$
בורסת ת"א

רשות שוק ההון בוחנת שינוי של מכרז קרנות ברירת המחדל

לאחר שנותרו שתי קרנות ברירת מחדל, המכרז החדש שיתפרסם בנובמבר עשוי להגמיש את התנאי שאוסר על החזקת קרן ברירת מחדל לצד קרן פנסיה רגילה, כך שיקרוץ גם לחברות הביטוח הגדולות. גם סעיף דמי הניהול המינימליים עשוי להתחלף ברף מקסימלי

אלמוג עזר 07:3124.02.21

האם פנסיית ברירת מחדל בדרך לשינוי? בשל העסקה שבמסגרתה רוכש מיטב דש את קרן הפנסיה של הלמן אלדובי, שנבלע בהפניקס, מסתמן כי התשובה לכך חיובית.

 

אתמול חתם בית ההשקעות מיטב דש על עסקה שבמסגרתה הוא רוכש מידי הפניקס את קרן הפנסיה של בית ההשקעות הלמן אלדובי תמורת 45 מיליון שקל.

 

נכסי הפנסיה של הלמן אלדובי מסתכמים ב־4.3 מיליארד שקל, והם יצטרפו לנכסי הפנסיה של מיטב דש שמסתכמים ב־14.5 מיליארד שקל, כך שלאחר הרכישה היקף הנכסים של מיטב דש יעמוד על כ־19 מיליארד שקל. היף הכסים ממקם את בית ההשקעות שבניהול אילן רביב במקום השישי מבין שבעת שחקני הפנסיה בישראל, תוך שהוא חולף על פני אלטשולר שחם, שמנהל נכסי פנסיה בהיקף של 18.5 מיליארד שקל, עם נתח שוק של 4% משוק הפנסיה, שבו מנוהלים נכסים בהיקף של 473 מיליארד שקל.

 

עם זאת, המצב הזה הוא זמני בלבד, שכן זרוע הגמל והפנסיה הציבורית של אלטשולר שחם צפויה להגדיל את נכסיה בכ־3 מיליארד שקל, לאחר שתשלים את רכישת בית ההשקעות פסגות תמורת 910 מיליון שקל. הפניקס החליטה למכור את נכסי הפנסיה של הלמן אלדובי בשל מגבלות רגולטוריות.

 

הפניקס מנהלת בעצמה קרן פנסיה, ולפי החוק, היא אינה יכולה להחזיק גם בקרן פנסיית ברירת מחדל, שמנהלת הלמן אלדובי. האחרונה זכתה ב־2018 במכרז של המדינה, שבו נבחרו ארבעה גופים שינהלו קרנות ברירת מחדל, שאליהן יצורפו באופן אוטומטי עובדים שהמעסיק שלהם לא דאג להם להסדר פנסיוני. ואכן, חברת הביטוח הסבירה אתמול כי "הפניקס מכרה את קרן הפנסיה ברירת המחדל בהתאם להיתר שקיבלה מרשות שוק ההון, לפיו לא ניתן להחזיק בקרן פנסיה ברירת מחדל לצד קרן פנסיה רגילה".

 

המגבלה הזו חורגת מההשפעה על העסקה הספציפית של רכישת הלמן אלדובי על ידי הפניקס. במכרז שנערך ב־2018 זכו ארבעה גופים: הלמן אלדובי, אלטשולר שחם, פסגות ומיטב דש עצמה. מיטב דש בולעת כעת את קרן הפנסיה של הלמן אלדובי, ואילו אלטשולר שחם בולע את פסגות, כך שבסופו של דבר נשארות בשטח שתי קרנות בלבד — בניגוד לכוונת המכרז המקורית.

 

בנובמבר הקרוב יפוג תוקף המכרז הנוכחי, והרגולטור יתקשה להתעלם מתנאי השוק החדשים. בימים אלו עומלת רשות שוק ההון על מכרז חדש ול"כלכליסט" נודע כי הוא צפוי לכלול שינויים מהותיים ביחס לקודמו, בין היתר על רקע הליכים אלו.

 

כך, למשל, התנאי שאוסר על החזקת קרן ברירת מחדל לצד קרן פנסיה רגילה עשוי להתגמש כך שהמכרז יוכל לקרוץ גם לחברות הביטוח הגדולות שמנהלות קרנות פנסיה שבהן עשרות ומאות מיליארדי שקלים. כמו כן, הרשות עשויה לשנות את התנאי שנוגע לדמי ניהול. במכרז האחרון נקבעו דמי ניהול מינימליים (0.05% מהצבירה ו־1% מההפקדות), מתוך כוונה שהגופים שניגשים למכרז יציעו דמי ניהול נמוכים (וכך היה), ואילו כעת ייתכן שייקבע רף מקסימלי. כך, מקווים ברשות, שחרף מספר השחקנים שהצטמצם, התחרות דווקא תגבר.

 

קשה להתעלם מההשפעה של קרנות ברירת המחדל על השוק הפנסיוני. ב־2020 עברו 8.2 מיליארד שקל מקרנות הפנסיה הרגילות לקרנות ברירת מחדל. הכספים יצאו בעיקר מהראל (4 מיליארד שקל) ומגדל (3 מיליארד שקל). מי שגרפה את עיקר הכספים היא קרן ברירת המחדל של אלטשולר שחם, שגייסה 6.6 מיליארד שקל. כחצי מיליארד שקל הגיעו לקרן ברירת המחדל של הלמן אלדובי.

 

אילן רביב מנכ"ל מיטב דש אילן רביב מנכ"ל מיטב דש צילום: ישראל הדרי

 

x