$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דירקטוריון מגדל ביטוח נגד אליהו: ימנה יו"ר זמני

חברי דירקטוריון מגדל ביטוח, שמונו ע"י שלמה אליהו, מתנגדים לכוונתו למנות את יפתח רון־טל ליו"ר החברה: "הוא לא כוכב על". חיים רמון, אחד מנציגיו של אליהו בדירקטוריון, הוביל את המהלך שהתקבל פה אחד, לפיו אחד הדירקטורים ימונה ליו"ר לחצי שנה

גולן חזני 06:5509.05.21

סאגת מינויו של יו"ר חדש למגדל ביטוח, מציבה את בעל השליטה בחברה, שלמה אליהו, בחזית חדשה, הפעם מול הדירקטורים שמונו מטעמו. אלה מבקשים למנות יו"ר זמני לפרק זמן ממושך יחסית, של חצי שנה, ומתנגדים ליו"ר חיצוני דוגמת יפתח רון־טל, יו"ר חברת החשמל, שאותו מבקש אליהו למנות לתפקיד.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון מגדל ביטוח קיבל בשבוע שעבר החלטה חריגה, בניגוד לדעתו של אליהו, לפיה אחד מחברי הדירקטוריון ימונה ליו"ר למשך תקופה של חצי שנה לפחות. בפרק זמן זה יעשה הדירקטוריון מאמץ לייצב את החברה ולהרגיע את מערכת היחסים המדרדרת שלה מול רשות שוק ההון והעומד בראשה, משה ברקת.

 

 

יפתח רון-טל יפתח רון-טל צילום: אולפן כלכליסט

 

במילים אחרות, הדירקטוריון של מגדל ביטוח קורא תיגר על בעל השליטה, מצב חסר תקדים בענף ואפילו במגדל רוויית המאבקים. מי שהוביל את ההחלטה והציע אותה היה חיים רמון, שר הבריאות לשעבר, שכמו מרבית חברי הדירקטוריון מונה ע"י אליהו עצמו כדירקטור ומייצג אותו. ההחלטה עברה פה אחד בדירקטוריון, שכולל שמונה חברים.

 

חמישה מבין הדירקטורים במגדל ביטוח ‑ עוזי מוסקוביץ', גבי פיקר, אריה מינטקביץ', כרמי גילון ורמון עצמו ‑ מכהנים כדירקטורים גם במגדל אחזקות, החברה־האם של מגדל ביטוח, שנסחרת בבורסה ואשר שלמה אליהו מכהן כיו"ר הדירקטוריון שלה. מגדל אחזקות היא שממנה את הדירקטורים במגדל ביטוח ‑ חברה תפעולית פרטית ש־100% ממניותיה מוחזקות בידי מגדל אחזקות. זאת, כמובן, בכפוף לאישור רשות שוק ההון.

 

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

עם זאת, יו"ר מגדל ביטוח נבחר ע"י הדירקטורים של החברה. אלה לא מתנגדים למינויו של רון־טל כדירקטור, אבל מתנגדים למינויו כיו"ר ולא יאשרו אותו. הסיבה היא שרון־טל איננו איש ביטוח ("לא מדובר בכוכב על", כפי שהתבטא אחד מחברי הדירקטוריון בשיחות סגורות), וצפוי קושי בדינמיקה בינו לבין המנכ"ל רן עוז, בו רואים הדירקטורים את הגורם החשוב ביותר ליציבות החברה ולהצלחתה. הדירקטורים סבורים כי יו"ר שיסתדר עם עוז הוא תנאי הכרחי.

 

עוז היה כזכור מי שגרם בעקיפין להדחתו של היו"ר הקודם, מוטי רוזן. רוזן נכנס לתפקידו בינואר האחרון והחזיק מעמד שלושה חודשים בלבד לפני שהודח. זאת אחרי עימות מתוקשר בינו לבין עוז, על רקע פנייה של רוזן לרשות שוק ההון, בה האשים את עוז כמי שניסה למנוע את מינויו. עוז השיב כי רוזן הטיל ספק ביושרתו וטען כי הטיל אימה על עובדי החברה.

 

דירקטוריון מגדל צידד בעוז, שהודיע כי לא יוכל לעבוד עם רוזן וכי על הדירקטוריון להחליט מי משניהם נשאר בחברה. בסופו של העימות, רוזן הוא שעזב. נכון לעכשיו, רוזן עדיין מכהן כמנכ"ל מגדל אחזקות. עם זאת, רוזן משמש ללא שכר עד שימונה מנכ"ל חדש למגדל אחזקות, שאותו מבקש אליהו למנות גם כיו"ר מגדל ביטוח. אלא שזה רק מגדיל את הפלונטר, לאור העובדה שדירקטוריון מגדל ביטוח כאמור החליט על יו"ר מקרב חבריו ומתנגד למינוי של רון־טל.

 

אליהו חשב על רוטציה בין הדירקטורים בתפקיד היו"ר

המגמה הראשונית של אליהו היתה למנות יו"ר זמני למגדל ביטוח, אבל כזה שיתחלף כל שבועיים־שלושה ברוטציה בין חברי הדירקטוריון. החלטת דירקטוריון מגדל ביטוח בשבוע שעבר באה במקום אופציה זו, כשהמטרה היא כאמור לייצב את החברה.

 

חברי הדירקטוריון לא ידעו על הכוונה למנות את רון־טל והופתעו לקרוא על כך בעיתון. אליהו עצמו, שכינס תחילה ישיבה ליום חמישי האחרון של דירקטוריון מגדל אחזקות, ככל הנראה במטרה למנות את רון־טל, דחה את הישיבה ליום שני, ובסוף השבוע דחה אותה שוב, הפעם ליום רביעי. הישיבה נועד למנות יו"ר, אבל רוב חברי הדירקטוריון לא ידעו במי מדובר. כמה מועמדים שאליהו הציע להם את התפקיד השיבו בשלילה. אליהו הגביר את המאמצים למינוי יו"ר מטעמו לאחר שנודע לו על ההחלטה בדירקטוריון מגדל ביטוח.

 

 

מימין: שלמה אליהו וחיים רמון מימין: שלמה אליהו וחיים רמון צילומים: עמית שעל, אוראל כהן

 

אין הסכמה בדירקטוריון על זהות היו"ר הזמני

 

כמובן שההחלטה בדירקטוריון מגדל ביטוח היא הפיכה, אבל לא נראה כרגע שהדבר יעמוד למבחן. רמון רואה בעצמו יו"ר לחצי שנה והוא המועמד המוביל, במידה שאליהו לא יצליח למנות יו"ר מטעמו. אלא שכמו רמון, גם חברים נוספים, ביניהם גבי פיקר, מוסקוביץ' וכנראה גם אריה מינטקביץ', רואים בעצמם מועמדים ולא ברור אם החברים יצליחו להגיע להסכמות על זהות היו"ר הזמני.

 

אליהו ביקש להתמנות בעצמו כיו"ר חברת הביטוח וחברי הדירקטוריון, ברובם, כולל אלה שמבקשים להתמנות בעצמם, תמכו במינוי. אלא שמשה ברקת לא היה מוכן לכך, לאחר שבעבר הורה לאליהו לבחור בין החברות בשני הדירקטוריונים ואליהו בחר להישאר במגדל אחזקות. אליהו מקבל ייעוץ משפטי מעו"ד שיראל גוטמן עמירה, שגם נוכחת בישיבות הדירקטוריון. במהלך חלק מהפגישות והישיבות אמר רמון לאליהו כי המחויבות שלו היא קודם כל לבעלי המניות של מגדל, כולל אליהו עצמו.

 

בין אליהו לרמון התנהלו חילופי דברים לא קלים. אליהו דרש מהדירקטורים לבצע את הוראותיו, כמי שמינה אותם לתפקיד. רמון השיב לו כי אם הוא מעוניין לנהל את מגדל, שיתמנה למנכ"ל, משום שזו המטרה שלו.

 

הדירקטורים במגדל מטעמו של אליהו ומגדל אחזקות מתמנים אחת לשנה. חידוש כהונתם הקרוב של הדירקטורים (לא דח"צים, שנבחרים אחת לשלוש שנים) הוא בנובמבר, כלומר בעוד חצי שנה. תיאורטית, יכול אליהו לכנס אסיפת בעלי מניות ולנסות להדיח אותם כבר כעת, אבל עליו להציג נימוקים כבדי משקל לכך ולהיתמך ע"י רשות שוק ההון.

 

כרגע נראה שאליהו, שככל הנראה מבקש להחליף את הדירקטורים מטעמו, יוכל לעשות זאת רק בנובמבר, באסיפה הקרובה.

x