$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים

דו"ח: שליש מהמינים של דגי מים מתוקים בעולם בסכנת הכחדה

לפי דו"ח שפרסמו 16 ארגוני הגנת סביבה, הסיבות הן זיהום מקווי מים מתוקים בפסולת תעשייתית ושפכים, הטיית נהרות, דיג יתר, חדירת מינים פולשים והתחממות הכדור. "חייבים לפעול בדחיפות לפני שיהיה מאוחר"

עומר כביר 10:2423.02.21

האוכלוסייה העולמית של דגי מים מתוקים נמצאת בצניחה תלולה, וכמעט שליש ממני הדגים נמצאים בסכנת הכחדה – כך מתריע דו"ח משותף של 16 ארגוני הגנת סביבה בינלאומיים, שפורסם השבוע.

 

אף שרק 1% משטח המחייה המיימי בעולם הוא מים מתוקים, הדגים שחיים בהם מייצגים 51% ממיני הדגים בעולם. לדגים אלו יש ערך אקולוגי וכלכלי עצום: הם מסייעים לשמור על בריאות אגמים ונהרות ומהווים חלק חשוב בשרשרת המזון שבה תלויים מינים רבים אחרים; דיג דגי מים מתוקים מהווה רכיב משמעותי בפעילות הכלכלית של מדינות רבות (בטנזניה, למשל 85% מתוצרת הדיג היא מדגי מים מתוקים, והם מהווים כ-13% מהדיג העולמי, 12 מיליון טון בשנה); דיג ספורטיבי של דיג מים מתוקים הוא פעילות כלכלית משמעותית בפני עצמו, ומייצר הכנסות של 100 מיליארד דולר בשנה; והם גם חיית המחמד הפופולרית בעולם - הרבה יותר מכלבים או חתולים (בארה"ב, 142 מיליון דגי מים מתוקים חיים כחיות מחמד, לעומת 88.3 מיליון חתולים ו-74.8 מיליון כלבים).

 

ואולם לפי הדו"ח, The World’s Forgotten Fishes האוכלוסייה העולמית של דגי מים מתוקים סובלת מצניחה חדה בעשורים האחרונים. מתוך 10,516 מינים שהוערכו על ידי ארגון IUCN, תשעים כבר נכחדו לגמרי או נכחדו בטבע. קרוב לשליש נמצאים בסכנת הכחדה, כאשר אוכלוסיית דגי המים המתוקים המהגרים צנחה ב-76% מאז 1970. האוכלוסייה של מינים בולטים, כמו בלוגה ומקונג קאטפיש, ירדה בתקופה זו ב-94%.

 

דגי מים מתוקים דגי מים מתוקים צילום: שאטרסטוק

 

 

הסיבות לצניחה באוכלוסייה מגוונות, וכוללת זריקת פסולת למערכות מים מתוקים, כמו מי ביוב ופסולת תעשייתית, הטיית זרימת נהרות באמצעות סכרים, דיג יתר, חדירת מינים פולשים והתחממות גלובלית. "נוכחות שינוי האקלים כבר מורגשת באמצעות נמיסת קרחונים שמזינים נהרות, שינויים בדפוסי מזג אוויר ועלייה בטמפרטורת המים", נכתב בדו"ח בהקשר זה. "דגי מים מתוקים פגיעים במיוחד לשינוי אקלים. רבים הם כמו דובי קוטב: אין להם שום מקום אחר ללכת אליו כשהחלק שבו הם חיים משתנה".

 

"דגי המים המתוקים שלנו נמצאים בסכנה נוראית", כתב ד"ר ג'ון הוטון מארגון WWF בפתח הדו"ח. "אנחנו חייבים לפעול, ולפעול בדחיפות לפני שזה יהיה מאוחר מדי. תוכניות להגנת המגוון הביולוגי של מים מתוקים חייבות להיכנס לפעולה לפני שיהיה מאוחר מדי. באמצעות הגנה ושיקום של נתיבי זרימה טבעיים, הגנה על איכות המים ואזורי מחייה קריטיים והתמודדות עם הנזק של דיג יתר, כרייה ומינים פולשים אנחנו יכולים לחולל שינוי משמעותי".

x