$
פרסום ושיווק

הודו ובנגלדש? רשתות האופנה הישראליות חוזרות לסין

החברות, שבשנה שעברה חיפשו מפעלים חלופיים, חזרו לייצור סדיר בסין. קסטרו הזהירה מפני התייקרות הכותנה, שב־2020 מחירה עלה ב־7.1%

אורנה יפת 07:0607.04.21

בשיאה של התפרצות מגפת הקורונה בסין בשנה שעברה החלו רשתות האופנה הישראליות, כמו עדיקה, דלתא, פוקס וקסטרו, לחפש ייצור חלופה לסין. סגירת המפעלים אז הכניסה אותן לסחרחרה, ואי־הוודאות גרמה להן לחפש אתרי ייצור חלופיים בהודו, בנגלדש וטורקיה, ובמקביל הן עצרו הזמנות מחו"ל בשל הסגרים המתמשכים והקטינו מלאי.

 

 

 

בסוף 2020 כבר היה ברור שסין היא זו שהתאוששה מהר ביחס לעולם, ובזמן שהמגפה השתוללה בארה"ב, ישראל ואירופה, המפעלים הסיניים חזרו לייצר כבשגרה. בסיומה של השנה דיווחו חברות האופנה הישראליות על חזרה לייצור רגיל במזרח הרחוק. אם נדמה היה שקסטרו, פוקס ואחרות יחליפו את אתרי הייצור הסיניים, דו"חות החברות חושפים כי ההפך הוא הנכון.

 

 מימין: מנכ”ל גולף אייל גרינברג ומנכ”ל קסטרו רון רוטר מימין: מנכ”ל גולף אייל גרינברג ומנכ”ל קסטרו רון רוטר צילום: אוראל כהן, אביב חופי

 

בתום השנה מרבית מוצרי האופנה של קבוצת פוקס עדיין מיוצרים על ידי ספקים וקבלני משנה בסין. פוקס מתקשרת לעתים עם ספקים ממדינות אחרות, בהיקפים כספיים קטנים, על מנת לבחון מקורות ייצור חלופיים ולהקטין את החשיפה שלה למשק הסיני, ואף מבצעת רכש מקבלני משנה בבנגלדש. אך אם הקורונה ומלחמת הסחר בין סין לארה"ב היוו גורם מאיים, גם הייצור בבנגלדש טומן בחובו סיכון לפוקס וליתר החברות שמייצרות במדינה. לבנגלדש אין יחסים דיפלומטיים עם ישראל, והייצור במדינה חשוף להגברת הפיקוח על העסקת עובדים, במיוחד בתחום הטקסטיל.

 

קסטרו הושפעה גם היא מהפסקת הייצור בסין, אך גם באירופה ובעיקר באיטליה, שאותה פקדה מגפת הקורונה ביתר שאת. מאיטליה רוכשת קסטרו את מוצרי מותג הקוסמטיקה קיקו מילאנו, שהיבוא שלו הושפע מהמגפה.

 

קסטרו חוותה בתחילת המשבר השבתה של כל פעילות הייצור שבוצעה עבורה במפעלים בסין. אך פעילות הייצור החלה לשוב בהדרגה לסדרה, ונכון לתחילת 2021, קסטרו דיווחה כי "הספקים שמייצרים עבור הקבוצה בסין פועלים באופן סדיר בכל הנוגע למוצרים המיוצרים עבור הקבוצה".

 

אך בעוד בסין חזר הייצור לפעול כסדרו, דווקא בהודו, בנגלדש וטורקיה, כך על פי קסטרו, הספקים שמייצרים עבורה מוצרי טקסטיל, טרם חזרו לפעילות סדירה ולפעילות הייצור. “בחלק מהטריטוריות שהייצור בהן חזר לסדרו, קיים שיהוי", כתבה החברה.

 

קסטרו גם הזהירה בדו”ח מפני עליות מחירים. על פי החברה, במהלך שנת 2020 רשמו מחירי הכותנה גידול של כ־7.1%, וזאת בניגוד לירידה של כ־8.8% שנרשמה במחירי הכותנה במהלך שנת 2019. "לקראת סוף שנת 2020 נרשמה עלייה משמעותית במחירי חומרי הגלם הצפויה לייקר את עלות המכר", דיווחה קסטרו. כמו כן מסרה כי קיים חשש לעלייה בתחלואה ולתחילתו של גל נוסף של התפשטות הנגיף בחלק מהמדינות שבהן היא מייצרת.

 

גולף ציינה אף היא כי מחירי הכותנה עלו - לדבריה ב־13.1%. גם גולף מבצעת חלק מהותי מהרכישות שלה מספקים בסין. במהלך המחצית הראשונה של 2020 ספקי החברה פעלו בצורה לא סדירה, לאור הצעדים שננקטו בניסיון למגר את התפרצות הנגיף, אך גם גולף דיווחה כי "הספקים שבו באופן הדרגתי לפעילות סדירה עד לסוף שנת 2020".

 

ברבעון הראשון של השנה החלה גולף לקלוט את משלוחי מלאי עונת קיץ 2021, אך בחברה ציינו כי קיים חשש כי לאור שינויים בהתפשטות הנגיף ברחבי המדינות שהיא פועלת בהן, ייווצרו שוב שיבושים בפעילות הסדירה של ספקי החברה שיובילו לעיכובים במשלוחים של פריטי קיץ 2021 לישראל.  

x