$
בורסת ת"א

פרסום ראשון

מתקרבת לבורסה: טריא שמרה על רווחיות עם תיק אשראי של 2.3 מיליארד שקל

חברת הפינטק רשמה ב-2020 הכנסות של 45.8 מיליון שקל - פי 8.5 לעומת המתחרה בלנדר שהונפקה בינואר האחרון; טריא, שתתמזג לשלד הבורסאי לוזון נדל"ן, ציינה ששמרה על רווחיות במשך ארבע שנים ברצף

חזי שטרנליכט 07:3123.02.21

בדרך לבורסת ת"א: נתונים ראשונים ומסקרנים של חברת הפינטק (שירותים פיננסיים באופן מקוון) המקומית טריא, מלמדים כי בשנת הקורונה הצליחה לשמור על רווחיות ולרשום הכנסות של 45.8 מיליון שקל. זאת, למרות שבמהלך התקופה החברה הקפיאה פעילות למשך כחמישה חודשים בשל גל של בקשות לפדיונות מצד הלקוחות.

 

היקף פעילותה של טריא, תחת ניהולו של המנכ"ל שחף ארליך, לפחות מבחינת ההכנסות שנחשפות כיום לראשונה דרך דיווח לבורסה, היה גדול פי 8.5 ביחס למתחרה בלנדר שהונפקה בסוף ינואר. היא נסחרת בשווי שוק של 289 מיליון שקל כיום, אולם השווי שבו תמוזג טריא לתוך לוזון נדל"ן עדיין לא נחשף.  

אייל אלחייני, מבעלי טריא אייל אלחייני, מבעלי טריא צילום: אוראל כהן

 

טריא ממזגת את פעילותה בישראל בלבד, והיא מתכננת להשלים את מהלך המיזוג בשבועות הקרובים כאמור לתוך השלד הבורסאי של לוזון נדל"ן. הנתונים המלאים של המיזוג טרם פורסמו, אך היום (ב') מקבלים המשקיעים טעימה ראשונה בצורה של מצגת שמדווחת לוזון נדל"ן.

 

מהמידע שנחשף עולה שתיק האשראי של טריא בסיכום 2020 עמד על 2.3 מיליארד שקל וכי מאז הקמתה ב-2014 היא העמידה אשראי בהיקף של 4.3 מיליארד שקל לציבור בארץ. בדיקת נתוני ההנפקה של בלנדר מול טריא מלמדת כי תיק האשראי של טריא בסוף השנה שחלפה היה גדול בכ-3.5 מזה של בלנדר, שהסתכם ב-663 מיליון שקל.

 

שנת 2020, אף שהיתה זו שנה שבחלק גדול ממנה צומצמה פעילותה של טריא דרמטית, שכן לקוחות רבים ביקשו לפדות את הפקדונות שלהם, הייתה שנה שהסתכמה מבלי שטריא הקטינה את תיק האשראי שלה. ההכנסות ירדו ב-17% ביחס ל-2019. טריא מציינת כי שמרה על EBITDA חיובי במשך 4 שנים ברציפות, אך הנתונים המספריים טרם נחשפו, והם צפויים להתפרסם בהמשך.

 

לטריא יש תיק ש-85% ממנו מגובה בבטוחת נדל"ן במשכנתא ראשונה. היא מהווה, כך לפי נתוניה, כ-75% משוק האשראי בצורת P2P בישראל. מדובר במנגנון טכנולוגי שטריא מעמידה ללקוחותיה שמתווך בין מלווים ללווים. לטריא יש מעל ל-30 אלף משתמשים והתשואה השנתית על הפקדונות עמדה בממוצע רב שנתי על 5.5%. בשנת הקורונה היא העניקה תשואה של 5.2% לפקדונות המשקיעים.

 

הנתונים שחושפת טריא מלמדים איך שחקה הקורונה את תיק האשראי של טריא מצד אחד, אבל גם את החוסן של מודל ההלוואות החברתיות, שכן בסיכומו של דבר הצליחה החברה לעצור את מגמת השחיקה. כך שבעוד שבחודש יוני 2020 חתמה החברה עם תיק אשראי בהיקף של 2.39 מיליארד שקל, שהיה שיא של כל הזמנים, בחודשים שלאחר מכן הוא נשחק במעט והיקפו בסוף 2020 עמד על 2.29 מיליארד שקל.

 

את 2019 חתמה החברה עם תיק בהיקף של 2.17 מיליארד שקל, כלומר בסיום 2020 התיק עדיין גדל ב-112 מיליון שקל.

 

עניין נוסף שנוגע לתיק האשראי של טריא ומאפיין אותה הוא ההתמקדות בגיבוי האשראי בבטוחות נדל"ן. אם ב-2016 24% מהתיק היה ללא בטוחות, 46% היה מגובה בבטוחות נדל"ן והיתרה בבטוחות מסוגים אחרים - בסוף 2020 כ-84% מהתיק של טריא מגובה בבטוחות נדל"ן ו-15% בבטוחות מסוג אחר, כשרק 1% מהתיק אינו מגובה בבטוחות.

 

מהנתונים הנכונים לסוף הרבעון השלישי של שנת 2020 שמפרסמת טריא עולה כי 0.96% מתיק ההלוואות שלה היה בפיגור. זהו נתון שמשמעותו שיעור האשראי שבפיגור מעל ל-90 יום ביחס ליתרת האשראי לאחר מחיקת חובות שלא נגבו מזה שנה.

 

לבנקים הגדולים השיעור המדובר היה גבוה יותר. מהנתונים עולה כי לאומי, פועלים, מזרחי ודיסקונט הציגו בהתאמה נתוני פיגור הלוואות של 1.53%, 1.15%, 1.21% ו-2.03% בהתאמה. למעשה גם הבנקים הקטנים יותר במערכת הציגו נתוני פיגור גבוהים מזה של טריא בסיכום הרבעון השלישי אשתקד.

 

הריבית שבה מעמידה טריא את ההלוואות שלה, גבוה יותר מזו של המערכת הבנקאית. בתחום האשראי הצרכני הריבית עומדת על 5.6% והמערכת הבנקאית – 5.3% בממוצע. באשראי לדיור המערכת הבנקאית מעמידה משכנתאות בריבית ממוצעת של 2.3% וטריא – 5.7%.

x