$
שווקי חו"ל

בלעדי לכלכליסט

פאגאיה בדרך לוול סטריט לפי שווי של 8 מיליארד דולר

חברת הפינטק, שפיתחה טכנולוגיית חיתום חכם לספקי אשראי, שכרה את ג'יי.פי מורגן ומקיימת מגעים למיזוג עם כמה חברות ספאק. כמו כן, נבחנת אפשרות של IPO מסורתי. הרווח הנקי בשלושת החודשים הראשונים של 2021 משקף קצב של 100 מיליון דולר בשנה

גולן חזני 06:5622.04.21

ההייפ סביב טרנד הכניסה לוול סטריט באמצעות חברות ספאק (SPAC) אמנם נרגע מעט לאחרונה, אבל חברות ישראליות ממשיכות להפתיע ונדמה כי הדהירה שלהן לא נבלמה.  

לכלכליסט נודע כי חברת הפינטק פאגאיה (Pagaya), שפועלת בתחום הצומח של מתן אשראי והערכת שווי של נכסים פיננסיים, נערכת לכניסה לוול סטריט באמצעות מיזוג עם ספאק. במקביל, החברה בוחנת גם את האפשרות לביצוע הנפקה מסורתית (IPO).

 

פאגאיה נמצאת בימים אלו במגעים עם כמה חברות ספאק, כשהשווי המדובר עומד על 8 מיליארד דולר. המגעים מול חברות הספאק השונות נמצאים בשלבי הביניים ומוביל אותם בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, שאותו שכרה החברה על מנת להוביל את המהלך. דירקטוריון פאגאיה טרם קיבל החלטה פורמלית על ביצוע המהלך, והוא צפוי לקבל את ההחלטה בקרוב מאוד.

 

אם וכאשר המהלך יתבצע, השווי המדובר יעמיד את פאגאיה בשורה אחת עם חברות הפינטק הגדולות בעולם, וזאת חמש שנים בלבד לאחר שהוקמה. כמו כן, הוא יהפוך אותה לאחת מהנפקות הספאק הישראליות הגדולות ביותר.

 

בין החברות הישראליות הבולטות שחתמו לאחרונה על מיזוג עם ספאק ניתן לציין את איירונסורס, שתתמזג לספאק לפי שווי של 11.1 מיליארד דולר; אי־טורו, שתתמזג לספאק לפי שווי של 10.4 מיליארד דולר; פיוניר, שתתמזג לספאק לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר; טאבולה, שתתמזג לספאק לפי שווי של 2.5—3 מיליארד דולר; ו־REE, שתתמזג לספאק לפי שווי של כ־3.1 מיליארד דולר.

 

השווי הגבוה המתוכנן של פאגאיה נתמך בצמיחה המשמעותית שלה. ל"כלכליסט" נודע כי את שלושת החודשים הראשונים של השנה סיימה החברה בקצב הכנסות שנתי של כ־300 מיליון דולר ורווח נקי שמשקף רווח נקי של 100 מיליון דולר בשנה. ב־2019 עמדו ההכנסות על 100 מיליון דולר. מדובר על קצב צמיחה ונתונים פיננסיים חריגים בנוף הסטארט־אפים הישראליים, וכן בנוף מיזוגי הספאק, שכן במקרים רבים החברות שמתמזגות לספאק רחוקות מרווחיות ולא מציגות קצב צמיחה דומה לזה של פאגאיה.

 

בנוסף, פאגאיה הוקמה לפני חמש שנים בלבד. לשם השוואה, איירונסורס ואי־טורו הן חברות בנות עשר שנים. כמו כן, איירונסורס הציגה הכנסות של 332 מיליון דולר ב־2020 ו־EBITDA של 104 מיליון דולר. אי־טורו הציגה הכנסות של 605 מיליון דולר ב־2020 ו־EBITDA של 95 מיליון דולר.

 

בשל הגאות, בשנה האחרונה שילשה פאגאיה את מספר העובדים שלה, כך שכיום היא מעסיקה 350 עובדים, 250 מתוכם בישראל והיתר בניו יורק. החברה מתכננת לגייס עוד מאות עובדים במהלך השנה הנוכחית ולפתוח משרדים באירופה. 

מייסדי פאגאיה. מימין: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר מייסדי פאגאיה. מימין: אביטל פרדו, יהב יולזרי וגל קרובינר צילום: ענבל מרמרי

 

 

 

רוח גבית מהקורונה

 

פאגאיה הוקמה ב־2016 על ידי היזמים גל קרובינר, שמכהן כמנכ"ל; אביטל פרדו, שמכהן כמנהל הטכנולוגיה (CTO); ויהב יולזרי, שמכהן כמנהל הכנסות ראשי (CRO).

 

פאגאיה פיתחה פלטפורמה טכנולוגית ייחודית שמאפשרת למנפיקי אשראי להגדיל ולשפר את מתן האשראי שלהם, וזאת באמצעות יכולות חיתום והערכת סיכונים מתוחכמת. החברה נהנתה מזינוק חד בשימוש במוצריה מאז פרוץ מגפת הקורונה בחודש מרץ בשנה שעברה, וכיום היא מספקת את הפתרונות שלה לרוב פלטפורמות מתן האשראי האינטרנטיות בארה"ב, וכן לבנקים רבים.

 

הפלטפורמה של פאגאיה מסוגלת להגדיל את מתן האשראי ואת ביצועי המלווה ב־20% בפרק זמן של חודשים בודדים.

עד היום הושקעו בחברה 400 מיליון דולר. המשקיעים העיקריים בחברה הם הקרנות טייגר גלובל, GIC (קרן העושר של סינגפור), Oak FT/HC וויולה ונצ'רס, וכן הרבי גולמב, נשיא ומנכ"ל אמריקן אקספרס העולמית לשעבר.

 

גורמים בתעשיית ההייטק והפינטק מציינים שתי חברות מרכזיות שיכולות להוות מדד להצלחת ההנפקה של פאגאיה בוול סטריט – אפירם (Affirm) ואפ־סטארט (Upstart).

 

אפירם היא אחת החברות הגדולות בעולם בתחום הפינטק. החברה היא השחקנית המובילה בתחום מתן האשראי בנקודות מכירה (POS). היא הונפקה בחודש ינואר האחרון לפי שווי של 12 מיליארד דולר, וכיום היא נסחרת בשווי של 17 מיליארד דולר. בפברואר האחרון הגיעה לשווי שיא של 31 מיליארד דולר. בעת ההנפקה אפירם הציגה הכנסות של כחצי מיליארד דולר בשנה (12 החודשים שהסתיימו ביוני 2020) – זינוק של כ־90% - אך הציגה הפסד של 120 מיליון דולר.

 

אפ־סטארט, שחקנית מובילה בתחום האשראי הצרכני בארה"ב, הונפקה בדצמבר בשנה שעברה לפי שווי של 1.45 מיליארד דולר, ומאז הכפילה את שווייה פי 5.5 ונסחרת כיום בשווי של 8 מיליארד דולר. את 2020 סיימה החברה עם הכנסות של 147 מיליון דולר ועם רווח נקי של 5 מיליון דולר.

 

שיעורי הרווח הגבוהים שמציגה פאגאיה ביחס למתחרות שלה, נובעים מהטכנולוגיה של החברה שפותחה על ידי יוצאי יחידה 8200, יחידה 8149 ויחידת תלפיות, שמרכיבים את צוות המחקר הגדול יחסית של החברה.

 

הטרנד הלוהט מצטנן

 

חברות ספאק, ראשי תיבות של Special Purpose Acquisition Company, שזוכות לכינוי "חברות צ'ק פתוח", הן מעין שלדים בורסאיים – חברות שמגייסות כסף במטרה למזג לתוכן חברות פרטיות בעלות פעילות ריאלית. מרגע הגיוס, יש לחברות זמן קצוב, בד"כ שנתיים, על מנת לבצע את המיזוג, ולא — הכסף חוזר למשקיעים בצירוף ריבית.

 

במהלך 2020, וביתר שאת במהלך השנה הנוכחית, הטרנד תפס תאוצה משמעותית בוול סטריט, בין היתר משום שהוא מאפשר לחברות להיכנס לבורסה בצורה מעט קלה יותר בהשוואה ל־IPO המסורתי. מתחילת 2021 בוצעו 308 הנפקות ספאק שבהן גויסו מעט יותר מ־100 מיליארד דולר – יותר מבכל 2020 כולה, שבה בוצעו 248 הנפקות ספאק, שבהן גויסו 83 מיליארד דולר. 2020 עצמה הציגה נתונים מסחררים בהשוואה ל־2019, שבה בוצעו 59 הנפקות ספאק בלבד, שבהן גויסו 13.6 מיליארד דולר.

 

עם זאת, לאחרונה חלה הצטננות בתחום, בין היתר על רקע מהלכים שונים של רשות ני"ע האמריקאית (SEC), ששמה על הכוונת את האופטימיות הרבה שמשדרות החברות בנוגע לתוצאות העסקיות העתידיות שלהן.

x