$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

עובדי יוניליוור בניו זילנד יתנסו בשבוע עבודה בן 4 ימים

ענקית מוצרי הצריכה תקיים פיילוט בן שנה בתקווה להרחיב אותו ל־155 אלף העובדים הגלובליים. מנכ"ל יוניליוור ניו זילנד: "הקולגות ברחבי העולם ביקשו ממני לא להרוס את זה". המטרה: עובדים מאושרים, בריאים ופרודוקטיביים יותר

פיליטה קלארק וג'ודית אוונס, פייננשל טיימס 06:5402.12.20

ענקית מוצרי הצריכה יוניליוור תקדם בצורה המשמעותית ביותר עד כה את היוזמה למעבר לשבוע עבודה בן ארבעה ימים, זאת באמצעות פיילוט בניו זילנד, שיימשך שנה.

 

יוניליוור, שבבעלותה מותגים כמו תה ליפטון וסבוני דאב, תחל מהשבוע הבא לשלם ל־81 העובדים שלה בניו זילנד עבור חמישה ימי עבודה בשבוע, כשבפועל היא תאפשר להם לעבוד ארבעה ימים בלבד. לפי הודעת החברה, בתום 12 חודשים ייבדקו תוצאות הניסוי ויוחלט האם ליישמו על 155 אלף עובדיה ברחבי העולם.  

 

 

 

 

 

"חברים שלי לעבודה מרחבי העולם ביקשו ממני לא להרוס את זה, כי הם רוצים שגם להם תהיה הזדמנות לחוות זאת בעתיד", מספר ניק באנגס, מנהל יוניליוור ניו זילנד. בראיון ל"פייננשל טיימס" אמר באנגס כי מרבית העובדים שלו מועסקים בתפקידי שיווק או הפצה של המוצרים של יוניליוור, כך שלהערכתו יש להשקיע מחשבה נוספת בתוכנית כדי ששבוע עבודה של ארבעה ימים יוכל להצליח גם באתרי הייצור. ליוניליוור אין מפעלי ייצור בניו זילנד.

 

מפעל של יוניליוור ברוטרדם, הולנד. נדרש ניסוי גם באתרי הייצור מפעל של יוניליוור ברוטרדם, הולנד. נדרש ניסוי גם באתרי הייצור צילום: איי אף פי

 

עוד הוסיף, כי העובדים שלו עדיין יידרשו לספק את אותה תפוקה, כך שאם בסופו של דבר הם פשוט יעבדו ארבעה ימים ארוכים יותר, "אז לגמרי פספסנו את הנקודה... המטרה היא לשנות את הדרך שבה אנחנו עובדים", הסביר.

 

המהלך הזה מצד יוניליוור נחשב לאחד השאפתניים ביותר עד כה לבחינה בפועל של היוזמה. תומכיה מאמינים כי היא תגרום לעובדים להיות מאושרים, בריאים ופרודוקטיביים יותר.

 

בשנתיים האחרונות כמה חברות גדולות פצחו בפיילוטים לבדיקת האפשרות, אף שהמתנגדים גורסים שהמעבר לארבעה ימי עבודה יוביל חברות רבות להפסדים. כך, למשל, במיקרוסופט אמרו כי פריון העבודה של העובדים עלה, לאחר שבאוגוסט 2019 הם איפשרו לעובדים ביפן לעבוד ארבעה ימים בשבוע. יפן נבחרה משום שהיא ידועה בתרבות העבודה הקפדנית שלה ושעות העבודה הארוכות. בדומה, רשת ההמבורגרים האמריקאית שייק שאק בדקה בשנה שעברה את האפשרות כדי לראות אם ארבעה ימי עבודה יעזרו בגיוס ושמירה על העובדים.

 

באנגס, שמתכוון להיות בחופש בימי רביעי או חמישי, אמר שקיבל את ההשראה מאנדרו ברנס, מייסד פרפצ'ואל גרדיאן, חברת ניהול עיזבונות ניו־זילנדית. החברה עלתה לכותרות ברחבי העולם ב־2018, כשהודיעה כי העניקה ל־240 העובדים שלה יום חופשה נוסף בשבוע בשכר מלא למשך שמונה שבועות. לפי החברה, היום החופשי הזה הוביל לעלייה משמעותית בפריון העבודה, ולכן היא הפכה את הניסוי לקבוע.

 

ברנס הקים מאז מלכ"ר שמטרתו לקדם את יוזמת שבוע עבודה בן ארבעה ימים, ובחודש מאי האחרון ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן ציינה כי ייתכן שצעדים מסוג זה יעזרו לחזק את תיירות הפנים במדינה.

 

התומכים בשבוע עבודה קצר מצביעים על מחקרים שלפיהם ההטבות הפיננסיות כתוצאה מעובדים פרודוקטיביים ובריאים יותר הן משמעותיות. דו"ח שפרסם בית הספר למינהל עסקים הנלי בשנה שעברה טען כי היכולת של המערכת להפחית ימי מחלה ועלויות גיוס עובדים ובמקביל לשמור על עובדים ולהגדיל את היעילות, תוכל לסייע לעסקים הבריטיים לחסוך 104 מיליארד ליש"ט בשנה. עם זאת, חלק מהניסיונות מצביעים על כך שיהיה קשה ליישם את המודל. כך, למשל, בשנה שעברה, עמותת המחקר הביו־רפואית וולקאם טראסט הפועלת בלונדון, הגיעה למסקנה שהיא לא תוכל אפילו לפצוח בפיילוט לשבוע עבודה של ארבעה ימים, בלי ליצור "שיבושים לא מקובלים" בפעילות שלה.

 

באנגס טוען כי מגפת הקורונה ערערה את החשיבה המסורתית בנוגע לנוהלי עבודה, אך מציין כי זו לא היתה הסיבה העיקרית להצעתו לערוך את הניסוי, הצעה שלדבריו זכתה ל"תמיכה מוחלטת" ממנכ"ל יוניליוור אלן ג'ופ.

 

בקיץ האחרון אמר ג'ופ כי הוא אינו סבור שיוניליוור תחזור לעבודה מלאה מהמשרדים. "אנחנו מעריכים שיהיה מודל עבודה היברידי בעתיד, שבו אנשים יגיעו פעמיים בשבוע למשרד ויעבדו יומיים או שלושה ימים בשבוע מהבית או מרחוק", אמר. "השינוי הזה הגביר את פריון העבודה והגמישות בקרב העובדים של יוניליוור".

 

 

x