$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

הסכם הברקזיט יסרבל את היצוא הבריטי ויחזיר את גדרות ההגירה

הסכם הפרישה ההסטורי מעניק לחברות בריטיות ואירופיות גישה מועדפת לשווקים ההדדיים ללא מכס ומכסים, אבל כופה על בריטניה פיקוח נוקשה על סחורות בגבולות. מוקש נוסף: טרם הושגו הבנות לגבי שיתוף פעולה במגזר הפיננסי

סם פלמינג וג'ים ברנסדן, פייננשל טיימס 20:3426.12.20

ההסכם על היחסים העתידיים בין בריטניה לאיחוד האירופי, שנחתם ביום חמישי יביא לשינויים מרחיקי לכת, כששני הצדדים ייאלצו להסתגל לסוף עידן של חברות בריטית בת 30 שנה בשוק האירופי האחיד.

 

הסכם הסחר יציע לחברות בריטיות ואירופיות גישה מועדפת לשווקים ההדדיים, בשונה מהכללים הבסיסיים של ארגון הסחר העולמי, ובאופן שיבטיח שהסחורות המיובאות יהיו נקיות ממכסים ומכסות. עם זאת, החל ב־1 בינואר, היחסים הכלכליים בין בריטניה לאיחוד האירופי יתקיימו בתנאים מגבילים יותר מכפי שהם כיום. "על כולם להיערך למצב שבו השנה הבאה תהיה שונה מאוד מהיום", אמר גורם באיחוד האירופי. ב־15 השנים הבאות יגלח הסכם הסחר 4% מהתמ"ג הפוטנציאלי של בריטניה, לעומת התמ"ג לו היתה נשארת באיחוד. כך לפי המשרד הבריטי לאחריות תקציבית. עם זאת, המשרד העריך כי לולא הושג ההסכם, בריטניה היתה מאבדת כמעט 6% בתמ"ג פוטנציאלי.

 

להלן כמה מהיתרונות שמעניקה העסקה והנושאים החשובים שבהם קשרי בריטניה והאיחוד נופלים מההסכמים הקיימים.

 

 

 

סחורות: עקרון המגרש האחיד

 

נקודת המוצא בשיחות על היחסים העתידיים היתה אי־השתת מכסים או הגבלת סחורות הפטורות מהן. המשמעות היא שמדובר בהסכם מרחיק הלכת ביותר שאותו גיבש האיחוד עם כלכלה מתקדמת מחוץ לשוק האירופי המשותף. עם זאת, ההסכם שונה מאוד ממצב שבו בריטניה היתה נשארת חברה בשוק המשותף ובאיחוד המכסים. לאחר שייכנס לתוקף ב־1 בינואר, בגבול שבין האיחוד לבריטניה יתקיים משטר מכסים ורגולציה נוקשה, והסחורות יהיו נתונות לבדיקות ובקרות שניתן יהיה להגמיש מעט רק על ידי שיתוף פעולה.

 

ההסכם כולל הקלות כמו שיתוף פעולה בתוכניות סוחרים המוגדרים מהימנים אך לא יהיה בכך כדי לבטל את ביקורות הגבול. "ההסכם קובע את המשך הקשרים באוויר, בכבישים, מסילות ברזל וים, אם כי הגישה לשווקים (האירופיים) נופלת מזו שקיימת בשוק האחיד", נמסר מהנציבות האירופית.

 

ההצעה של האיחוד האירופי בנושא סחר ללא מכסים היתה תלויה בכך שבריטניה תסכים לעמוד בעקרון המגרש האחיד, כלומר במערכת של חוקים וסטנדרטים (בנושאי סביבה למשל) שמונעים מצב שבו לעסקים הפועלים במדינה אחת יהיה יתרון תחרותי על פני עסקים הפועלים במדינות אחרות. בריסל גם רצתה להבטיח שלבריטניה לא יהיה מרחב בלתי מוגבל להענקת סיוע ממלכתי לתעשיות מובילות ולהעניק להן בכך יתרון תחרותי.

 

ההסכם כולל עקרונות מחייבים לסיוע ממלכתי, שיאפשרו להחזיר סובסידיות לא חוקיות ושניתן יהיה לאכוף בבתי המשפט של שני הצדדים. הוא כולל גם "מנגנון איזון מחדש" שמאפשר לדון בקפידה במצב שבו תקנות הצדדים בתחומים כמו זכויות עובדים משתנים לאורך זמן. המנגנון, שיהיה נתון לבוררות עצמאית, יאפשר לצד המקופח להטיל מכסים להשבת התחרות ההוגנת.

 

אולם, באופן שהיה גורלי עבור בריטניה, לא יידרש ממנה למלא אחר כללי האיחוד האירופי באופן ישיר או להיות כפופה לסמכותו של בית המשפט האירופי.

 

להימצאות מחוץ לשוק האירופי האחיד יש השלכות רגולטוריות אחרות על בריטניה. לדוגמא, אישור של גורמי פיקוח בריטים לגבי מוצרים שיוצרו במדינה לא יהווה עוד גושפנקא אוטומטית לשיווקם בשוק האירופי.

 

 

לונדון לונדון צילום: בלומברג

 

דגה: קישור לשוק האנרגיה

 

העסקה יוצרת תקופת מעבר של חמש שנים וחצי שבמהלכה תובטח לדייגי האיחוד האירופי גישה למימי בריטניה. מכסות האיחוד האירופי בשטח הדיג הבריטי יפחתו בתקופה זו ב־25% בהשוואה לרמות הנוכחיות, והדבר ישפיע על כמות הדגה של דייגי האי הבריטי. סירות האיחוד האירופי דגות היום במים הבריטיים בשווי כ־650 מיליון יורו בשנה.

 

לאחר סיום תקופת המעבר, גישת סירות האיחוד האירופי למימי בריטניה תהיה תלויה באופן עקרוני במשא ומתן שנתי בין שני הצדדים. בשיחות אלה גם תיקבע כמות הדגה המותרת וסוגיה.

 

אם בריטניה תמנע מהאיחוד האירופי גישה למימיה הטריטוריאליים, לאיחוד תהיה הזכות לנקוט באמצעים שיפצו אותו על כך. אלה כוללים פעולת תגמול שתמנע גישה בריטית למים האירופיים והטלת מכסים על דגים שמקורם בבריטניה.

 

העסקה גם קושרת בין גישת האיחוד למים הבריטיים לגישת בריטניה לשוק האנרגיה של האיחוד. בריטניה התנגדה לאפשרות שהאיחוד ינקוט בפעולת תגמול ויפגע בחלקים אחרים של כלכלתה במקרה שתחריף המחלוקת בנושא הדיג. עם זאת, העסקה מספקת לשני הצדדים "אמצעי הגנה" שיאפשר להם לנקוט בפעולות חירום להגנת יישובי החוף, וזאת כמוצא אחרון ובכפוף לעקרונות להסדרת סכסוכים שנקבעו בהסכם.

 

העסקה מעגנת את העיקרון שלפיו בריטניה נמצאת מחוץ למדיניות הדיג המשותפת של האיחוד ומוגדרת מעתה מדינת חוף עצמאית בעלת ריבונות על מימיה.

 

שירותים פיננסיים: מזכר הבנות נפרד

 

הסיטי של לונדון ייצא משוק השירותים הפיננסיים האחיד של האיחוד בסוף תקופת המעבר של הברקזיט ב־31 בדצמבר.

 

שני הצדדים מסרו שההסדרים החדשים, המאפשרים גישה לשוק לחברות שירותים פיננסיים בריטיות ואירופיות, צריכים להיות מבוססים על החלטות חד־צדדיות שיתקבלו בבריטניה ובגוש האירופי, ולא על עקרונות שייכנסו להסכם הסחר. בהחלטות אלה כל צד יקבע האם תקנות השירותים הפיננסיים של הצד האחר שקולות לתקנות שלו.

 

בנקים וסוחרים הכירו בכך שהמערכת המוצעת היא חלקית יותר מההסדרים הקיימים, ויציבה פחות. האיחוד האירופי לא הציג ביום חמישי החלטות חדשות בשאלה, האם גישת בריטניה לשווקי הגוש תהיה שקולה לגישת האירופים לשוק הבריטי, מה שגרר אי שקט בשווקים.

בכוונת הצדדים לקיים דיאלוג רגולטורי בנושא השירותים הפיננסיים על בסיס מזכר הבנות נפרד.

 

הגירה: מדיניות בריטית חדשה

 

על פי הסכם הפרישה של בריטניה מהאיחוד מ־2019, זכויותיהם של בריטים המתגוררים במדינות האיחוד ואירופים המתגוררים בבריטניה מוגנות, ועם זאת יחולו שינויים גדולים בהסדרי ההגירה שייכנסו לתוקף ב־1 בינואר. הבריטים כבר לא ייהנו מחופש התנועה האירופי, קרי מהזכות להתגורר ולעבוד בכל מדינה שחברה באיחוד באופן זהה לזכות המוקנית לאזרחי אותן מדינות. במקום זאת, יתאפשר לבריטים לשהות במדינות האיחוד לזמן קצר בלבד ללא דרישה להצגת ויזה. זכות העבודה תינתן להם בהתאם לכללים הלאומיים של המדינות החברות שבהן יבקשו לעבוד.

 

בריטניה ראתה בהפסקת חופש התנועה של אזרחי האיחוד האירופי בבריטניה את אחד מיתרונות הברקזיט, מה שמאפשר לה להציג מדיניות הגירה חדשה.

 

ביטחון: "שיתוף פעולה הדוק"

 

האיחוד האירופי ובריטניה ביקשו להדגיש את החשיבות של המשך שיתוף הפעולה במאבק בטרור ובפשע המאורגן, למרות שהשיחות בנושא זה הסתבכו בשל נחישותה של בריטניה להימלט מסמכות שיפוטו של בית המשפט האירופי. עם זאת, לקראת גיבושה הסופי של העסקה, הנושא ונותן הראשי של האיחוד האירופי, מישל בארנייה, אישר כי הצדדים מצאו דרכים לקיים "שיתוף פעולה הדוק" בנושאים מכריעים, כולל בנושא עבודת יורופול, ויורוג'אסט — הסוכנויות המופקדות על המאבק בפשע — ובנתוני די.אן.אי של עבריינים.

 

העסקה קובעת שניתן יהיה להפסיק את שיתוף הפעולה הביטחוני, אם בריטניה לא תציית לחוקי האמנה האירופית לזכויות אדם.

 

 

 

x