$
בורסת ת"א

מיטב דש רוצה לחיות בסרט: מקים קרנות השקעה בתוכן

בית ההשקעות יוביל גיוס של עד 400 מיליון דולר לשתי קרנות - אחת למתן הלוואות למפיקים והשנייה להשקעה ישירה בסרטים וסדרות

גולן חזני 07:1707.03.21

בית ההשקעות מיטב דש נכנס לעולם התוכן ומקים שתי קרנות, קרן חוב וקרן השקעות. לפי הערכות, מיטב דש ישקיע בשלב ראשון עשרות מיליוני שקלים. הקרנות יתמכו בתעשיית הסרטים בהוליווד ובאירופה, וישקיעו גם בסרטים ובסדרות בישראל.

 

 

 

ההשקעה נעשית בתקופה שבה ענף הקולנוע נמצא במשבר קשה בשל מגפת הקורונה, ובתי קולנוע רבים בעולם סגורים. עם זאת, ענף התוכן הביתי רשם עלייה בצריכה, לאור העובדה שרבים יצאו ממעגל העבודה וחלו שינויים בצריכת התוכן.

 

מיטב דש חתם על הסכם שיתוף פעולה עם חברת ניו לג'נד, שבבעלות ארבעה ישראלים, המתמחה בניהול אסטרטגי של תוכן, חוב והשקעות, בארץ ובחו"ל, ועם חברת קודיאק פיקצ'רס (Kodiak Pictures), שבבעלות המפיק הישראלי מוריס פדידה ושותפו ג'יימס לזיאק, שהפיקה את הסרט "שיקגו 7". שני הגופים יאתרו עבור הקרנות את הסדרות והסרטים להשקעה. מטעם לג'נד יעסקו בנושא גל ישר ואיציק קריכלי, יחד עם אסף נאווי ועודד תורג'מן.

 

המטרה היא להגיע לגיוס של 400-300 מיליון דולר בשתי הקרנות, ומיטב דש יהיה משקיע משמעותי בשתיהן מכספי הנוסטרו של בית ההשקעות. הגיוס ייעשה ממשקיעים מוסדיים ופרטיים כשירים בלבד, ישראלים וזרים בעלי נזילות של 8 מיליון שקל לפחות בחשבון הבנק. הכוונה היא להקים קרנות נוספות בהמשך.

 

לדברי גורמים בתעשיית התוכן בלוס אנג'לס, הקרן הראשונה תהיה קרן חוב, ותעניק הלוואות למפיקי סרטים וסדרות, והקרן השנייה תהיה קרן השקעות, שתשקיע את ההון העצמי בסדרות וסרטים. יעדי ההשקעה הם סדרות וסרטים בתקציב של 10-5 מיליון דולר - תקציב שנחשב בינוני, שכן תקציבי ההפקות הגדולות מגיעים ל־200-100 מיליון דולר, וזאת במימון הבנקים הגדולים.

 

מוריס פדידה מוריס פדידה צילום: יחצ

 

ההון העצמי שהמפיק מגייס לסדרה או סרט כזה הוא 3-2 מיליון דולר מתקציב של 10 מיליון דולר. את יתרת הסכום הוא מגייס. לאחר שהוא מאתר במאי ושחקנים, הוא מוכר את הסדרה למפיצים תמורת הזכות להפיץ את התוכן במדינות שונות. מדינות מסוימות, ובהן בריטניה, קליפורניה וניו יורק, מציעות מענקים לסדרות או סרטים המצולמים בשטחן. במרבית המקרים המפיק מממן את ההשקעה בעצמו ומחזיר אותה מהמכירות. אך מאחר שרוב כספי הגיוס מגיעים עם יציאת הסרט לאקרנים, המפיק נזקק למימון ביניים, שאותו תעניק קרן החוב.

 

ההלוואות ניתנות כנגד שעבוד על חוזים עם מפיצים, זכויות על תוכן או מענקי מדינות, כשעל חוזה של 6 מיליון דולר ניתנת הלוואה של 5 מיליון דולר. במקרה שהמפיץ פושט רגל, המפיק ינסה למכור את התוכן לגורם אחר באזור הגיאוגרפי, וכאן טמון הסיכון של הקרן. ההלוואות ניתנות לשנה עד שנה וחצי.

 

מדובר בתחום שהסיכון בו לא קטן. החוזים עם המפיצים והמדינות מותנים ביציאת הסדרה או הסרט לאקרנים, ולעתים יכול סכסוך בין המפיק לבמאי למנוע זאת. המפיקים מתמודדים עם אירועים כאלה באמצעות ביטוח השלמת פרויקט, שמבטיח שהתוכן יושלם, כדי להקטין את הסיכון לחריגה מהתקציב, שלא תאפשר את סיום ההפקה.

 

דוד אללוף, מנהל תחום השקעות אלטרנטיביות במיטב דש, ינהל את הקשר עם גורמים בלוס אנג'לס לגבי הקרנות. קרן החוב תעניק הלוואות רק לסדרות וסרטים בארה"ב, וקרן ההשקעות תשקיע בהון עצמי של סדרות וסרטים גם בישראל ובאירופה. קרן החוב תהיה גדולה יותר, והתשואה שלה צפויה לעמוד על אחוזים בודדים ומוגדרים בשנה. הסיכון בקרן ההשקעות גדול יותר, וגם הסיכוי, והיא תהיה קטנה יותר. ניו לג'נד ומיטב דש ינהלו במשותף את הקרן ויתחלקו בכספי הניהול.

x