$
בורסת ת"א

אקירוב, ארקין ולפידות עשו עוד צעד בדרך להשתלט על כלל

בעלי המניות בכלל אחזקות בחרו במיה ליקוורניק, חיים סאמט ורוני מליניאק לדירקטוריון. מלבדם ימשיכו לעוד כהונה ורדה אלשיך ומלי מרגליות. יו"ר טרם נבחר, וגם לא יו"ר לחברה־הבת המשמעותית יותר, כלל ביטוח - תפקיד שאליו צפוי להתמודד אייל לפידות

גולן חזני 07:5105.01.21
בעלי המניות הפרטיים הכניסו רגל בדלת: הבחירות לדירקטוריון כלל אחזקות היו אמירה מוחצת של בעלי המניות בחברה. אלה תמכו במועמדים של שלושת בעלי המניות הפרטיים, אלפרד אקירוב, מורי ארקין ואיל לפידות, והכניסו אותם לדירקטוריון.

 

הנבחרים החדשים כוללים את המועמדת של ארקין, מיה ליקוורניק; של אקירוב (באמצעות אלרוב נדל"ן), חיים סאמט; ושל לפידות, רוני מליניאק. אמיר חייק, מועמד נוסף של לפידות, לא נבחר. השלישייה הזו תקנה לשלושת בעלי המניות בלוק משמעותי בדירקטוריון, שימנה שמונה חברים.

 

 

מימין: לפידות ואקירוב מימין: לפידות ואקירוב צילום: עטא עוויסאת, אוראל כהן

 

בנבחרים גם ורדה אלשיך, שזכתה ככל הידוע לתמיכת השלושה. בדו"ח של יורם דנציגר, שבחן את ההתנהלות בצמרת החברה־הבת כלל ביטוח, השופטת בדימוס צוינה כמי שנפגשה עם היו"ר היוצא דני נוה ועם אקירוב בשנה שעברה; נראה כי יש ביניהם היכרות מוקדמת. אלשיך נבחרה לכהונה שנייה, כמו גם מלי מרגליות. בנוסף נבחר לדח"צ יאיר בר טוב והוארכה כהונת הדח"צים יוסי יגיל וסמי מועלם.

 

לבעלי המניות הגדולים, אקירוב (5%), ארקין (6.8% ולפידות (4.3%) אסור לתאם עמדות. זו גם הסיבה ששלושתם הציגו מועמדים שונים. המשותף להם הוא ההתנגדות של שלושתם לניהול של יורם נוה. לנוה, שניצל בשנה שעברה מהדחה בהתערבותו של יו"ר רשות שוק ההון משה ברקת, יש סיבות טובות לדאוג. אם הוא קיווה שייבחרו מועמדים בעלי תפיסה אחרת לגבי יכולות הניהול שלו, הרי שהוא התאכזב. הדירקטוריון של כלל אחזקות לא צפוי לתמוך במנכ"ל הנוכחי. ככל הידוע גם מרגליות איננה מתומכיו הנלהבים.

 

גם אם ירצו בעלי המניות להוביל להדחת נוה, ספק אם יצליחו בכך בשבועות הקרובים, משתי סיבות עיקריות. ראשית, לכלל אחזקות אין יו"ר וביחסי הכוחות הנוכחיים יהיה קשה לבחור כזה. כל אחד מהחמישה שנבחרו התבקש, עם הצגת המועמדות, לציין אם הוא רואה עצמו מועמד ליו"ר. כולם השיבו בחיוב. מרגליות, שבשלושת החודשים האחרונים שימשה כיו"ר זמני אחרי העזיבה של דני נוה, מעונינת להיבחר ליו"ר קבוע. ליקוורניק חסרת ניסיון בדירקטוריונים פיננסים, לעומת סאמט, שכיהן מעל עשור בדירקטוריונים של בנקים.

 

שנית, ספק אם הדירקטוריון יבחר יו"ר קבוע לפני שייבחר דירקטוריון בחברה המשמעותית יותר, כלל ביטוח. דירקטוריון כלל אחזקות אמור להעמיד מועמדים לדירקטוריון החברה־הבת, אבל הוועדה שמקים המפקח, שטרם אושרה באוצר, תקבל זכות וטו על המועמדים. ברקת הבהיר כי 3-2 חברי דירקטוריון אחזקות יוכלו לכהן גם בביטוח, אבל שאלת השאלות - אם יתאפשר מינוי יו"ר אחד לשתי החברות - טרם נענתה. התשובה תלויה כנראה בהרכב דירקטוריון כלל ביטוח והזיקה שלו לחברה־האם. שני דירקטורים בכלל ביטוח, אלי שמש ועמוס ערן, הגיעו לסיום קדנציה, כך שההרכב חסר מאוד.

 

כך צפוי יורם נווה ליהנות מכמה שבועות של שקט, שבהם ינסה להראות תוצאות טובות שישכנעו את הדירקטוריון להשאירו בתפקיד. לטענת יורם נווה, בעלי המניות ניסו להדיחו דרך לחץ על היו"ר דאז דני נווה. דו"ח השופט דנציגר קבע שפעולותיו של היו"ר בנסיון ההדחה נבעו משיקולים עצמאיים וראייתו את מה שהוא מבין כטובת החברה. עם זאת דנציגר קבע כי נפל פגם בהתנהלותו של דני נווה מול יורם נווה.

 

לפידות, ארקין ואקירוב שמו רגל בדלת של כלל ביטוח. מבחינת אקירוב, יש לכך השלכות כלכליות עצומות: כלל ביטוח מהווה רוב בין מניות המיעוט באלרוב נדל"ן, שאמורה שאמורה להצביע על אישור של המשך עסקת בעלי עניין - עסקה זו עניינה הסכם בעלי מניות, בין היתר ביחס להמשך מימון לוקה, החברה המשותפת של החברה הציבורית (80%) ובנו של בעל השליטה גורגי (15%)..

 

עד היום כלל התנגדה, תחת נוה ויוסי דורי, מנכ"ל זרוע ההשקעות כנף. לשניים יהיה קשה להתנגד כשיש נציגים המחויבים לאקירוב בדירקטוריון החברה־האם. 

x