$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

באילת גם חנויות חיוניות נותרו סגורות

קניון מול הים באילת דרש מבעלי העסקים החיוניים לפתוח בתקופת הסגר, אך אלה סירבו. באייס מול פתחו חנויות ביום שני אך למחרת סגרו: “לאילתים אין כסף”

אורנה יפת 08:0931.12.20

על אף שהנחיות הממשלה מאפשרות פתיחת חנויות חיוניות, בעלי עסקים חיוניים באילת בחרו לא להפעיל את החנויות בקניונים הסגורים באילת בסגר השלישי.

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי קניון מול הים שלח לבעלי חנויות סלולר, טכנולוגיה, פארם ואופטיקה מכתב לפני כניסתו לתוקף של הסגר ובו דרש מבעלי העסקים לפתוח את החנויות בסגר. מבחינת הקניון, כל חנות שפתוחה מחויבת בשכר דירה. אלא שהעיר אילת ריקה בימים אלה, ובעלי העסקים סירבו.

 

"הם שלחו מכתב וביקשו שנפתח את החנויות בקניון למרות הסגר”, סיפר בעל חנות אלקטרוניקה בקניון, “עניתי להם שאני לא הולך לפתוח. העיר ריקה ושוממת, אין תיירים ונותרו קצת תושבים”.

קניון מול הים באילת. דמי השכירות מהגבוהים בארץ, וגם הפדיון קניון מול הים באילת. דמי השכירות מהגבוהים בארץ, וגם הפדיון צילום: יוסי דוס-סנטוס

 

מול הים נחשב לאחד הקניונים היקרים בישראל מבחינת דמי השכירות, שעל פי הערכות עומדים על 600 עד 1,000 שקל למ”ר, וגם הפדיונות גבוהים. המצב בקניון מול הים קורה גם בקניון המתחרה בעיר, האייס מול. גם הוא פתח את שעריו לחנויות חיוניות ביום שני, אך כבר למחרת גם הן נסגרו. המשמעות היא שבמידה וסוגרים את הקניון, החנויות לא ישלמו דמי שכירות וניהול כמקובל.

 

“כיום תושבי אילת הם דלי אמצעים", אומר ניסים יניב, בעלי הקניון. "אנשים בעיר גמורים מהסגרים האלה. פתחנו ליום אחד את החנויות החיוניות, וראינו שזה לא מועיל לאף אחד. התכוננו לכריסטמס, בתי המלון היו בתפוסה מלאה ונערכנו בקניון עם מבצעים. כל השוכרים רצו להיפטר מהסחורה ועשו מבצעים של עד 70%. הכנו הכל, תקצבנו את הפעילות ואפילו שילמנו על הפרסום, ואז באה ההפתעה הזו של הסגר. חשבנו שאנחנו 'אי ירוק' ושנישאר פתוחים, אבל בניגוד לכל היגיון סגרו גם את אילת".

 

לדברי יניב, השוכרים תקועים עם עונת החורף במחסנים. "השוכרים בדילמה. אם הסגר יימשך חודש שלם, הם מתלבטים אם להוציא את המלאי אחרי הסגר למכירה בהנחה גדולה או לשמור את הפריטים לעונת החורף הבאה. חלק גדול מהמלאי יאבד מערכו עד שנה הבאה".

 

אילת ידועה כעיר הקניות האהובה על הישראלים בגלל הפטור ממע"מ. כעת יש הטוענים כי היא נפגעת לא רק מהסגר השלישי, אלא גם מהסכם השלום עם איחוד האמירויות ששולח עשרות אלפי ישראלים לנופש ושופינג בדובאי. "זה לא באמת סגר שלישי, זה סגר קמעונאי ומי שמשלם את המחיר הכי יקר היא העיר אילת", אומר תמיר בן שחר מחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר. "ולא רק בגלל הסגר. הישראלים נוסעים לדובאי ובמקום שיוציאו פה את השקל, הם עלו על מטוס עם מזוודה ונסעו לעשות קניות בדובאי. כל מי שגר באילת עובד במסחר או תיירות ושניהם סגורים, אז האילתים גם לא עושים קניות כי אין להם כסף”.  

 

 

מנכ”ל אייס מול בן חור שטיינברג. מעט אילתים בעיר מנכ”ל אייס מול בן חור שטיינברג. מעט אילתים בעיר צילום: מאיר אוחיון

 

לעומת הנבואות הקשות של בן שחר, יניב אופטימי יותר ולטענתו הטעות היתה בביטול ההכרזה על האיים הירוקים. "דובאי אינה העניין. בתי המלון באילת היו מלאים גם שאנשים נסעו לדובאי”. לדבריו, המכירות בקיץ הקרוב יהיו טובות עוד יותר מהמכירות באוגוסט האחרון שבו הישראלים התנפלו על אילת ועשו קניות באלפי שקלים למשפחה.

 

"אמרתי שהקיץ הקודם יהיה הטוב בתולדות המדינה, ואוגוסט היה הטוב בתולדות המדינה. גם עכשיו אני מעריך שהקיץ הבא יהיה טוב מהקיץ הקודם. העולם עדיין סגור, והארץ פתוחה, ואנשים חנוקים ורוצים לצאת החוצה. אני מאמין שנפתח את העונה מחודש מרץ ברציפות עד אחרי החגים ובאילת תהיה חגיגה.

 

"אילת היתה יכולה להמשיך לעבוד תחת הגדרה של אי ירוק, וסחפו אותה עם הזרם. עשו פה טעות פתאלית. אם היו חושבים לעומק היה אפשר להציל את אילת וים המלח”.  

x