מחדר הישיבות הזה נמצא משרדו של שויד, שמקפיד להגיע פעמיים־שלוש בשבוע. אומנם צפריר כבר ערך כמה שינויים פרסונליים בצמרת החברה — ונראה שהוא מתכנן שינויים נוספים בעיקר בפונקציות של שיווק ומכירות — אך מספרים שהוא נראה לעתים קרובות עם שויד בשיחות במסדרונות החברה או במשרדו של היו"ר. מי שפגשו אותו לאורך כל התחנות בקריירה מעידים שצפריר אף פעם לא מתבייש לשאול כאשר הוא לא מבין משהו בפרטים הטכנולוגיים, גם אם כל שאר היושבים סביב השולחן מהנהנים לכאורה בהבנה. לפעמים הוא גם יושב עם הטכנולוג עצמו, כדי להבין במה בדיוק מדובר.
בתוך צ'ק פוינט מזהים את שתי נקודות החולשה העיקריות של צפריר, אבל מעידים כי הוא מאוד קשוב ומוכן ללמוד. "צפריר נהנה מאוד לאורך כל הדרך מההילה כמפקד 8200, יחידת המודיעין האגדית של צה"ל, אבל חסר לו העומק הטכנולוגי — ושם הוא זקוק לליווי של שויד", אומרים בסביבת החברה, "בנוסף, גם עסקית יש לו פחות ניסיון במכירות אפילו ממנכ"ל של סטארט־אפ. הוא לא יודע מה זה הלחץ של סוף רבעון וסגירת עסקאות". אבל לא רק בצ'ק פוינט, אלא בתעשיית הסייבר הישראלית כולה בונים על ה"אקס פקטור" של צפריר כגורם שיוביל, בסופו של דבר, להצלחתו בתפקיד. מה תיחשב להצלחה? כפי שצפריר עצמו אמר במסיבת העיתונאים הראשונה שלו בחברה: "אם לא הייתי חושב שצ'ק פוינט יכולה לסגור את הפער מול פאלו אלטו, לא הייתי לוקח את התפקיד", הצהיר והציב משימה בלתי אפשרית — לסגור פער של 100 מיליארד דולר בשווי ו־10 מיליארד דולר בהכנסות.

TEAM8: הסטארט־אפ שיקים סטארט־אפים

דבר בילדותו של צפריר לא ניבא את הקריירה המזהירה שלו בסייבר. הוא צאצא למשפחות המייסדות של הקיבוצים מעלה החמישה וקרית ענבים באזור ירושלים. צפריר, ילד אמצעי בין אחות גדולה ואח קטן, כיום ד"ר לביולוגיה ומחנך, נולד בקרית ענבים. את רוב ילדותו העביר בדרום אמריקה בעקבות שליחות של אביו הרפתן, שנשלח להביא את בשורת החדשנות הישראלית למדינות כמו אקוודור והרפובליקה הדומינקנית, לשם עברה המשפחה.
ב־1988 חזר צפריר לישראל כדי להתגייס לצה"ל, אך ללא חלומות על קריירה צבאית — לא כחייל קרבי וגם לא ב־8200, משום שבניגוד לשויד, למשל, שתיכנת מאז שהוא זוכר את עצמו, צפריר דווקא לא היה גיק מחשבים. תחילה התגייס לצנחנים, ולאחר מכן התנדב לסיירת מטכ"ל. שם הוא שירת כלוחם וכמפקד, וגם פגש את אשתו לעתיד, מיה אייזן־צפריר, שהיתה קצינה וכיום עומדת בראש לאומיטק, זרוע הטכנולוגיה של בנק לאומי, שאחראית על הקשר עם הסטארט־אפים וחברות הטכנולוגיה בישראל. אגדה אורבנית נוספת מספרת — וגם היא כנראה אמת לאמיתה — שאייזן־צפריר היא זו שאחראית להקמת קרן TEAM8, המיזם שבנה את המוניטין של צפריר במעבר לאזרחות.
לאחר פרישתו מצה"ל פנה צפריר לעולם ההייטק, וב־2014 ייסד את קרן ההשקעות Team8 יחד עם ישראל גרימברג ולירן גרינברג. השלושה, שהכירו ב־8200, ידעו שהם רוצים לפתח משהו יחד, אך לא גיבשו רעיון מוגדר. הם יצאו לדרך עם חזון לחדשנות המבוססת על חוכמת ההמונים ועם רעיון שאפתני להקים סטארט־אפ שמקים סטארט־אפים. הם פנו לקרנות השקעה בישראל, אך נתקלו בסירובים.
5 צפייה בגלריה
השותפים המייסדים של קרן TEAM8 מימין: ישראל גרימברג , לירן גרינברג ו נדב צפריר
השותפים המייסדים של קרן TEAM8 מימין: ישראל גרימברג , לירן גרינברג ו נדב צפריר
השותפים המייסדים של TEAM8, מימין: ישראל גרימברג, לירן גרינברג ונדב צפריר
(צילום: אוראל כהן)
המפנה התרחש בבית קפה בהרצליה פיתוח, כאשר אייזן־צפריר שמעה במקרה שיחה בין אנשים, שדיברו על הצורך להשקיע ולקדם את עולם הסייבר הישראלי. היא לקחה את הטלפון של אחד מהם, שהתברר כיובל שחר, היום יו"ר TEAM8 וגם מי שהיה המשקיע הראשון בקרן. מאז ועד היום היא גייסה 1.2 מיליארד דולר. אגב את משרדי TEAM 8, ששוכנים במגדלי תל אביב, צפריר עדיין יכול לראות ממשרדי צ'ק פוינט ברחוב הסוללים בתל אביב. מהצד השני של משרדי צ'ק פוינט אפשר לראות את המגדל שבו מאכלסת פאלו אלטו יותר ויותר קומות, וגם את גוגל שבלעה את WIZ. כך שאפשר למסגר את ההצלחות של צפריר וגם את האתגרים שלו במתחם לא גדול אחד בין רחוב יגאל אלון לדרך השלום בתל אביב.
אבל עוד לפני שחשב על TEAM8, צפריר שירת 25 שנה בצה"ל, וזאת למרות שכל מי שהכיר אותו לאורך הדרך מספר שהוא דווקא רצה תמיד להשתחרר ולצאת לאזרחות. לו רק היה מצליח להגשים זאת, עשוי היה צפריר למצוא את עצמו כבר אז כעובד בחברת ההייטק הצעירה צ'ק פוינט שבדיוק הונפקה בוול סטריט. ניסיונו הראשון לצאת מצה"ל היה בסוף שנות התשעים, עם פריצת האינטרנט לעולם. כחלק מתפקידו כקצין בסיירת מטכ"ל החל צפריר לעבוד יותר ויותר עם 81, יחידת הטכנולוגיה של חיל המודיעין, ונחשף לעולם החדש והמסעיר של הייטק וסייבר, שאז אפילו עוד לא נקרא כך. כאן תתפתח אחת ממערכות היחסים החשובות של צפריר, שהשפיעה עליו רבות גם באופן אישי וגם בקריירה, עם גיא סלע, דמות מיתולוגית בהייטק הישראלי.
סלע, שנפטר מסרטן ב־2019 בגיל 55, היה מפקד 81 ולאחר מכן מנכ"ל חברת סולראדג', שאותה הקים ב־2006 עם קבוצת יוצאי היחידה, ואשר בשלב מסוים — בשיא מגפת הקורונה — היתה החברה הישראלית עם שווי השוק הגבוה ביותר בוול סטריט. סלע וצפריר שמרו על הקשר, וכשצפריר החל להתעניין יותר ויותר בעולם הטכנולוגי, סלע משך אותו ל־81 וכעבור שנתיים בלבד שם, כשהוא בעצמו מונה למפקד היחידה, קידם את צפריר להיות סגנו בגיל 30 בלבד. ב־81 החל, למעשה, צפריר להתנסות בניהול של ארגון גדול עם מאות עובדים, אך לא כזה שצריך למכור את תוצרתו ללקוחות. למעשה להפך, "הלקוחות" מזמינים מה שהם צריכים מהיחידה, והמשימה הבלתי אפשרית היא לפתח בלוחות זמנים קצרים פתרונות לבעיות שעל פניו נראות בלתי פתירות.

דעות חלוקות על כהונתו כמפקד 8200

ב־2005, כשסלע היה בהליכי פרישה מ־81, צפריר שוב חלם על יציאה לאזרחות, אך בפגישת עבודה עם דני הררי, שהיה אז סגן מפקד 8200 והיה מיועד לקבל את הפיקוד על היחידה, קיבל צפריר הצעה שאי אפשר לסרב לה: להתמנות לסגן מפקד 8200 — שוב, בגיל 35 בלבד. אלמלא ההצעה של הררי, רבים הסיכויים שצפריר היה מצטרף לסלע כאחד המייסדים של סולאראדג', אבל ההיסטוריה שוב רצתה אחרת, וצפריר הגיע לתפקיד יו"ר סולאראדג' 15 שנה לאחר הקמתה. ב־2009, לאחר ארבע שנים כסגנו של הררי ב־8200, הגיע צפריר לפסגת הקריירה הצבאית שלו ומונה למפקד יחידת האיסוף המפורסמת של צה"ל — והחייל שלא עבר קורס קצינים נהפך לתת־אלוף.
הצנחתו של צפריר תחילה לתפקיד סגן מפקד 8200 ומינויו בהמשך למפקדה הרגיזו רבים מתוך היחידה, שראו את עצמם מועמדים לתפקידים אלה וגרמו ללא מעט הרמות גבה גם בחוץ. לכן, לא מפתיע שהדעות על כהונתו חלוקות. "צפריר כריזמטי ויודע לסחוף אחריו אנשים, ולכן נחשב למפקד יחידה טוב. הוא הכניס אותה לאזורים מבצעיים יותר, ודווקא כמי שבא מבחוץ ידע גם להביא תקציבים", מתאר קצין ששירת ב־8200 תחת פיקודו.
במהלך הכהונה קיבל צפריר את אות הערכת הרמטכ"ל ליחידה מבני גנץ, שאגב היה המג"ד שלו בצנחנים. את האות קיבלה 8200 על הישגים יוצאי דופן ובעלי חשיבות מכרעת לפעילות המבצעית של צה"ל, כפי שהוגדר בהודעה על הענקת האות. אך מן הצד השני יש גם מבקרים שמעלים טענות לא פשוטות, בוודאי בראי של מה שיקרה עשור בדיוק לאחר פרישתו: "צפריר היה צעיר מאוד כשמונה לפקד על יחידה בגודל כזה וחשיבות כזו, והיתה חסרה לו הצניעות שנדרשת מאיש מודיעין", אומר קצין בכיר ששירת ב־8200 לפני תקופת צפריר. "יוסי שריאל, מפקד 8200 שפרש בעקבות אירועי 7 באוקטובר, מזכיר מאוד את צפריר. שניהם שחצנים, כי הם לא באו מהרקע המודיעיני שדורש סוג של פרנויה".
ואכן, ב־2011 מוריד צפריר את "התרעה למלחמה" מייעוד היחידה (טענה שצפריר הכחיש בעבר), מה ששריאל ממשיך ב־2021 כשהוא מוריד גם את המלה "מודיעין" מהגדרת הייעוד ומשאיר בעיקר את העליונות בסייבר. "התפיסה של צפריר בתקופתו כמפקד 8200 היתה שישראל כבר לא תהיה נתונה במלחמה של ממש קרוב לשטחה, אלא הכל יהיה רק בסייבר ומקסימום באמצעות טילים ומטוסים".
עם סיום הכהונה ב־8200 קרה לצפריר משהו שעליו חלם זמן רב — הוא הצליח לפרוש מצה"ל. זאת למרות שמי שהיו באותה עת בתפקידים בכירים בצבא יודעים לספר שגם גנץ, שהיה אז רמטכ"ל, וגם אביב כוכבי כראש אמ"ן ניסו לשכנע אותו להמשיך לתפקיד נוסף. ב־2014 פתח צפריר האזרחי בקריירה שלו, שכוללת שתי תחנות עיקריות: הקמה וניהול של קרן ההשקעות TEAM8 וכהונה כיו"ר סולאראדג'. וכמו בכל הנוגע ל־8200, גם כאן — למרות התדמית הזוהרת מאוד שנבנתה לצפריר לאורך השנים — הדעות על מידת הצלחתו אינן חד־משמעיות.

ספג ביקורות על כהונתו כיו"ר סולאראדג'

סולאראדג' היא הכתם המשמעותי ביותר בקריירה הנוצצת של צפריר, שכיהן כיו"ר החברה מ־2019 עד סוף 2024, כאשר נכנס לתפקידו בצ'ק פוינט. כיום הוא עדיין דירקטור בסולאראדג', אך ההערכות הן שהוא יפרוש גם מתפקיד זה. תחת צפריר כיו"ר רשמה חברת האנרגיה הסולארית את שני המהלכים הדרמטיים בתולדותיה — נסיקה לשווי של כ־20 מיליארד דולר לאחר תקופת הקורונה, כאשר ממשל ביידן עודד אנרגיה ירוקה והריבית עדיין אפס, וצניחה אל מתחת לשווי של מיליארד דולר בעקבות משבר חמור שאליו נקלעה החברה עם הזינוק בריבית.
כמו ברוב תחנות הקריירה שלו, צפריר כלל לא תיכנן להיות יו"ר סולאראדג', אך ימים ספורים לפני מותו בירש ממנו סלע לקחת על עצמו את המשימה. צפריר שהעריץ את סלע, לא יכול היה לסרב לו, ורק בדיעבד הבין כמה עולם האנרגיה החלופית, שבו פועלת החברה, תלוי בריביות ובתמריצים ממשלתיים. בסביבת סולארדג' סבורים שהביקורת כלפי ההנהלה הקודמת של החברה, שהוחלפה ברובה, כולל המנכ"ל וסמנכ"ל הכספים, מוגזמת וכך גם כלפי צפריר: "שוכחים שנדב היה גם חלק מההנהלה שהביאה את החברה לשיא ההיסטורי. עד 2023 החברה עשתה מדהים, אחרי שהתחיל הסחרור של הריבית ברור שנעשו טעויות, אבל דווקא נדב לאורך כל הדרך היה מאוד גלוי בכל הנוגע לשינויים שסולאראדג' חייבת לעשות. הוא דחף להפנים את העובדה שיש משבר, ולא לחכות עד שהריבית תרד בחזרה או הממשל יתחלף".
TEAM8 היא הניסיון העסקי המשמעותי ביותר של צפריר, והוא הקדיש לקרן את כל העשור האחרון. בשורה התחתונה מדובר בהצלחה מסחררת, כקרן שפועלת במתכונת שונה מהרגיל והצליחה לגייס 1.2 מיליארד דולר בתקופה הלא מאוד ארוכה של קיומה. צפריר מינף בפרק זה את כל יוקרתו הסייברית ומשך שורה של גופים מוסדיים רבים להשקיע בקרן. מעבר לכך, הוא הפך את TEAM8 לסוג של בית הלורדים של ההייטק הישראלי, כשהוא מקבץ כשותפים את כל השמות הגדולים מהתעשייה: רקפת רוסק עמינח, שעמדה בראש בנק לאומי עברה לנהל את קרן הפינטק לצידו של רונן אסיא, ממייסדי חד הקרן אי טורו. בעבר גם יובל טל, המייסד של פיוניר, היה שותף בקרן. צפריר הוביל את פעילות הסייבר, פרופ' ורדה שלו מובילה את פעילות ההלת'קר, ושרית פירון הובאה לנהל את קרן הון הסיכון "המסורתית" של TEAM8.
למרות עומס השמות הגדולים, ויש מי שמתארים את הקרן כחממת אגואים ולא רק חממת סטארט־אפים, בית הגידול עדיין אינו יכול להתגאות באקזיטים גדולים, אף שחלפו כבר עשר שנים מאז ההקמה. עד היום היא רשמה שני אקזיטים גדולים בפעילותה — הראשון הוא מכירת חברת הסייבר סיגניה לתאגיד TEMASEK הסינגפורי ב־250 מיליון דולר, זאת אחרי שגייסה 4 מיליון דולר בלבד; והשני הוא מכירת חברת הסייבר GEM ל־WIZ הישראלית ב־350 מיליון דולר לאחר שגייסה כ־30 מיליון דולר. יש עוד אקזיטים בולטים שעשו חברות של TEAM8 — מכירת דיג וטאלון בסכום מצרפי של מיליארד דולר לפאלו אלטו, אך אלה חברות שהקרן השקיעה בהן בפעילות המסורתית ולא בפורמט החממה שהגה צפריר.
הרעיון של צפריר היה הקמת קרן השקעות, שתפעל בפורמט שונה מן המקובל — לא עוד איתור חברות מעניינות והשקעה בהן, אלא מינוף המומחיות שצבר במקומות הכי נכונים בעולם הסייבר ליצירת חברות. הרעיון המקורי של TEAM8 היה לחשוב על הרעיון, לאתר עבורו צוות יזמים ואז ללוות את הסטארט־אפ תוך ייעוץ צמוד לכל אורך הדרך. ב־2017 עבר צפריר עם משפחתו לארה"ב, במטרה להעמיק את הבנתו בתחומי השיווק ולהקים את פעילות TEAM8 בניו יורק. היום פעילות זו מונה 100 עובדים בתחומי השיווק, המכירות והפיתוח העסקי.
בתקופה זו צפריר שמר על פרופיל ציבורי גבוה למדי, כדי לקדם את ענף הסייבר הישראלי, כשהוא פוגש בכירים מחברות ענק אמריקאיות ומשמש מעין פרזנטור של האקוסיסטם. הוא הפך למרצה ואורח מבוקש בכנסים בארה"ב, לאו דווקא של גופי טכנולוגיה, אלא גם בתעשיות מסורתיות כמו פיננסים, נישא על הילת עברו הצבאי וההווה העסקי ומשמש מעין שר חוץ של הסייבר הישראלי.
בסביבת TEAM8 היה תחילה חשש מהחלל הגדול שייפער עם עזיבתו של צפריר, אבל לפתע נושבות משם דווקא רוחות אחרות. "חסרונו מורגש כמובן בפעילות הסייבר, אבל לא כמו שחששו בהתחלה. החסרון הוא בעיקר מבחוץ, כי רבים שואלים למה הוא עזב", אומר גורם שמכיר מקרוב את TEAM 8, "לעומת זאת, בפנים פתאום מתברר שיש בקרן אנשים מוכשרים מאוד, שפחות באו לידי ביטוי, כי נדב הוא כריזמטי מאוד ודומיננטי מאוד. עכשיו אנשים שעבדו בצילו מתחילים לפרוח, ויש מי שממלא את הוואקום שחששו מהיווצרותו. יש פתאום שיווי משקל אחר, לא פחות טוב, אלא פשוט שונה".
"מה שנדב בנה ב־TEAM8 הוא מעניין ושונה, אבל בסוף קרן הון סיכון נמדדת בתשואות ושם זה לא בהכרח הצלחה למרות השמות הגדולים, המשאבים והנטוורק", מצנן את ההתלהבות מהקרן בכיר בתעשיית ההייטק, "נדב הביא רוח חדשה, תדמית זוהרת וגם היכרות עם עולם הסייבר, אבל בשורה התחתונה רוב האקזיטים הגיעו דווקא מהקרן הרגילה ולא מהחממה".

התכונה הבולטת: יכולת לקבל החלטות

אבל אנשים שמכירים את צפריר מקרוב כבר זמן רב אומרים שדווקא הקריירה מלאת התהפוכות והמינויים המפתיעים, וגם ביצועים שלא תמיד היו מושלמים, לימדו אותו לצאת מהקומפורט זון והכינו אותו לתפקיד הנוכחי בצ'ק פוינט — כנראה המאתגר מכולם. "נדב לא ידע דבר על 81, על 8200 או על השקעות בהייטק כשהגיע לכל אחת מהתחנות, אבל הוא גם לא מתבייש להודות בכך שאינו יודע הכל, ותמיד נצמד למנטור שממנו הוא לומד. ב־81 זה היה גיא סלע, ב־8200 היה לו את דני הררי, וב־TEAM8 את יובל שחר. עכשיו גיל שויד הוא המנטור שלו. צפריר יודע לקבל את זה שמצד אחד יש מישהו שמלווה ומסביר, ומצד שני גם הוא כלפי העובדים לא מאמין בהיררכיה".
אנשים שעבדו עימו בתחנות שונות אומרים שאחת התכונות הבולטות שלו — שמובילה אותו לכל אורך הקריירה — היא היכולת לקבל החלטות. "זה כנראה משהו שהוא למד כשהיה לוחם בשטח ונאלץ להחליט בשברירי שנייה החלטות חורצות גורלות. כל מי שעובד בסביבתו רגיל לשמוע ש'לא לעשות עולה יותר מאשר לעשות', גם אם ההחלטה שהתקבלה בסופו של דבר היתה שגויה. יש בו קור רוח נדיר, כנראה של סיירת מטכ"ל. זה לא שאין לו פחדים או חרדות כמו לכולם, אבל הוא מתמודד איתם שונה מרוב האנשים".